Krém na tiramisu (aj bezlepkové)

dobizu - fotkadobizu, 1. augusta 2010
Krém na tiramisu (aj  bezlepkové)
Foto: dobizu

Tento krém používam na prípravu tiramisu - či už klasické, vrstvené do pohárov alebo na upečené piškótové cesto - ako zákusok (pozri na Zobraziť celý popisTento krém používam na prípravu tiramisu - či už klasické, vrstvené do pohárov alebo na upečené piškótové cesto - ako zákusok (pozri na obrázku). Je lahodný, pekne drží tvar aj bez stužovačov a želatíny a veľmi si ho chvália moji známi aj kolegyne, tak sa chcem s vami podeliť o receptík.

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 balíček
1 kelímok
2




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtky a bielky. Žĺtky, 2 PL cukru a vanilkový cukor vyšľaháme do peny.

  2. 2

    K žĺtkovej pene postupne na nižších obrátkach zašľaháme tvaroh a nátierkové (pomazánkové) maslo.

  3. 3

    Bielky dotuha vyšľaháme a postupne do nich zašľahávame 3-4 PL práškového cukru, aby nám vznikol hustý lesklý sneh. Ten opatrne metličkou alebo vareškou zamiešame do tvarohovej hmoty.

  4. 4

    Pripravený krém môžeme vrstviť do pohárov a prekladať piškótami namočenými v káve, môžeme ho vrstviť do tortovej formy s piškótami a vrch posypať kakaom - klasické tiramisu. Môžete sa inšpirovať mojím obrázkom - robila som z krému zákusok, upiekla som si piškótové cesto (na menší plech - 4 vajcia, 4 PL pr. cukru, 4 PL v mojom prípade bezlepkovej múky, trochu prášku do pečiva), krém som rozdelila na polovice, do jednej som pridala čerstvé maliny, natrela na piškótové cesto, na to som poukladala moje bezpelkové piškóty s malinovou príchuťou (pozri moje recepty) namočené v káve a na ne natrela zvyšok plnky. Vrch ľubovoľne ozdobiť. Všetko treba dať aspoň na 2-3 hodiny odstáť do chladničky. Krém je lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evusik
len ešte prosím ťa koľko vajec, si zabudla dopísať :-)
elisticka
@dobizu kolacik vyzera vynikajuco ale ja by som sa bala surovych vajec .....a ked by tam neboli no tak to asi nie .......
dobizu
ďakujem a ospravedlňujem sa, už som doplnila, 2 vajíčka... :-)
@elisticka - vajíčka používam čerstvé od starkej z domáceho chovu, ale už som robila aj z kúpených a zatiaľ sa nám nestalo nič, ani nikomu z mojich známych pokiaľ viem :-)
janger
@dobizu , jemnucky, pekny zakustek. Vies, len to pomazankove maslo nepoznam. To je take nieco ako ""normalne"" maslo, len lahsie roztieratelne? Alebo je to nieco ine?
dobizu
@janger - stačí si v obchode pýtať pomazánkové maslo neochutené, alebo nátierkové maslo, bánoveckú nátierku, žilinskú nátierku alebo maslo... neviem, ja to poznám od malička, kupovali sme ho, býva aj ochutené - chrenové, paprikové (s kapiou), bylinkové...
janger
Vies, @dobizu , ja zijem v Holandsku, tak preto to nepoznam ;-). A neviem, cim by sa to dalo nahradit. Tak preto ta otazka...
janger
@dobizu , uz som popozerala na internete. Myslim, ze je to trochu podobne ako ""cream cheese"", co aj tu je dostat.
dobizu
@janger - to naše pomazánkové maslo je vlastne taká lacnejšia náhrada originál talianskeho mascarpone. Neviem, ako dlho si v Holandsku, a či si predtým žila na Slovensku, ale aj za totality existovalo, neviem to presne popísať, ale je to niečo ako zmixovaná kombinácia taveného syra, tvarohu a masla... , takže ten "cream cheese" tomu aj názvom podľa mňa zodpovedá...
evanaaa
Možno by sa aj v krajine veterných mlynov našla podobná nátierka - náhrada masla, bez príchute. Alebo, si musíš, Janger, odskočiť na Slovensko ( ha, ha ).
evanaaa
Ale musím pochváliť ten tvoj pekne farebný zákusok, ako cukrárenský.
dobizu
@evanaaa , ďakujem za pochvalu. Rada sa "pohrám" s výzorom jedla, myslím, že potom viac láka i chutí :-) A podľa seba viem, že najviac jedia oči... veď pri nejednej dobrote tu na Vareche človeku už pri pohľade tečú slinky...
janger
@dobizu , zijem tu uz vyse 27 rokov. Ked idem domov (na Slovensko), tak mama pouziva normalne maslo, tak preto to tak nepoznam. @evanaa , ved si coskoro aj odskocim :-). Pozdravujem...
dobizu
@janger , jéj, tak to si tam už riadne dlho, ale keď sa ti podarí prísť na Slovensko, skús sa po tom masle obzrieť, ochutnať ho a určite nájdeš aj v Holandsku také isté. Možno ti ešte pomôže, že je to ako termizovaný syr. Neviem, či tam pod týmto názvom niečo predávajú.
honestka
@janger : ja som ho ochutnala, ale tu tiez nedostanem nieco podobne a s cream cheese (PHILADELPHIA znacka, albo ine podobne) AK skussis- tak ti to urobi zrejme uplne novu chut.
Celkove receptik je fajnovy a pekny Dobizu.
janger
Dievcata, no ste zlate. @honestka , aj ja som myslela na tu Philadelphiu. Alebo Mon Chou. Vidim tu na Vareche dost casto, ze sa to pomazankove maslo pouziva v receptoch. Nuz ale, treba impromizovat...
dobizu
Baby ste skvelé!!!! Treba improvizovať, aj ja často nahradím nejakú surovinu podobnou, ak nemám, a človek veľakrát s potošením zistí, že prišiel na ešte zaujímavejšiu, originálnejšiu chuť. Veľa šťastia pri experimentovaní. Len ešte taká poznámočka, pozor na konzistenciu, to nátierkové maslo tú hmotu tak fajn zahustí, takže ho nenahradiť niečím riedkym, má byť husté, krémové. Pekný dníček :-)
evanaaa
O Philadelphii som počula, dostať tento syr v Čechách, len nevie, či ide o ten istý alebo podobný výrobok.
dixyke
Prepáčte mi dámy že vstupujem do vašej diskusie o pomazánkovom masle (náhrade masla) asi neviete že náhrada masla sa vyrába z margarínu, a margarín je ,,umelá hmota" vivinutá začiatkom 20. storočia na kŕmenie moriakov v USA. Obchodníci však zistili že sa to dá použiť aj pre človeka a tak sú teraz s obmenami a s ochutením všeliaké náhrady masla, preto nie je na mieste používať pomazánkové maslo ako zdravá výživa, ja používam ,,výhradne" maslo kravské, to je to zdravé, a to je aj zdravá výživa. Môj príspevok berte ako upozornenie, nechcem vám kaziť pôžitok z pomazánkového masla. Ďakujem za pochopenie.
dobizu
@dixyke - ďakujeme za upozornenie a za starostlivosť o naše zdravie. Neviem, či to nátierkové maslo, ktoré máme na mysli my a ktoré ja používam do tohto krému, je margarín, lebo pokiaľ viem, bánovecká nátierka sa vyrába z kravského mlieka - to je mliečny výrobok a dokonca teraz do nej pridávajú aj jogurt...!? Takže neviem? Ja som si myslela, že margaríny sú len napr. hera, palmarin, rama..., a tie by som do môjho krému rozhodne neodporúčala používať?
dixyke
Pokial je to náhrada masla, už názov náhrada, je podozrivý, ale pokial to tak je , tak tam určite bude aj prímes stužených pokrmových tukov (margarínov) výrobca ,,nikdy" nenapíše 100% zloženie výrobku (skúste si vypýtať od výrobcu ,,podrobné" zloženie) asi ho nedostanete, lebo vám povedia že je to obchodné tajomstvo , ja poznám iba maslo ktoré je 100% mliečny tuk, a aj do masla už vedia pridávať prímesi, už niektoré maslá nie sú 100%, napríklad z Polska, aj na vebe sa píše že banovecká natierka nie je vhodná pre celiakilov, tým že nie je vhodná už je podozrivá. Len toľko na vysvetlenie z mojej strany.
A čo sa týka jogurtov, jogurtová kultúra (pre ktorú jogurty jeme) žije v jogurte 12- 16 hodín a potom postupne hynie, stráca sa, v obchode máme jogurty aj s 2 mesačnou zárukou, dávam každému na logické zváženie čo kupuje za svoje peniaze.
dobizu
@dixyke - Ešte raz ďakujem o váš záujem. Ja som si podrobne čítala pred tromi týždňami, keď som sa dozvedela moju diagnózu, listy od výrobcov na stránke www.celiakia.sk a tam je aj list od výrobcu bánoveckej nátierky, kde uvádza konkrétne názvy a príchute týchto nátierok vhodných pre celiatikov. Takže neviem, teraz som zostala dosť vyplašená po vašej informácii, že vy ste našli, že je nevhodná. Určite nechcem niekoho otráviť, božechráň, veď kto nechce alebo pochybuje o vhodnosti týchto receptov, ktoré tu uvádzame, nemusí ich robiť. Nie? A myslím si, že môžem aj za ostatné vyššie diskutujúce povedať, že určite nie sme také naivné, aby sme nevedeli, že niektorí výrobcovia neuvedú presné zloženie na svojich výrobkoch. Ale tie hádam ani nekúpime. A tiež asi vieme rozoznať 100% maslo od margarínu. Ja som si zloženie na bánoveckej nátierke pozrela a aj po prečítaní toho listu od výrobcu som usúdila, že ju môžem skonzumovať, aj keď mám celiakiu. To je môj názor a vážim si aj váš, s ktorým vo väčšine súhlasím, len tá nevhodnosť bánoveckej nátierky ma prekvapila, lebo ja mám inú skúsenosť. Ku cti vám však slúži fakt, že sa tiež zaujímate o zdravé výrobky, ako aj my vyššie diskutujúce. Prajem vám príjemný deň. :-)
dixyke
Mojím príspevkom nebolo vás vystrašiť, ba ani nikoho neotravite, ja pracujem so zdravou výživou a niekedy aj nechtiac sa dostanem k takým informáciam , že až mňa to zmrazí, ospravedľňujem sa za ten váš des, určite konzumáciou banoveckej nátierky nikoho neotrávite ale mám informácie, pokial je to ,,náhrada masla" nie je to čisté, buď sú tam rastlinné oleje alebo margaríny, a za dalšie obsahujú tieto výrobky množstvo ,,éčok" či vo forme farbív alebo chuťových ale aj konzervačných, takže pokial je bánovecká nátierka čistá tým že je vyrobená iba z mlieka, tak musi byť v nej množstvo éčok ktoré výrobcovia neradi zverejňujú, tobôž nie na obale, iba na to som chcel upozorniť. Inak ja osobne nie som zastánca mlieka a mliečných výrobkov lebo tieto výrobky vysoko zahlieňujú organizmus. Napríklad som sa chcel dozvedieť čo obsahuje očkovacia látka Tamiflu proti prasačej chrípke, myslíte že mi niekto povedal čo obsahuje? ani v skúšobni liečiv to nevedeli, lebo vraj je to obchodné tajomstvo, iba ma odkázali na príbalový leták, a tam je minimum informácií, a tak isto je to aj s potravinami a hlavne s takými čo sú veľmi reklamované , lebo vynaložené peniaze na reklamu je potrebné vrátiť naspäť, to sú moje skúsenosti . Ešte raz sa Vám ospravedľňujem, prejem Vám taktiež pekný deň. :-)
dobizu
@dixyke - nič sa nestalo, len som zostala zarazená z informácie, že nie je vhodná pre celiatikov, lebo ako som napísala, výrobca deklaruje tento výrobok ako vhodný pre celiatikov a všetci celiatici sa toho držia, pretože je to stránka pre nich, kde sa dozvedia, čo je vhodné pri bezlepkovej diéte a čo nie. Ja sa tiež dosť zaujímam o zdravú výživu, dlho sa stravujem podľa týchto zásad, dokonca aj chlieb si už dlho pečiem sama, pretože ten "celozrnný" - prifarbený karamelom v predajniach okolo celého zrna ani nešiel :-) Teraz už samozrejme môžem len ten bezlepkový. Inak mnohé vedecké štúdie dokázali, respektíve nepotvrdii tériu o zahlieňovaní organizmu mliekom, podvrdená je len intolerancia laktózy u niektorých jedincov. Naopak celiatici by mali denne konzumovať aj mliečne výrobky, pretože majú zvýšenú pravdepodobnosť vzniku osteoporózy. Ono sa toho popíše o vhodnosti či nevhodnosti tej-ktorej potraviny (napr. sója - ktorú ja milujem a výrobky z nej konzumujem denne, pangasius - ktorého mám tiež rada, vajíčka, istý ča aj kravské maslo, bravčová masť... - človek už ani nevie, čomu má veriť!). To by sme ale už nemohli jesť nič!!! Takže celkom rada si s vami vymením nejaké tie informácie o zdravej výžive. :-) A tá vakcína proti prasacej chrípke? Možno sa báli, že im budete konkurovať a vyrábať si ju doma ! :-))))))))))))
dixyke
Je veľkým úspechom že ste presedlala na svoj vlastný chlieb, je otázka kde kupujete surovinu na výrobu chleba, pokial je to v supermarketoch, už pripravená zmes, tak to nie je celkom vhodný výber,lebo obsahujú ,,éčka", odporúčam múčnu zmes s nejakého mlyna napr. Mlyn-zrno, ten má dobré múčne zmesi na výrobu chleba,a sú relatívne čisté. Čo sa týka mlieka je množstvo štúdií ktoré potvrdzujú alebo vyvracajú teórie o vhodnosti mlieka pre celialikom, ja sa držím zásady od prof. Zachara, že mlieko sa má konzumovať iba pri dojčení (materinské) inak je škodlivé pre organizmus, keď však berieme do úvahy že acidofilné a jogurty su prospešné, ale zasa je tu otázka o dĺžke životnosti kultúry, pokial je to v časovej tolerancii tak niet námietok, ale pokial je to po časovej tolerancii tak už to nie je prospešné pre organizmus. Áno máte pravdu že sója je alergén, ale pokial sa používa napr. 1-2 krát týždenne nie je tak škodlivá ako napr. bravčové mäso, to je väčší alergén a ešte aj s ťažkými kovmi a ostatnými toxinmi, tu prichádza na radu triezvy rozum. Ryby pangasius POZOR! to je ďalšia ukážka ako su nenažratý obchodníci, dopredu hovorím že sú to najtoxickejšie ryby na trhu, videl som ako sa chovajú a bol som zhrozený, aj keby ich lovili z rieky Mekong , tak ich nechcem lebo je to najznečistenejšia rieka v Azii, je stále žltá od bahna a tovární v Číne, ale oni ich chovajú s sádkach a kŕmia tým najhorším odpadom, ktorý obsahuje ťažké kovy. Preto odporúčam jesť naše ryby z hlbokých vôd , to je kapor , sumec tieto ryby obsahujú priaznivé mastné kyseliny a sú chované v čistých rybníkoch, kde nemá prístup človek znečisťovateľ. Vakcína proti prasacej chrípke , tak na ňu som nedostal nikde informácie ani v Rakúsku, ani v Nemecku, ani vo Švajčiarsku lebo mi presne to isté zopakovali čo mi povedali na Slovensku , biela mafia vie čo robí, trepe do ľudí svinstvo, aby ich následne mohli liečiť, len útržkom som sa dozvedej že vo vakcíne sa nachádza okrem iného aj ortuť a ortuť pokial mám vedomosti je jeden z najťahších toxických jedov, preto ja sa už nedám proti ničomu očkovať ani proti tetanu!!! Lebo neviem čo obsahuje, a tak je to zo všetkými liekmi !!!
Pekný deň.
sonka1307
Pomazánkové maslo, smotanová nátierka... lučina, philadelphia... občas používam i nátierkové syry a pridám jogurt, alebo kyslú smotanu :)
je vtedy najlepšie zmiešať syrokrém s vanilkovým cukrom ... je to výborná chuť vždy, keď je skombinované slanokyslé so sladkým




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia