Kyslé zemiaky - najlepšia príloha k fašírkam, či rezňom

iwuska - fotkaiwuska, 25. apríla 2013

Prosím Vás, ak toto jedlo všetci poznáte, alebo je tu už sto krát, rovno ma sfúknite, dám ho preč, ale nevedela som ho nájsť. Zobraziť celý popisProsím Vás, ak toto jedlo všetci poznáte, alebo je tu už sto krát, rovno ma sfúknite, dám ho preč, ale nevedela som ho nájsť. Minule som sa bavila s Horehroncami a pod kyslým zemiakmi si každý predstavuje zemiakový prívarok nakyslo, kdežto u nás sú to zemiaky, ktoré popisujem v recepte dole. Popravde, nedám Vám presné množstvá, tiež to robíme len odoka, ako vlastne všetko varenie. Hrubice mi vytýkajte, neznášam ich, no ujde.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
5 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme, dáme variť. Načistíme si cibuľku, nakrájame na prúžky a šupneme na olej, ktorý ani nemusí byť rozpálený, u nás sa ani nepraží, ale rovno dusí aj s trochou oleja. Pokiaľ budete najprv oprážať, dávajte pozor, lebo riskujete zranenia prskajúcim olejom. Množstvo - tak "přiměřene". Nemá v tej vode plávať, len sa podusiť.

  2. 2

    Keď je cibuľa podusená, necháme ju trochu vychladnúť, primiešame ocot, cukor, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, zo všetkého opatrne - ochutnajte ju, má byť sladko kyslá, Vám podľa chuti. Dochucovať sa definitívne bude vo finále, takže radšej menej chuti, ako príliš.

  3. 3

    Uvarené trochu vychladnuté zemiaky preženieme tým mriežkovaným kružnicovým kovovým zázrakom, ktorý robí zo zemiakov prúžky, rovno do cibuľovej gebuziny. Spolu premiešame, nech sa spoja obe hmoty a na záver dochutíme ešte podľa potreby - cukrom, soľou, octom. Vzniknutý pokrm by mal mať formu mazľavých, čiastočne aj popučených zemiakových útržkov, no rozhodne to nie je nič na pohľad delikátne. :)

  4. 4

    Neviem, nakoľko je tento recept zrozumiteľný, viem, patrilo by sa pridať aj presné množstvá, ale to je pre mňa sakra problém, keď vždy varím len systémom pokus omyl. Ako som už písala vyššie, iste toto jedlo poznáte mnohí, pre mňa je to jedna z top príloh k čomukoľvek fašírkoidnému, alebo kľudne len tak samé. Vzhľad nie je práve vábny, ale chuť stojí za to. :)

  5. 5

    Tu sú s akýmsi "padělkom" z cvikle a vločiek, sama pre seba nestojím o dekorácie, ale o obživu, takže obrázok tomu zodpovedá. Keďže mám veľmi kyslý jazyk, ku kyslým zemiakom potrebujem aj kyslé zvyšky z pohára od domácich uhoriek.

    Kyslé zemiaky - najlepšia príloha k fašírkam, či rezňom - obrázok 5

Diskusia k receptu

iwuska
ešte keď nad tým tak rozmýšľam, myslím, že najbližie ich urobím bez toho zbytočného oleja, netreba pridávať tuk, obzvlášť, keď na chuti toho moc asi nemení
mijaita
To je v podstate vojensky, bramborovy salat. Jen cibule a brambory. Tvuj komentar k obrazku, ze nestojis o dekorace ale o obzivu - mozna by bylo tedy lepsi, kdybys ho nedavala vubec. Vetsina lidi ma rada hezky naservirovane jidlo. Je to polovina chute. I oci prece jedi.
iwuska
mijaita, ano mas pravdu, avsak nebola som si ista, ci je z postupu jasne, ako ma pokrm vyzerat, len preto ta nekvalitna foto. marne nieco servirovat, ked je aj fotak zly a foto nebude nikdy pekna.

kazdopadne, aspon sa naucim, ako sa tomu na slovensku nadava, potom mozem recept s kludom stiahnut, hlavne sme sa nevedeli dopatrat minule v partii, o com to ja hovorim.
mijaita
@iwuska ma vypadat jako bramborovy salat :-) Kdyz mas spatny mobil fotak, coz muj mobilni take nestoji za nic, zkus dat jidlo na misto, kde je hodne svetla. Treba to pomuze.
evusik
u nás takémuto šalátu hovoríme Slovenský zemiakový šalát...
robím ho síce trošku ináč ale výsledok bude podobný.... a máš úplnú pravdu, že najlepší je k fašírkam :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia