Kapustný list plnený krúpami a hubami fotorecept
V mojej obľúbenej knihe "Z kuchyne starého Prešporka" je zopár receptov na obdobie veľkého pôstu. Nechala som sa inšpirovať.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
plnka: | |
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
50 g |
|
500 g |
|
150 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
okrem toho: | |
1 ks |
|
500 g |
|
400 ml |
|
na zaliatie: | |
150 ml |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Dáme variť do veľkého hrnca osolenú vodu. A ideme na plnku, aby mala čas vychladnúť. Prepláchneme krúpy. Zalejeme vodou asi 2 cm nad krúpy a na miernom ohni varíme do mäkka. Na záver by tam nemala byť vidieť voda. Na 2 lyžiciach masti opečieme 2 cibule a 2 strúčiky cesnaku posekané na drobno. Keď to pekne zozlatne polovicu hmoty odložíme bokom. Na druhú polovicu dáme sušené huby, ktoré sme rukami rozmrvili a hlivu pokrájanú na drobno. Osolíme, okoreníme, udusíme, aby to nezostalo mokré. Primiešame krúpy a ochutnáme, či netreba dochutiť. Pozor iba ochutnáme, už takto je to výborné :o). Necháme vychladnúť. Vyzerá to nejak takto.
-
2
Medzitým nám zovrela voda. Z kapusty vyrežeme stredový hlúb. Odstránime škaredé listy a vložíme do mierne bublajúcej vody. Najlepšia je taká hutná kapusta, ktorá má tenké rovné listy. Tá sa krásne rozoberá aj dobre plní. A závitky sú pekné maličké. My sme ako naschvál mali takú hrubolistú pokrútenú, ale veď ju nevyhodím.
-
3
Kapustu občas otočíme a postupne odoberáme listy, ako sa uvoľňujú. Pomáham si dvoma vidličkami. Listy ukladám takto, aby z nich vytiekla prebytočná voda.
-
4
A kapustná hlava sa zmenšuje a zmenšuje. Keď už máme toľko listov, koľko potrebujeme, vyberieme zvyšok z vody. Necháme vychladnúť, nakoniec to posekáme nadrobno.
- 5
Listy stiekli z vody a vychladli, tak z nich zrežeme hrubé žily.
- 6
Začíname plniť. Jednu veľkú lyžicu plnky dáme na spodnú stranu listu, kde bol prirastený k hlúbiku.
- 7
Zahneme spodok a potom bočné strany. Takto :). A zrolujeme.
- 8
Zapekaciu nádobu vymastíme. Naspodok dáme kyslú kapustu. Posypeme drvenou rascou, polovicou opečenej cibule, ktorú sme si odložili a tým posekaným zvyškom hlávkovej kapusty.
- 9
Poukladáme natesno vedľa seba naplnené listy. To som zabudla odfotiť. Zalejeme drvenými paradajkami, osolíme. Pečieme asi 45 minút na 200°C. Zmiešame smotanu, mlieko a vajce, ochutíme a polejeme povrch. Odokryté zapečieme cca 15-20 minút. Hotovo. Pôvodne som nechcela dávať tú smotanu, ale... Ale dala som si do malého hrnčeka vrstvy ako pri holubkoch a uvarila zaliate vývarom na malom ohni bez smotany. To bude moje a chutí to skvele. :O)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu