Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš

prhlavka - fotkaprhlavka, 7. mája 2013
Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš
Foto: prhlavka

kysnuté cesto, robím podľa mojej mamy...a to jej nakysne, aj keby nechcelo :D recept aj pre úplne začiatočníčky( kysnuté som robila 2 krát dnes!) a Zobraziť celý popiskysnuté cesto, robím podľa mojej mamy...a to jej nakysne, aj keby nechcelo :D recept aj pre úplne začiatočníčky( kysnuté som robila 2 krát dnes!) a vydaril sa...a je mňamkový!

Suroviny

Kvások do cesta:
3/4 kocky 3/4 (40 g)
3 ČL
200 ml
Cesto:
250 g
250 g
štipka
1 ks
5 PL
75 g
3 PL
200-300 ml
Plnka čokoládová:
2 ks
3 - 4 PL
40 g
2 ks
0,5 l
Plnka vanilková:
2 ks
3 - 4 PL
40 g
2 ks
0,5 l




Postup

  1. 1

    Do dvojdecového pohára som si nadrobila 3/4 droždia(z jednej kocky), pridala 3 čajové lyžičky kryštálového cukru a zaliala to vlažným/teplým(nie vriacim, horúcim) mliekom do 3/4 pohára a nechala pri sporáku ,,rásť".

  2. 2

    Do nádobky som si vložila odváženú hladkú a polohrubú múku( dohromady 500g), pridala soľ (medzi prsty 2-3 krát), 3 PL kryštálového cukru, keď bol kvások hotový, vyliela som ho na suché ingrediencie, ďalej som pridala žĺtok z jedného vajíčka, olej-5 PL a 75g masla a postupne som si prilievala vlažné mlieko, podľa konzistenice (cca 200-300ml)...cesto som vypracovávala ručne, pokiaľ nebolo vláčne, bez hrudiek...cesto sa musí odlepovať od nádobky a tvoriť bublinky.

  3. 3

    cesto som v nádobke na vrch trošku pomúčila, zakryla čistou útierkou a nechala kysnúť.

    Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš - obrázok 3
  4. 4

    medzi časom som si pripravila vanilkový a čokoládový puding, oba podľa vypísaných surovín a návodu na obale(pudingu)za tepla som do nich pridala 40g masla( do oboch), premiešala a bolo hotovo. Plnku som robila vlastne z dvojitej dávky, máme doma radi viac plnky,ako cesta, zväčša čo tu čítam pudingáče, robia ženušky z polovičnej dávky(1 puding vanilkový z 250ml a jeden čokoládový z 250ml mlieka) treba vyskúšať, čo Vám bude chutiť viac. Keď je menej plnky sú ľahšie.

    Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš - obrázok 4
  5. 5

    cesto som si rozdelila na 4 časti, každú zvlášť vyvaľkala do tvaru kruhu(ak sa dalo) a natrela pudingom. Zruľovala a na striedačku striedala vytvorený valček z kysnutého cesta s vanilkovým a čoko. pudingom( vyšli z toho vrkôčiky) , ktoré som ukladala na olejom vymazaný plech a na plechu potrela i vrkôčiky olejom a dala piecť do vopred vyhriatej rúry. My máme elektrickú dávala som na 250, treba sa orientovať podľa svojej. V rúre ešte poriadne nakysli...boli na koniec cez celý pekáč, viď úvodná foto :D

    Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš - obrázok 5

Diskusia k receptu

luss44
túto dobrotu robím pod názvom pudingáče, je skvelý
lola
vyzera vynikajuco,urcite vyskusam(-:...len mam jednu pochybnost....okrem tych 250ml mlieka,co mas na kvasok,das do cesta este zhruba pol litra mlieka navyse?nie je to vela na pol kila muky?dakujem(-:
prhlavka
@lola zohriať som si dávala na raz cca pol litra mlieka, časť som použila na kvások, to nebolo ani plné 2dc, ako som aj napísala(do 3/4 2dc pohára) a nechala rásť. zvyšok teplého mliečka som si po žufankách pridávala podľa toho ako sa mi zdalo cesto husté...toho pol litra som uviedla preto, aby sa nestalo,že bude niekto recpet robiť ako ja...3dc sa mu bude zdať napríklad málo a potom nemusí zase zohrievať mlieko...nemám na cesto robot, čiže som to mlieko pridávala podľa toho,ako sa mi zdalo pod rukou( varechou) a miesila, pokiaľ sa neodlepovalo od nádobky a nehádzalo bubliny. Takže kľudne si zohrej menej mlieka ako je ten pol liter a uvidíš,ako sa ti to bude pozdávať, neviem aké máš skúsenosti s kysnutým...ono keď ho človek miesi vareškou mechanicky aj sám zistí,že bez toho mlieka mu to ako si ide strašne ťažko :D
prhlavka
@lola upravila som to mlieko predsa len v surovinách...v postupe som to síce vysvetľovala, náhodou by ten postup niekto nečítal a robil iba z uvedených surovín a množstva, nevydaril sa a to by ma potom mrzelo
prhlavka
@evelinaf6 pri surovinách som zmenila množstvo mlieka...síce som v postupe písala, že treba ho pridávať podľa konzistencie, ale pre istotu som upravila množstvo aj v surovinách, držím palce :D
medovnicek
zvyknem piecť podobné, môžem potvrdiť, že sú chutné, podarili sa ti, si šikovné dievča
verona0510
mňamky...dobrý nápad - ukladám a cez víkend vyskúšam, si šikulka, vyzerá úžasne...
prhlavka
@verona0510 ďakujem...plnky môžte spraviť aj menej, ak ho budete chcieť ľahučký...ja som sa dosť obávala aby to nebolo len samé cesto tak som obe dávky zdvojnásobila...bol výborný, ale v pohode aj o ničo menej keby bolo, neublížilo by...
lola
dakujem,prhlavka,no ved prave,s kysnutym cestom mam velmi malo skusenosti,az teraz sa mi zacina darit vdaka receptu,ktory pridala sovka(aj ked zatial si vsetky suroviny pekne vazim(-:,takze to este nemam celkom "v ruke " (a v oku tiez nie(-:).dakujem pekne za vysvetlenie,az budem mat cas,urcite vyskusam a poviem ti,ako to dopadlo.(-:
prhlavka
@lola dúfam,že sa vydarí a že bude chutiť. Písala som aj veronike0510 že vo väčšine týchto receptov je plnka robená z 500ml mlieka a 2 pudingov...stačí to...ja som robila z dvojitej dávky, zdalo sa mi z prvu,že to bude málo...bol výborný aj tak, ale bola tam kopa pudingu :D
jozka2
tak sa mi vidi,ze nevies tancit do okruhla,lebo mas cesto neokruhle
jozka2
PS.na pol kila muky je pol L mlieka veeela,musis ho mat velmi riedke.
prhlavka
@jozka2 tento koláč som robila prvý krát, tak prepáč že nie je dokonalý! a áno..0,5l by bolo veľa...preto je v recepte napísané 2-3dc...mlieko som si prilievala po žufankách a neodmerkovala si presnú dávku...preto aj v postupe udávam,že mlieka treba podľa hustoty...idem pozrieť tvoje dokonalosti, no a ako vidím, nemáš tu nič, pre druhý krát najprv na seba sa treba pozrieť a potom sa montovať do druhých



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia