Kapustný list plnený krúpami a hubami fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 23. februára 2012

V mojej obľúbenej knihe "Z kuchyne starého Prešporka" je zopár receptov na obdobie veľkého pôstu. Nechala som sa inšpirovať.

10-12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

plnka:
2 ks
2 strúčiky
50 g
500 g
150 g
2 PL
okrem toho:
1 ks
500 g
400 ml
na zaliatie:
150 ml
150 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme variť do veľkého hrnca osolenú vodu. A ideme na plnku, aby mala čas vychladnúť. Prepláchneme krúpy. Zalejeme vodou asi 2 cm nad krúpy a na miernom ohni varíme do mäkka. Na záver by tam nemala byť vidieť voda. Na 2 lyžiciach masti opečieme 2 cibule a 2 strúčiky cesnaku posekané na drobno. Keď to pekne zozlatne polovicu hmoty odložíme bokom. Na druhú polovicu dáme sušené huby, ktoré sme rukami rozmrvili a hlivu pokrájanú na drobno. Osolíme, okoreníme, udusíme, aby to nezostalo mokré. Primiešame krúpy a ochutnáme, či netreba dochutiť. Pozor iba ochutnáme, už takto je to výborné :o). Necháme vychladnúť. Vyzerá to nejak takto.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým nám zovrela voda. Z kapusty vyrežeme stredový hlúb. Odstránime škaredé listy a vložíme do mierne bublajúcej vody. Najlepšia je taká hutná kapusta, ktorá má tenké rovné listy. Tá sa krásne rozoberá aj dobre plní. A závitky sú pekné maličké. My sme ako naschvál mali takú hrubolistú pokrútenú, ale veď ju nevyhodím.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu občas otočíme a postupne odoberáme listy, ako sa uvoľňujú. Pomáham si dvoma vidličkami. Listy ukladám takto, aby z nich vytiekla prebytočná voda.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A kapustná hlava sa zmenšuje a zmenšuje. Keď už máme toľko listov, koľko potrebujeme, vyberieme zvyšok z vody. Necháme vychladnúť, nakoniec to posekáme nadrobno.

  5. 5

    Listy stiekli z vody a vychladli, tak z nich zrežeme hrubé žily.

  6. 6

    Začíname plniť. Jednu veľkú lyžicu plnky dáme na spodnú stranu listu, kde bol prirastený k hlúbiku.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zahneme spodok a potom bočné strany. Takto :). A zrolujeme.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekaciu nádobu vymastíme. Naspodok dáme kyslú kapustu. Posypeme drvenou rascou, polovicou opečenej cibule, ktorú sme si odložili a tým posekaným zvyškom hlávkovej kapusty.

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poukladáme natesno vedľa seba naplnené listy. To som zabudla odfotiť. Zalejeme drvenými paradajkami, osolíme. Pečieme asi 45 minút na 200°C. Zmiešame smotanu, mlieko a vajce, ochutíme a polejeme povrch. Odokryté zapečieme cca 15-20 minút. Hotovo. Pôvodne som nechcela dávať tú smotanu, ale... Ale dala som si do malého hrnčeka vrstvy ako pri holubkoch a uvarila zaliate vývarom na malom ohni bez smotany. To bude moje a chutí to skvele. :O)

    Kapustný list plnený krúpami a hubami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

rybarkuchar
S krúpami sa moc nekamarátim, ale vďaka Tvojmu receptu im dám ešte jednu šancu. Vyzera to sľubne.
tatranka
Príma receptík.Hlivu a huby sušené, si využila namiesto mäska.Zdravé ohromné.Pekne spracovaný recept.
elekra
Krúpky milujem! Krásna kombinácia s hlivou.
bejgi
fantázia, mňaaam @Irenaw , ďakujem ti za tip, zajtra na obedík :)))
irenaw
ďakujem vám všetkým za komentáre @rybarkuchar ani ten môj krúpy nemusí, ale raz za čas pristane. a toto bolo vážne dobré s tými hubami, takže nereklamoval :). @elektra aj ja, pôvodne je v recepte ryža :))) @bejgi nech sa vydarí
haston
krúpy nemám, ale ryže aj tri kilá - takže bude to s ryžou. :-) niekedy sa možno odvážim aj s tým jačmeňom urobiť.. dobrý nápad. po úprave vhodné aj pre delenú stravu.
zdezda
báječná kuchárska kniha, zaujímavé čítanie, tento recept som ešte neskúšala, no už ho vďaka tebe urobím :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia