Lososové karbonátky s kaviárom a kôprovým Crème fraîche

ethanel - fotkaethanel, 26. marca 2012
Lososové karbonátky s kaviárom a kôprovým Crème fraîche
Foto: ethanel

Nakoľko manželka miluje lososa a už ma nebavilo variť dokola to isté našiel som recept na vareche ale pár vecí som pozmenil takže bude Zobraziť celý popisNakoľko manželka miluje lososa a už ma nebavilo variť dokola to isté našiel som recept na vareche ale pár vecí som pozmenil takže bude na redaktoroch či ho uverejnia ak nie nenahnevám sa podobný recept je od ,, Jaroslav Cabúk, šéfkuchár hotela Thermia Palace v Piešťanoch a člen Gourmet klubu ,, mimochodom tento hotel je vzdialený od môjho domu na Slovensku len 15 minút chôdze cez kúpeľný ostrov ... :)

5
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
3 ks
2 ks
2 ks
 cerstvy
Na obalovanie:
Zemiakovo limetkova kasa :
500 g tzv. voskove
120 ml
125 g
Limetkove zele :
10 ks
50 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Lososa si sparíme a po sparení necháme vychladnúť vo veľkej miske aj so spenenou šalotkou. Po vychladnutí si lososa roztlačíme, pridáme na rezance nakrájaného údeného lososa, žĺtky, citrónovú šťavu, nasekaný kôpor, namočený chlieb v smotane, korenie a soľ ... Dobre zamiešame a necháme odstáť. Neskôr vyformujeme pekné krokety ja ich ešte plním lososovím kaviárom,, stačia vám 4 vajíčka na jednu kroketu,, a až potom jemne formujem a obaľujem v trojobale.

    Lososové karbonátky s kaviárom a kôprovým Crème fraîche - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaková kaša ... Táto technika je niečo ako voskové varenie zemiakov ,, dole su voskove zemiaky Yukon Gold ,, vo veľmi špecifickej teplote, ktorá má držať škrob v zemiakoch a zabrániť jeho úniku, takže zemiaky budú trocha ako lepidlo a limetkové želé jej dodá elegantnú chuť ale kľudne môžete podávať aj obyčajnú zemiakovú kašu.

  3. 3

    Umyte zemiaky, ošupúte ich ale šupky nezahadzujte budete ich potrebovať ... Vodu v hrnci zohrejte na teplotu 72 ° C Nakrájajte zemiaky na približne rovnaké veľké kúsky, umývajte ich pod vodou asi po dobu 5 minút a potom ich vložte do hrnca v ktorom je voda udržiavaná na tepote 72 ° C nechajte vodu prísť na tú istú teplotu ,, kedže do horúcej vody dáte studené zemiaky teplota vody klesne o pár stupňov ,, ... Držte zemiaky na tejto teplote po dobu 30 minút, ak sa vám voda začne prehrievať kľudne ju odložte nabok a udržujte stálu teplotu 72 ° C Po 30 minútach zlejte varené zemiaky a opláchnite ich pod studenou tečúcou vodou. Hrniec opláchnite a naplnte vodou, pridajte soľ a privedte vodu do varu, pridáme zemiaky a varíme do úplného zmeknutia. Medzitým, pridajte zemiakové šupky do mlieka a všetko privedieme k varu a hneď odstavte a nechajte v teple stáť 20 minút, po 20min. mlieko scedíme a šupky vyhodíme. Uvarené zemiaky, scedíme a vráti me ich do hrnca a na veľmi miernom ohni ich prehrejeme za stáleho miešania aby sa odparila zbytková voda. Do zemiakov pridáme maslo a poriadne vymiešame alebo prelisujeme, pridáme vyvarené mlieko, soľ a vymiešame na hladkú kašu.

  4. 4

    Limetkové želé, si pripravujeme aspon deň dopredu ,,potom ho možete skladovať dlhšie v ladničke a použit na čokoľvek ,, štavu z limetiek a cukor dáme do malého hrnčeka a privedieme k varu, pridáme 1 PL Agar-Agar a varíme na miernom ohni 4 minúty. Tekutinu precedíme cez sitko a ešte dobre vyšľaháme mixeróm naplníme menšiu nádobu a odložíme do chladničky na 3-4 hodiny, neskôr vyklopíme a nakrajame na 1x1cm kocečky ktoré pred podávaním dáme do zemiakovej kaše. ,, AGAR - AGAR je známa v Japonsku ako kanten, je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Mimo to je veľmi výživná, pretože obsahuje mnoho minerálov. Môže byť použitá na dezerty – želé alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny,,

  5. 5

    Takže ak ste zemiakovú kašu zvládly gratulujem ak ste si na nu netrúfli nevadí použite obyčajnú zemiakovú kašu ... :) Pochúťkovú smotanu zmiešajte s kôprom a ochute korením a soľou ... Servírovat môžete kľudne podľa mňa alebo vašej osobnej fantázie ... prajem dobrú chuť po namáhavej praci.

    Lososové karbonátky s kaviárom a kôprovým Crème fraîche - obrázok 5

Diskusia k receptu

violetacamorova
Ethanel prečítala som si tento tvoj zaujímavý recept a idem robiť buchty parené-zapečené. Aj keď tu limetkovú kašu asi nebudem robiť, karbonátky sa mi páčia. Ten agar-agar poznám z varechy, často ho používa @zirafninka , poznám ho z jej receptov, ale ešte som s ním nerobila, robím len s obyčajnou želatínou. Chcela som sa ťa spýtať, pod akým názvom kupuješ agar-agar v UK? Vďaka za opdoveď.
ethanel
@sladkacokolada nie nie som profi. kuchar ale studoval som to no po uraze a zlomenine chrbtice som musel zmenit povolanie pracujem ako asistent managera, pracoval som pre par micheline star restaurant a rosette restaurant ak si precitas moj profil najdes viac ... vareniu sa venujem dlhe roky a tieto recepty pochadazju z mojej domacej kuchyne a fotenie, fotim poloprofesionalne .... takze zuzitkujem ho pri prezentacii mojich jedal :)
ethanel
@violetacamorova , kupujem ho pod nazvom AGAR :) od spolocnosti ktora patri pod slavnu restauraciu elBulli, nerad by som tu robil reklamu takze ak mas zaujem o stranku z ktorej nakupujem rad napisem do emailu ;)
izabella929
zaujímalo by ma, čo sa niekomu páči to ukladanie jedla na poschodie...nechutné, ako kopa sena...čo to za nechutná moda, nepochopím to...robia to všetci profíci kuchári a mne sa to vôbec nepáči..aj tak sa to musí zvaliť, keď sa to ide jesť.....nač tá ejfelovka???
jerica
@ethanel , paráda,recept výstavný, servírovanie hlavne pre gurmána, ja by som sa veru nechala pozvať , lebo viem , že po tejto porcii bude ďaľšia a ďaľšia. Palec, akože ináč "hore"!! Lososa zbožňujem,mám aj v receptoch.
ethanel
@izabella929 kazdy ma svoj vkus .. teba sa mozno paci jedlo ako tradicne domace servirovanie ktore este stale je dost preferovane na Slovensku, vies keby si robila v restauraciach ako ja pochopila by si ze zaplatit za 3 chodove menu 180 - 250 GBP tak nechces mat na tanieri to co mozes mat doma ... ja napriklad zacinam jest ocami, pre mna aj prezentacia znamena vela ... a skuseny profesionalny chef de rang co uz nieje len casnik ako na Slovensku ma velku skusenost ako niest tanier bez toho aby mu to spadlo :), prajem krasny den.
cuisinier
Pri tomto jedle sa uplatnia naše zmysly.Samozrejme aj sluch,keď si
zanadávam,že ja to takto pekne nepripravím.
2010
@ethanel , usetril si mi odpoved , super prezentacia a este perfektnejsi postup.Cheers
ethanel
@2010 dakujem za navstevu a pekny koment ... je tazko vysvetlovat ludom co su zvyknuty na plene preplpene taniere domacej stravy .... ale ved aj taka dobra domaca strava sa da pekne prezentovat ... raz tusim navarim slovenske jedlo a naservirujem ho podla mna a uvidime :)
micca
Krasna prezentacia.Musi Ta to aj bavit to je vidno.Len pokracuj ,no tu je este stary zvyk vela na tanieri a rychlo to nahadzat do seba,To jedlo sa musi vychutnat ako vino.Dakujem za inspiraciu
cica2
@ethanel mne sa velmi páčia tvoje recepty a aj fotografie. Vidno že jedlo pripravuješ s láskou a aj fotíš s citom a dávaš do toho všetko... a zvlášť obdivujem chlapov, čo dokážu navariť....mrzí ma že si mal úraz...a klobúk dole, že si po úraze, na varenie úplne nezanevrel. A rozhodne sa nenechaj znechutiť komentármi....myslím že sa to dalo @izabella929 aj troška ináč napísať, ako to že si napísala že je to nechutné... a ďalej pokračovať nebudem...áno, každý si môže napísať svoj názor, ale dá sa to aj ináč....@ethanel sa chcel o recept podeliť a viem akú radosť z nás každý prežíva, ak sa mu jedlo podarí pripraviť a nafotiť podľa svojich predstáv...nech sa ti tak krásne darí naďalej a teším sa na ďalšie tvoje recepty :-)
mimitje
@ethanel , všetky tvoje recepty sú fantastické vrátane surovín, prezentácie, fotografií. Škoda, že ešte nevymysleli aj sprostredkovanie chuti na diaľku. :) Ale našťastie si to dokážeme predstaviť a kto má na to aj schopnosti, aj podľa teba navariť.
evusik
tri pravidlá ktoré by mal dodržiavať každý kuchár, aj amatér: ČO servírujeme, AKO servírujeme a na ČOM servírujeme .... nielen chuť, ale aj zrak a čuch si musia prísť na svoje...
bohužiaľ u nás je to tak, že pokiaľ omáčka nepreteká a knedľa neprevísa cez tanier tak sme asi zle navarili :-(
tvoje jedlá sú krásne naservírované a určite chutné... a ten porcelán!!!! krásny :-)
ethanel
@evusik ... dakujem krasne napisane ;)
Vazim si nazor kazdeho jedneho z Vas ..... poviem pravdu ze uz som sa stretol na SK portaloch s tym ze ake male porcie su na taniery ale ved viac ma potesi cisty stol a krasne prezentovane jedlo a este k tomu ak si niekto povie o duplu ako plny tanier jedla ktore sa nedoje, zaspineny obrus a nechutny pohlad cloveka na tanier ktory nieje ani vidiet ...
maartina
...tvoje recepty ako aj ich prevedenie sú vždy famóózne, super!
palokuchki
Ja sa tiez vzdy tesim na tvoje recepty hlavne kvoli tomu servirovaniu. Da sa z toho vela naucit. Mas na to talent aj cit pre krasu.Ak sa to @izabelle929 nepacilo, mohla to povedat aj krajsie.
alexdidi
@ethanel ,tvoja prezentácia jedál je priam famózna,jedla rovnako,vždy sa teším na tvoje recepty,ktorým sa vyrovnajú len máloktoré z Varechy a pritom Varecha je v ý b o r n á.Tu,ale vidíme,aký rozdielní sme tak v prezentácii aj v jedlách,ktoré ponúkame.Výborne to vystihla @tatranocka ,iste to myslela ironicky.Jeme v prvom rade očami a pri takejto prezentácii už na recept zvyčajne ani nepozerám.Bola by som veľmi rada,ak by sa mi podarilo aj veľmi jednoduché jedlo predstaviť tak,ako ho predstavuješ ty.
michsamant
Mne sa paci ako servirujes, je to pekne a vyzera to "cisto", rozhodne mam na to vacsiu chut ako ked v niektorych restauraciach nalozia na tanier ako do valova...
tatranocka
@alexdidi ,presne tak som to myslela.To je typický príklad toho,ako tanier nemá vyzerať.To je všetko je aj o kultúre stolovania a o zdravom stravovaní.Argumenty typu :"Takto to máme radi" sú smiešne.Ďakujem,že ste ma správne pochopili.
renulienka
@ethanel mas najkrajsie prezentacie podla mna, a ak niekomu chybaju umele kvetinky a ine ,,serepeticky,, na stole, jedlo takmer vypadavajuce z taniera...prosim...;-)
izabella929
Všetci máte úplnú pravdu....pozerala som jednu reláciu v TV a skutočne tam rozprával odborník na stolovanie o tom, že my na SK sme pozadu za svetovým trendom..Uprednostňujem staré servírovanie ..čo vo svete už nie je dávno IN...takže, nemám tu proti nikomu nič osobné, písala som iba, že to ukladanie na tanier do výšky sa mi nepáči, hoci je to vo svete IN...každý nech si naloží, ako mu chutí...mne to absolutne nevadí...ospravedlňujem sa, ale ja som nekritizovala nikoho z Varechy...asi je najlepšie nepísať nič...sorry....
tatranka
@ethanel ,obdivujem tvoje krásne naskladané jedlo, fotografie.Je to kompozícia vkusu a šikovnosti.Tanier láka a akoby tam ani nepôsobila gravitácia a zemská príťažlivosť.Fotografie sú vzdušné a hovoria o tom,že sa mám hoci už mám dosť rokov,ešte veľa učiť o servírovaní.
Páči sa mi tento trend.Krásne ho prezentuješ.
Je samozrejme,že manželovi prestriem pekný Slovenský tanier.Tiež s vkusom.
No na prezentáciu jedla by som veru zvolila tvoj spôsob.
Každý tvoj recept je estetický zážitok. Veľa pekných nápadov na prezentáciu tvojich receptov.
ethanel
@izabella929 ja sa vobec nehnevam a ani ma to nenapadlo ... len som sa snazil naznacit ze ja mam svoj styl prezentacie a preferujem menej jedla a cistejsi prehlad co je na taniery ... aj zly koment je predsa koment a ;) kritiku si vazim taktiez a to ma posuva dalej nie vsetkym sa paci vsetko, takze zabudni na to a kludne kometuj dalej ja sa vobec nehnevam, nezijem na Slovensku a poviem poravdu za tie roky posobenia vonku som si zvikol na iny standart a sluzby ako na Slovesku a verim ze sa najdu aj take restauracie kde zakaznik je pan ved oni platia ten najom a platy ... moja manzelka ked sme na Slovensku radsej so mou uz nejde do ziadnej restauracie pretoze skor pracujem ,, teda vsimam si obsluhu, nastieranie a jedlo a jeho prezentaciu ,, vzdy nieco okomentujem a uzi mi vravi ze ja sa nezmenim ale aj take domace tradicne jedlo sa da vkusne a pekne prezentovat ... ;) ale kolko ludi toko chuti , ci?
ethanel
@alexdidi ... dakujem za tvoj nazor a pochvalu, kazdy kto si precita moje recepty urcite zisti ze nie su zlozite, len pouzivam inu techniku varenia a kombinacii chute jedal :) snazim sa ludom povedat ze aj taka obycajna kasa a rezen moze byt prezentovana ako v michelin restauracii len si treba dat zalezat :)
ethanel
vsetkym z varechy dakujem za ich priazen a povzbudenie, budem sa snazit prispievat tak casto ako sa len da a urcite navarim nieco dobre tradicne slovenske ale zrejme to budem prezentovat v mojom style :)
kuchticka
@ethanel - fandim ti a posielaj dalsie perfektne fotorecepty. Ja tiez milujem salmona a kupujem casto, ale takto krasne "buchticky" z neho som este neskusala. Neviem ci sa odhodlam na tento pracny recept, ale i tak vdaka.
adkas
chlape ty to proste umis:))) tesim sa na tvoje dalsie kulinarske klenoty
sylvinka
nádherné jedlo,nádherná prezentácia,perfektné fotky,si úžasne šikovný a dúfam,že nás ešte potešíš tvojimi super výtvormi.Obdivujem ťa.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia