Paradajkové pyré - zaváranina

dvorka - fotkadvorka, 13. augusta 2012
Paradajkové pyré - zaváranina
Foto: dvorka

Nenašla som tu recept ny pyré, tak pridávam svoj osvedčený.

20 minút
príprava

Suroviny

 mäsité veľa
1 mokka lyžička




Postup

  1. 1

    Takýchto paradajok som mala za plný košík. Nevážila som ich, preto neviem množstvo. Poriadne umyté a po vykrojení jamôk od stopiek a puknutých častí som ich nakrájala na osminky a vložila do 6 litrového hrnca, ktorý som naplnila až po vrch. Zavrela som ho a nechala paradajky dusiť sa vo vlastnej šťave na malom plyne. Asi 20 minút.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky som zamiešala a nechala ich variť do vtedy, kým sa neoddeľovala šupka. Hladina paradajok sa ustálila na 3/4 objemu hrnca. Stále ich varím pod pokrievkou.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky sú pekne rozvarené.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 3
  4. 4

    Na kastról som si dala veľké sito, dala niekoľko naberačiek masy a pasírovala som najskôr vareškou, no to nebolo kto vie ako dobré. Tak som použila pučidlo na zemiaky. Zbytok zo sitka som dala do misky.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 4
  5. 5

    Keď som všetku masu prepasírovala, ešte raz som dala to čo mi ostalo v miske a prepasírovala znova. Ostali mi len semiačka a šupy.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 5
  6. 6

    Šťavu som preliala do hrnca oválneho, odmerala koľko jej je a varila som na najmenšom horáku a plameni niekoľko hodín za občasného miešania, až sa mi tekutina zahustila a bolo jej 1/4 z pôvodného objemu (keď som prvý krát použila paličku - odmerku).

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 6
  7. 7

    Pyré som dosolila, malo fajnú sladkú paradajkovú chuť. Naliala som ešte vriace do jednej fľašky od horčice. Viac pyré som nemala. Zavrela som vyvareným vrchnákom, položila hore dnom do skrinky a nechala pár minút postáť. Potom som obrátila na "nohy" a až vychladne, označím a budem mať prvú fľašku.

    Paradajkové pyré - zaváranina - obrázok 7

Diskusia k receptu

stacy77777
práve dnes som tu hľadala podobné recepty na pretlak alebo kečup,takže tvoj recept ukladám, chcem sa ešte spýtať, to tam naozaj stačí tak máličko soli? nemám s tým skúsenosti...raz som robila kečup, ale to už je tuším takých 15rokov
izabella929
je to niečo podobné, ako ja robím pretlak z paradajok, tirž tam nič iné nejde...podľa všetkého je tvoje justejšie...ale vyzerá skvele.-) teraz budem robiť aj kečup a mám výborný recept osvedčený...)
marijanka712
@stacy77777 pozri môj kečup či sa ti nebude hodiť ,
@dvorka ja robím nejako podobne ale nie pretlak , ale džus na pitie a dávam tam aj feferon a podla množstva n a5l šťavy 1PL kr. cukor , je to velmi zdravé najmä cez zimu každý deň si dám na lačno 2dcl kým ho celý neminiem.
cathyc
pridam tip ako usetrit energiu. Rajciny sa rozvaria a odstavia z ohna. Necha sa usadit husta hmota na dne. Na vrchu sa nahromadi voda, ktoru pozbieram naberackou. Znova privediem k varu prepasirujem a opät necham nejaky cas vyzrazat vodu, ktoru pozbieram. Usetri to cas s odparovanim a mnozstvo spotrebovanej energie.
dvorka
@stacy77777 Soli som dala tak málo preto, lebo na to množstvo pyré úplne stačí. Možno ho mám hustejšie a približuje sa k pretlaku. To je tak, keď sa robí x vecí naraz.
@cathyc nie je zlý nápad šetriť energiu takýmto spôsobom. No mám takú skúsenosť keď som robila marhuľový džem, tiež som odoberala akože vodu cez jemné sitko som ju naberala aby mi husté ostalo, no nebolo to ono. Ten džem nechutil tak, ako keď ho klasicky odparujem. Možno pri paradajkách je to iné. Pri ďalšej várke vyskúšam. Dík za tip. (Zvyknem robiť aj tak, že polovicu tekutiny odparím, vypnem plyn a nechám dve - tri hodinky stáť. Voda sa odparí a potom pokračujem v pomalom varení.)
sneica
perfektne...som milovnickou paradajkoveho pyre...
alena45
@cathyc , kde si bola s touto radou ? Džem už som uvarila, ale už som si ju dala aj do poznámok.
bambulka
Dvorka ,tvoj recept nie je asi šťava ale husté pyré a preto varíš dlhšie,ja paradajky umyjem,vyrežem zelené stopky,rozrežem na štyri časti ,zaplním paradajkami hrniec do plna a postavím variť.Paradajky pustia šťavu,občas premiešam aby neprihoreli ,od bodu varu povarím ešte asi 10min.a odstavím ,prikryté nechám do druhého dňa vychladnúť,samozrejme na chladnejšom mieste až do večera,paradajky varím v zepterovom hrnci.Potom vychladnuté rozvarené paradajky rozmixujem tyčovým mixérom,prepasírujem cez sitko ktoré je lievikového tvaru,naberačkou to ide rýchlo,dám znovu zovrieť penu pozbieram a plním do 7dcl.fliaš od sirupov,alkoholu,detských sklenených džúsov a pod.cez lievik nalievam ozaj hustú šťavu do fliaš a prikryjem dekou/suchý dunst/a nechám aj dva ,tri dni nech vychladnú.Nedávam do šťavy nič len paradajky,a toto moje vnúčatá pijú celú zimu miesto paradajok ktoré ja v zime nikdy nekupujem,zaváram čo si v záhrade dopestujem a toto v zime konzumujeme ,a varecha je mojou poradkyňou ked mi dôjdu nápady a veľmi rada sledujem aj komentáre a podľa toho si vyberám recepty a som veľmi rada že tu VARECHA je ,mám ju veľmi rada aj Vás všetkých čo tu prispievate vynikajúcimi receptami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia