Kelový prívarok s domácou pečenou klobásou

Marek Petrán
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 13. januára 2011
Kelový prívarok s domácou pečenou klobásou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie

Suroviny

1 hlávka
100 g
50 g
2 dl, (kurací, hovädzí, zeleninový)
1 dl
0,5 dl
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Umytý kel si pokrájame na rezance (približne na veľkosť 1,5 cm) a uvaríme do 3/4 v dobre osolenej vode. V hrnci si pripravíme z múky a masla svetlú zápražku, zalejeme vývarom. Za občasného miešania privedenie k varu, pridáme cele čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor a ocot.

  2. 2

    Prevaríme asi 10 minút a potom pridáme mlieko. Necháme zmes prevrieť. Precedíme cez jemné sitko, pridáme smotanu na varenie a ešte raz necháme prevrieť.

  3. 3

    V druhom hrnčeku si restujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme kel, minútku opäť restujeme. Prilejeme omáčku, dochutíme rascou, cesnakom, podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Prevaríme, aby kel pustil do omáčky chuť. Klobásku nakrojíme, opečieme z každej strany a podávame.

  4. 4

    Náš tip: Ako príloha sú vhodné varené zemiaky alebo chlieb.

Diskusia k receptu

hexxic
pecka dám do KK, prívarok s pečenou klobásou lahôdka :-D
jerica
vyskúšam,ale bez mlieka , KK.:-) vyzerá bombovo!!
evanaaa
Nuž, tento spôsob kelovej omáčky či prívarku nepoznám, zvyknem robiť len ten klasický, ale pre zmenu sa dá vyskúšať, ako bude chutiť.
alena45
Juro, v mnohých rodinách takéto domácke prívarky už vôbec nevaria. Práve minule sme o tom debatovali a skoro všetci priznali, že už niekoľko rokov nerobili prívarok. Neviem, či je pre niekoho zložitá príprava, alebo niekomu vadí smotana v jedle, ale je to tak.
rechto
Dnes sme to spoločne s manželkou urobili a dali sme si k tomu varené nové zemiaky a pečenú klobásku. Bolo to výborné.
jozka2
vyzera famozne,musim skusit,joooj a ta domacaklobasa na tom,mnam
jozka2
aj ja pridavam malinko octu do privarku,zvyrazni chut kelu,takto robila moja svokra,ktora bola kucharka u polesneho na Murani.