Jánošíkov mešec

halina - bez fotkyhalina, 25. januára 2011
Jánošíkov mešec
Foto: halina

Robili sme zase po dlhšom čase našu tradičnú pochúťku, chcela som ju spraviť na Nový rok, ale nestihla som. Pretože v mešci sú namiesto Zobraziť celý popisRobili sme zase po dlhšom čase našu tradičnú pochúťku, chcela som ju spraviť na Nový rok, ale nestihla som. Pretože v mešci sú namiesto peňazí šošovicové dukáty. Majú samozrejme symbolizovať veľa peňazí v tomto roku, ale ešte neprešiel mesiac, tak si myslím, že to ešte platí. Treba skúsiť, naši to majú veľmi radi. Nie je to o nič pracnejšie ako španielske vtáčky, tak verím, že to niekto skúsi a zreferuje, ako to dopadlo.

8 mešcov
porcií
40 min. minút
príprava
40 min. minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
1
1 šálka
2 ks
4 PL
  alebo ázijská rybacia omáčka
2 PL, nakladané




Postup

  1. 1

    Šošovicu si predvaríme, aby nebola úplne mäkká, má byť ešte tak „pod zub“. Vajcia uvaríme na tvrdo, ochladíme a olúpeme.

  2. 2

    Mäso odkostíme, nakrájame na asi 1,5-2 cm plátky a vyklepeme na tenko. Posolíme a okoreníme ich z oboch strán. Navrch na každý plátok natrieme ½ lyžice horčice, doprostred dáme vrchovatú lyžicu uvarenej šošovice, 1 štvrťku uvareného vajíčka a na plátky nakrájanú klobásu. Potom jednolivé plátky uchytíme na dlhších koncoch, kratšie konce strčíme dovnútra, ak nemáme pomoc, môžeme ich pre lepšie manipulovanie dať do menšej misky, konce obviažeme potravinárskym motúzom a urobíme mašličku, ktorá sa potom dá rozviazať.

  3. 3

    Na panvici rozpálime olej, mešce zo všetkých strán trochu opečieme a dáme do malého pekáčika, alebo inej nádobky na pečenie. Výpek zalejeme trochou vody, ochutíme soľou a prípadne sardelovou pastou alebo ázijskou rybacou omáčkou a brusinkami. Mešce tým podlejeme, zakryjeme a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C asi ½ hod. Odkryjeme a ešte asi 10 min. necháme mešce zapiecť kvôli peknej farbe.

  4. 4

    K mešcom sa hodí ako príloha nakrájaná knedľa a akýkoľvek prívarok. Ja som uvarila prívarok z konzervovaných šampiňónov. Mešce podávame poliate omáčkou.

    Jánošíkov mešec - obrázok 4

Diskusia k receptu

jatanika
zaujímavé... plniť šošovicou...pre mňa novinka... to musím niekedy skúsiť...
1ariana
Ja to určite vyskúšam a potom napíšem, ako to chutilo mojej rodine, lebo mne to chutiť určite bude, len manžel nemá rád experimenty. Ale toto by mohlo mať aj u neho úspech. Syn by iste uvítal mešec z kuracích pŕs. Tak možno budem pripravovať dvojaké jedlo. Pre každého to jeho.
garanco
Je to zaujímavý, pekne pripravený recept! :-)) Ja ho však skúšať nebudem, aj keď tých peniažkov by sa zišlo, ale moja polovička doma šošovicu vôbec nemusí, vraj mu stačí až nad hlavu, keď ju zje v jedálni v práci.
dajanca
už je uložený...tá netradičná náplň v mešcoch ma zaujala, určite vyskúšam
halina
1ariana, samozrejme sa to dá pripraviť aj z iného mäska, napr. aj z hovädziny, len treba vždy myslieť na dobu varenia, hovädzie treba nechať dlhšie piecť, kuracie kratšie.
garanco, tej šošovice je tam ozaj veľmi málo, ale možno to zameniť za fazuľu alebo hrach, či cícer, ako má kto rád. Môj muž má zo strukovín našťastie šošovicu najradšej.
halina
Pre vegetariánov odporúčam namiesto mäsa použiť listy buď z bielej či červenej kapusty, z kelu alebo aj z čínskej kapusty alebo mangoldu, aj tu podľa toho, čo kto má rád a čo kto môže. Hlavne sa nebáť experimentov. Skúsené kuchárky si vedia poradiť.
remcula
@Halina , dělám podobný měšec, ale z hovězího a plněný něčím jiným, se šťávou a jako příloha je rýže. Ten tvůj taky vyzkouším. Vypadá skvěle.
dogagador
vyzera velmi dobre, mam tenucke hovadzie na vtaciky, spravim oboje :-)
abend
Recept sa mi veeeľmi páči, už je v mojej KK, onedlho vyskúšam.
halina
Halo, dogagador, napíš, ako vám chutilo.
1956
Chuťovo môže byť výborné ale na tanieri je to moc fádne,trochu mi to pripomína nemocničnú stravu.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia