Kysnutý závin

michaela88 - fotkamichaela88, 14. októbra 2010

Kysnutý závin najradšej pripravujem v období Vianoc, ale aj mimo nich, pretože sestrine deti ho strašne milujú. Najlepšie je na ňom, že plnku v Zobraziť celý popisKysnutý závin najradšej pripravujem v období Vianoc, ale aj mimo nich, pretože sestrine deti ho strašne milujú. Najlepšie je na ňom, že plnku v podstate môže tvoriť čokoľvek.

20
porcií
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
50 g
2 PL
1 ks
800 ml
Kvások:
1 dcl
10 g
30 g
Plnka:
Maková:
200 g
200 g
1 ks
150 ml
50 g
Lekvárová:
2 ks
4 PL
1  ks
Tvarohová:
400 g
250 g
2 ks uvarené a najemno postrúhané
1 ks
50 g
Kakaová:
2  PL na pokvapkanie cesta
5  PL
5  PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások.

  2. 2

    Suroviny na cesto všetky spolu zmiešame, pridáme kvások a postupne vypracujeme cesto až kým sa nám neoddeľuje od misy. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve časti.

  3. 3

    Každú z nich vyvaľkáme a naplníme požadovanou plnkou. Zvinieme, prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme piecť v predhriatej rúre asi na 180 stupňoch. Priebežne kontrolujeme. Hotový závin má zlatistú farbu. Uvedené ingrediencie nám vystačia na dva veľké záviny, rovnako aj plnka je rozpísaná na 2 ks závinov. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

ailuj82
Kysnuté mám rada, ale sa mi zdá že na 300 g múky je 800 ml mlieka veľa.
sovka62
Michaela, asi ten recept treba opraviť. Buď je preklep v množstve múky, alebo v množstve mlieka. Na bežné kysnuté cesto na záviny a buchty spravidla stačí 600 ml mlieka na kilogram múky. Takže podľa tvojho receptu by to asi nevyšlo.
evanaaa
Ešte aj do kvásku ide 1 - 1,5 dcl mlieka, to by už boli lievance, nie závin. Ale iste je tam chyba, len ju treba opraviť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia