Halušky s vegánskou „bryndzou “ a „slaninou“

crenai - fotkacrenai, 5. januára 2022
Halušky s vegánskou „bryndzou “ a „slaninou“
Foto: crenai

Vegan verzia nášho národného jedla :)

2
porcie
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
300 g
100 g
1 KL
Vegánska „bryndza“:
1/2 bal.
1 bal.
1 bal.
2 PL
1 PL
1 PL
1 KL
1 KL
1 KL
Vegánska „slanina":
1/2 bal.
200 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    „Bryndza“: Všetky ingredience spolu na jemno rozmixujeme a necháme na noc odležať.

  2. 2

    „Slanina“: Tofu nakrájame na kocky a na noc dáme marinovať do vývaru (alebo bujónu). Ráno tekutinu zlejeme a tofu opražíme na slnečnicovom oleji, kým chytí hnedú farbu.

  3. 3

    Halušky: Pripravíme klasicky. Nastrúhame zemiaky, posolíme, vyžmýkame, postupne pridáme múku a nožom (alebo haluškárom) nahádžeme do vriacej osolenej vody. Varíme 3 minúty po tom, ako vyplávajú.

  4. 4

    Najlepšie sú, kým sú halušky čerstvé a horúce. ?

Diskusia k receptu

crenai
@blissofplants (6.1.2022 13:53)

Mne sa vždy páčili recepty z tejto stránky, tak som sa pred pár dňami pripojil a nejak priebežne nahadzujem nejaké, čo mám pofotené. O chvíľu sa to už ale spomalí. ?
1x bugout
bugout
S tofu opečte aj nakrájaný cibuľu, dodá tomu výbornou chuť.
bugout
Omylom som to odoslal nedopísané. Opečené cibuľa dodá toľko dobrej a intenzívnej chute, že netreba tofu ani marinovať.
1x dvorka
crenai
Tofu treba marinovať. Z chvíľky na panvici s cibuľou chuť nenasiakne.

A takto namarinované a opečené iba na slnečnicovom oleji (a trochu pripálené) chutí na nerozoznanie od slaniny. ?
leaela
@crenai (6.1.2022 14:49)

Si ma riadne rozosmial,ze pripalene tofu chuti na nerozoznanie od slaniny....
:-)))))
Bez urazky ;)
Pozdravujem vsetkych! ;-)
1x bugout
bugout
Keď sa tofu opečie do hneda s cibuľou mne je to dostatočné. A mne to do chrumkava opečená cibuľa viac a lepšie ochutí ako zeleninový vývar. Ale je to samozrejme vec osobných preferencií a každého jednotlivca. A tofu by som mohol marinovať aj v bravčovej masti a rozoznal by som ho od slaniny ???
1x leaela
crenai
@leaela (6.1.2022 15:03)

Tak to vyskúšaj podľa toho, ako píšem a ako vidíš na fotke a dosmeješ sa. :)
bugout
Nie som vševed ani nič podobné, ale toto skratkami viem. To sú vlastné skúsenosti. Tofu používam dobrých 15 rokov. Od klasického "slovenského", cez hodvábne až po aburaage. Kombinácia drobno krájaného tofu opraženého s cibuľkou až do hneda je najlepší čo sa dá dosiahnuť. Ak sa teda bavíme o náhrade slaniny v bryndzakoch, to môžeš veriť ty mne. Marinovanie v zeleninovom vývare sa s tým nedá porovnávať. Opakujem však, že pre tento konkrétny účel. Už som to nie raz písal ja nie som fanatický mäsožravec smejúci sa zo všetkého iného ?
1x leaela
crenai
@bugout (6.1.2022 17:22)

Mne je jedno kto si / čo si. Ja hovorím na základe svojich skúseností a chuti. ?
sashan
Keď robím podobné jedlá a chcem imitovať slaninu,používam údené tofu.To nijako nemarinujem,iba pokrájam na kocky a poopekám spolu s cibuľkou.
leaela
@crenai (6.1.2022 17:10)

Hm,no ale ked tak rozmyslam,ved halusky bez masti ani dole krkom nemozu zist.....ci? :-)
Majte pekny vecer priatelia! ;-)
leaela
@sashan (6.1.2022 20:03)

No ale ved slanina sa imitovat neda... :-)
Slanina je slanina a tofu je tofu,treba to len spravne a priznane pomenovat a nieje s tym problem,ved kazdy podla svojej chuti varieva :-)
Vsetko dobre vam prajem! ;-)
1x bugout
bugout
@sashan (6.1.2022 20:03) údené je samozrejme chutnejšie ako čisté biele. Ale keďže to robil pol na pol bryndza/slanina ani som to nespomínal. To údené by asi zmenilo chuť "bryndze". V každom prípade som rád, že som neostal sám s kombináciou tofu a cibuľou ?
crenai
@bugout (6.1.2022 22:00)

Určite by to zmenilo chuť bryndze.

Navyše, čo sa týka vegetariánskych / vegánskych receptov, vždy kupujem iba surové (resp. surové a sušené/mrazené) potraviny. Nikdy žiadne polotovary a nikdy nič marinované, alebo podobne upravované. ?
crenai
@leaela (6.1.2022 20:18)

Pokiaľ dáš do halušiek viac múky, ako zemiakov, tak nie. ?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia