Kysnutý kakaový závin

anabela1 - bez fotkyanabela1, 26. júla 2011
Kysnutý kakaový závin
Foto: anabela1

TA FOTKA JE VASA? REDAKCIA Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S Zobraziť celý popisTA FOTKA JE VASA? REDAKCIA Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

2 záviny
porcie
30 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
25 g
2 ks
80 g
80 g
3 dcl
štipka
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracujeme rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochnicek, nechame v miske, poprasime mukou a misku. Potom ho necháme kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme. Cesto rozvalkáme na plát.

  3. 3

    Poprášime kakaom, kryštalovým cukrom a pokvapkáme vlažným mliekom.

  4. 4

    Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech.

  5. 5

    Koláč prepichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.

  6. 6

    Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia