Kotlíkový guláš STOP fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 27. septembra 2010
Kotlíkový guláš STOP (fotorecept)
Foto: alexdidi

Ešte pred asi sto rokmi sme chodili s mojím budúcim manželom do jednej reštaurácie v moteli medzi PO a KE na vynikajúci kotlíkový guláš Zobraziť celý popisEšte pred asi sto rokmi sme chodili s mojím budúcim manželom do jednej reštaurácie v moteli medzi PO a KE na vynikajúci kotlíkový guláš s fazuľou. Z motela je dnes len zrúcanina, ale guláš pripravujem dodnes a vždy má veľký úspech. Motel aj guláš sa volal STOP a na tú dobu ho šéfkuchár krásne servíroval v malých ohrievaných kotlíkoch. Recept som si už vytvorila sama, ale názov som mu ponechala.

8-10
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
500 g
500 g
6 strúčiky
po 2 ks (petržlen, mrkva,zeler)
3 ks
1 ks (konzerva nakladaných)
500 g
4 kocky
2-3 PL
3 ks
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Fazuľu veľkú "papučovú" umyjeme a namočíme aspoň na 12 hodín. Potom vodu zlejeme a fazuľu uvaríme bez soli.Použila som tlakový hrniec, takže stačilo 30min. Ak máme problémy s nadúvaním, vodu vylejeme, ak nie, použijeme ju do gulášu.

    Kotlíkový guláš STOP (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu porežeme na drobno a orestujeme na masti. Nakoniec pridáme porezaný alebo pretlačený cesnak. Nepoužívam často na varenie bravčovú masť, ale pri niektorých jedlách mi práve tá najviac "pasuje". K nim patrí aj guláš.

    Kotlíkový guláš STOP (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso pokrájame na kocky. Použila som hovädzí krk. Na cibuľovom základe opečieme pripravené mäso. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, mletú červenú papriku a čili papričky rozdrvené. Podlejeme vodou, ale len tak,aby sa dusilo a nie varilo. Dusíme do polomäkka. Keďže aj tu som použila tlakový hrniec, stačilo 15 minút.

    Kotlíkový guláš STOP (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájeme na kocky a kolieska. Pridáme k mäsu spolu so zelerovou a petržlenovou vňaťou a dusíme 5 minút.

    Kotlíkový guláš STOP (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame na pásiky papriku a na kocky paradajky. Kto má dobré doma vypestované paradajky, použije radšej tie, obvarené a ošúpané. Mne viac chutia z konzervy(celé,ošúpané) ako kupované čerstvé. Pridáme aj zemiaky ošúpané a pokrájané na hranolčeky, bujóny, guľašové korenie aj uvarenú fazuľu. Pridáme vodu(ak chceme z fazule) a dovaríme do mäkka. Pozor, guláš má byť pomerne hustý, tak s vodou neprežeňme.

    Kotlíkový guláš STOP (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom už len ochutnávame a dochucujeme s korením, čili, soľou a cukrom, ako nám to chutí. Trochu cukru vždy pridávam na dochutenie. Použila som hnedý cukor asi 1PL, ale to závisí od kyslosti paradajok. Vždy varím viac gulašu, pretože na druhý deň je ešte lepší. Prajem Dobrú chuť! My si na ňom vždy veľmi pochutíme.

Diskusia k receptu

klaura
Zaujímavý recept ... že-by som ho urobila zajtra na obed? :)
enerrgizer
perfektný gulášik...nezvyknem robiť fazuľový, ale tvoj sa mi páči...KK
frezia68
Tak ten je podľa mojej chuti,aj s bravčovou masťou,to máš pravdu.A STOP tiež poznám asi spred 12O rokov :-)))
jody
Podobne robim moje chilli con carne. :-)
Dik za pripomienku.
stefanm
...a v ľavo dolu pri vchode bol bufet a tam som chodil na pol deci a ulievali aj pred desiatov!Potom tam bol "vraj" verejný dom a teraz je to zrúcanina.No a ten gulášik si pamätám.Bol v takých kovových kotlíkoch a pod nim horel ohník.Chodil som tam s 25-kou autobusom MHD na rande!!!No a ten tvoj recept je príma.Robím podobne ale z bravčového mäsa.Neviem prečo...
paveljrk
Vyzerá to veľmi chutne.Určite to odskúšam, na až na záhradke na ohni v kotlíku.Ďakujem za nápad.Veľmi si to cením.
janger
Gulas s fazulkou? Mnam. Nemam tlakovy hrniec, takze to bude trochu dlhsie trvat, ale nevadi...
zamostak
Veľmi inšpiratívny a nákazlivý (v dobrom slova zmysle) recept na jesenné dni.
kaval
Na ten guľáš sa nedá zabudnúť:) chodili sme do motelu Stop na oslavy MDŽ z práce,ale aj do sauny a bazénu, pri relaxe veduci nam nosil vinko do odpočívarne. Som rád,že tento recept je zase na svete,určite si ho urobím,lebo chutovo bol nezabudnutelný a umocnený svetelnými efektmi - ohníkom pod kotlíkom pri zhasnutých svetlách:)
alexdidi
Krásne spomienky...a nie len na guláš....nech sa vydarí a chutí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia