Lokša hrubá sladká

bazulienka - bez fotkybazulienka, 21. novembra 2010

Tento recept mám ešte od svojej mamičky.Už ako deti sme ju mali radi.Najlepšie nám chutila natretá džemom.Ja ju mám najradšej s kyslým mliekom.Kamarátke ju Zobraziť celý popisTento recept mám ešte od svojej mamičky.Už ako deti sme ju mali radi.Najlepšie nám chutila natretá džemom.Ja ju mám najradšej s kyslým mliekom.Kamarátke ju zas robím k fazuľovici.Dúfam,že sa mi to podarí,pretože dnes davám prvykrát recept na varechu.Držte mi palce.

8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
2 ks, kelímky
2-3 PL
2 ks
250 g
1 PL
1 čL




Postup

  1. 1

    Všetko spolu v mise zmiešame a nechame 5 minút odpočinúť.Cesto dáme na pomúčenú dosku a urobíme valec,ktorý rozdelíme na 8 kusov.Každý kúsok rozvaľkame na 0,5 cm hrúbku a na panvici s 1 lyžicou oleja upečieme z obidvoch strán.Olej nesmie byť veľmi horúci aby sa nespáLILI. Ja pečiem na plynovom šporáku na polovičnej teplote. najlepšia je potretá džemom,alebo lekvárom.

Diskusia k receptu

bazulienka
ahojte varechači..je to môj prvý recept na vareche....zdravím vás........
marianne69
No zrovna pozeram co ja spravim z tej kyslej smotany tvarohom,co mam v chladnicke,a vidim,ze skusim asi aj loksu.Jedna otazocka nedalo by sa to urobit aj na slano?,ked ja radsej slane ako sladke.Inak receptik sa mi paci.
marikasu
takéto lokše robila moja babička a už veľmi dlho ho hľadám, dúfam, že so ho konečne našla :-))
jeka
@ bazulienka ,veľmi pekne ti dakujem za recept na lokšu, ja ju robím , ale bez tvarohu tak ju skúsim s nim.@ myslím si ,že na slano by ti veľmi nechutila,ale skús ju spraviť,daj len menej cukru tak medzi prsty.
Pridavám svoj tip na plnte lokšu tvarohom + cukor+vanilka+vajíčko,je tiež dobrá bašta.
sovka62
Ja som ich doteraz robila s Acidkom a vždy na slano. Keď sa lokša opiekla z jednej strany, obrátila som ju a na opečené stranu som pokládla plátky tvrdého syra. Hotovú som trochu kvapla kečupom a boli naozaj dobré. A tiež som ju robila bez tvarohu, ale s tvarohom by sa mi páčila viac, tak vyskúšam.
cenculka30
Aj u nas sa to robi s acidkom a na slano bez tvarohu. Pecieme to bez oleja. Upecene potrieme rozpustenym maslom a volame to SODOVNIKY.
zinnajdha
moja babička a mama robili - robia tieto lokše s obyčajným kyslým mliekom, teda múka, cukor, kyslé mlieko a brouza. Pečieme bez oleja, len na kovovej platni !!! Robí to neporiadok na sporáku, ale oplatí sa. Jeme ich teplé, potreté len maslom. Názov v Zemplínštine: brouzové lokše. Z.
bazulienka
mamička robila aj také ,boli vynikajúce ešte teplé a omastené:) mňam,musím niekedy urobiť,len neviem ,či môžem dať namiesto kyslého mlieka smotanu,lebo kyslé mlieko nemám.
zinnajdha
neskúšala som so smotanou, ale myslím, že sa to môže. treba skúsiť...
zdezda
dík za recept, ešte som takéto nerobila, vyskúšam a vitaj na vareche:-)
sracz
Poznám! A dokonca veľmi dobre! Robievam ich už niekoľko desaťročí. Dokonca aj tu za veľkou mlákou. Najlepší slivkový lekvár varia, klasickým spôsobom v zapustenom kotli na záhrade, manželia Maruška a Ďurko Davalovci na Jarkovej v Paričove_Trebišove! Blahoželám, dobrá práca, škoda len, že nie je doplnená s foto!
bazulienka
Prepáč sracz,ale ešte neviem pridavať fotky.Neviem ,či fotky pridavate z mobilu alebo z foťaku,lebo foťak nemám.
jozka2
no toto je loksa mojho detstva ale bez cukru ako pise Zinajdha s maslom,ale lokse musia byt teple a maslo sa na nich rozpusti,ale ked pridem domov prve co mojmu synovi a jeo rodine v rakusku prve co idem piect su tieto lokse a zemiakove ja ich peciem na platni na sucho pomastene maslom a prikryt ich nestacim,lebo miznu pod rukami
jozka2
Bazulienka mozes dat kyslu smotanu,zakysanku,jogurt,kefir ja ich robim s domacim kefirom,hlavne aby bolo mlieko kysle a soda bicarbona v spojeni s kys. prostredim ich nadycha,ja vajicka nedavam a ak tak jedno.