Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Hovädzie kocky na karameli fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. októbra 2020

Nedeľný obed tento raz z hovädzieho mäsa, ktoré som pripravila na karameli. Ochutila červeným vínom a zelerovou vňaťou.

4
porcie
60 minút
príprava
55 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1/2 PL
2 PL
3 PL
1 ks
1 PL
1 PL (Gustin)
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso som umyla a osušila kuchynským papierom.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som nakrájala na kocky a pripravila som si cibuľu.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Masť som nechala rozohriať a mäso so sprudka opiekla.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso som vyložila do misy a na tuku som opiekla pokrájanú cibuľu.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som k cibuli aj mäso a trošku som iba chvíľku spolu podusila.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rajnici som nechala karamelizovať cukor.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci na sporáku sa mi varí hovädzia polievka z kosti.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Skaramelizovaný cukor som podliala vývarom a miešala pokiaľ sa cukor celkom roztopí.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som mäso s cibuľou a pridala som lyžicu horčice. Osolila, okorenila.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som podusila, podliala vývarom tak, aby mäso bolo ponorené a dusila na slabom plameni pod pokrievkou 55 minút.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď bolo mäso mäkké, rozmiešala som vo vode škrob a pridala som k mäsu a pridala som aj červené víno. Nechala som prejsť varom iba chvíľku a nakrájala som k nemu zelerovú vňať. Víno, horčica a zeler anuluje sladkosť z karamelu.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotové jedlo som podávala s ryžou, ktorú som už včera večer poriadne umyla a nechala vo vode po celú noc. K tomu ešte výborný uhorkový šalát. Prajem vám dobrú chuť.

    Hovädzie kocky na karameli (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

frezia68
@Izka ,takôto som ešte nerobila,zaujímavé vylepšenieprípravy hovädzieho mäsa a ukladám do KK. Pekná úprava na tanieri.Že ryža sa môže močiť vo vode cez noc,to som nevedela. Prečo asi?
izabella929
@frezia68 (7.10.2020 23:15)

Takto pripravené mäsko bolo veľmi chutné...čítala som že sa v ryži nachádza arzén..keď sa ryža poriadne umyje vo veľa vodách a nechá pred prípravou štát aspoň hodinu vo vode a potom sa opäť oplachne časť arzénu sa odstráni a ešte že je lepsie ak vo vode zostane celú noc s znova sa oplachne..neviem do akej miery je toto účinné,ale ja mám ryžu veľmi rada...podarilo sa mi kúpiť aj cestovinovu ryžu na farme je trošku iná ako predávaná v obchodoch...dnes už ťažko veriť čo je zdravé ...v každom prípade sa snažím zohnať aspoň trošku zdravšiu verziu toho ,čo je dostupné u farmárov...ďakujem pekne za tvoj komentár...

frezia68
Ďakujem Ti,Izka,za vysvetlenie,rozšírila si mi obzory.Ako bezlepkáč dosť často používam ryžu.Tak som sa dozvedela,že ryža je rastlina,ktorá ako špongia nasáva z vody,aj z pôdy rakovinotvorný arzén.Dokonca s jej pomocou možno zbaviť jedu zamorenú pôdu.A tak s jej pomocou si škodíme,ale to mnohí nevedia.Ešte ža existuje Google.
izabella929
@frezia68 (8.10.2020 11:01)

A ešte presne takto podobne ako špongia sa chová moja obľúbená čerstvá zelerová vňať..mala som ju nesmierne rada, ale od kedy som čítala že je to špongia na nasávanie všetkého škodlivého z pôdy a vzduchu už ju nepoužívam v kuchyni..ale dnes ani nevieme vlastne čo jeme..pekný deň a veľa zdravia ti prajem...
frezia68
Ďakujem,Izka.Zelerovú vňať som nikdy nemala v obľube,ale idem si aj túto informáciu preštudovať. Vidím,že mám deficit v mnohých užitočných informáciách a to som myslela,že o varení mám dosť informácií.Omyl !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia