Hubový paprikáš
Hubový paprikáš

Paprikáš z hlivy ustricovej fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. apríla 2022
Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept)
Foto: sracz

Huby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto. U nás doma to vyzeralo tak, že keď Zobraziť celý popisHuby, zvlášť čerstvé, majú v našej rodinnej kuchyni „po praslici aj po meči“, nezastupiteľné miesto. U nás doma to vyzeralo tak, že keď sa začiatkom jari v okolí mojich rodných Košíc objavili prvé smrže, okamžite sa z nich pripravovala praženica na mladej cibuľke (alebo starej) a ak bol medvedí cesnak tak aj s ním. Čerstvo mletá borievka (jalovec), bol už samozrejmosťou. Naisto aj polievky, perkelty, či paprikáše i guláše. Potom to už išlo s hubami podľa ich výskytu, až do neskorojesenných hlív.

4-6
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g prerastená
14-16 ks (2 zväzky)
120 g
3-4 strúčiky
2-3 ks (Roma)
330-350 g (troch farieb)
600-700 g
2-3 ks
3-4 PL
500-600 ml (alebo iný)
Koreniny:
2-3 KL domáca
podľa chuti
1,5-2 ČL
2÷3 KL
2 KL (Nahrin)
1 KL
1,5-2 ČL
1 KL
2-3 PL hustý (Italia double)
3-4 ks
Dokončenie:
250 g
2-3 KL mletý
235 ml
podľa potreby
Príloha:




Postup

  1. 1

    Tak a „ide sa na vec“!

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal a vyškvaril som slaninu, pridal do nej zelenú cibuľku aj s „pierkami“, pór a plátky cesnaku; premiešal, zo 5 minút podusil, než som

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájal paradajky, pridal ich do hrnca a posypal domácou vegetou (ak by som nemal, postačí soľ). Všetko som premiešal a podusil...

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... než som pokrájal kapia papričky a jalapeño, následne ich pridal do hrnca a nadstavil plátkami masla. Premiešal a podusil,

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než som pokrájal hlivu ustricovú.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hliva nasledovala svojich predchodcov do hrnca; premiešal, podusil.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zasypal koreninami a „kontroval“ hustým talianskym paradajkovým krémom (ak by som ho nemal, pomohol by som si 3-4 PL dobrého paradajkového pretlaku), premiešal, krátko (5-7 minút) podusil.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko som zalial „kúpenským“ hubovým vývarom (môže sa použiť bársaký, či domáca mäsová polievka). Ozdobil „adidaskou“ bobkových listov a necelú ¼ hodinku nechal „prebublať“.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Finále bolo v réžii kyslej smotany a mletého parmezánu a po premiešaní aj

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    malej škatuľky šľahačkovej smotany (v slangu našich starých rodičov „šlahetky“).

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz už stačilo iba priviesť do varu (to ako preventíva pred možnými črevnými ťažkosťami) a ozdobiť poslednou PL masla, aby sa na paprikáši nevytvorila kožka. Ak by ste vynechali smotany, máte perkelt.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podával som so švábskymi „Spätzle“ (recept nasleduje), bohato posypaný lístočkami petržlenovej vňate.

    Paprikáš z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Toto by mi náramne chutilo. Skvelé jedlo.
Príjemnú Veľkú noc, zdravia a pohody prajem😀
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia