Gado Gado

2010 - bez fotky2010, 29. januára 2011
Gado Gado
Foto: 2010

V preklade miesaj - miesaj najpopularnejsie Indonezke jedlo aj ked skor vyzera ako salat.

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

obarena zelenina:
surova zelenina:
extras:
 male
gado gado omacka:
sambal stiplava omacka:
  male thajske




Postup

  1. 1

    Indonezia je velmi velka krajina a co je hlavne je "poskladana" zo 17500 ostrovov a 6000 je obyvanych. Takze ich najznamejsi recept Gado Gado ma obrovske mnozstvo variacii, je to jedlo ktore sa predava na ulici.Vzdy vam ho pripravia pred vami .Moze byt jednoduche alebo zlozite zalezi kolko zaplatite za" extras".Tato verzia je tzv.Surabay. To znamena ze omacka sa naleje na zeleninu.

  2. 2

    Varena zelenina: 1- Na drobno nakrajame cinsku kapustu a ju rychlo prevarime - obarime aby bola stale chrumkava. To iste spavime s fazulovymi klickami. Zelenu fazulku ( originalne pouzivaju tzv. hadiu co je dlha) nakrajame na cca 3 cm. kusky a dame do osolenej vody ryhlo predvarit - stale na chrumkavo.

    Gado Gado - obrázok 2
  3. 3

    Surova zelenina: Moze byt co je v sezone, nakrajane na kusky salat,paradajky, uhorky.

  4. 4

    extras: su to bud varene zemiaky ,na tvrdo vajicka alebo tofu, oprazne cibulka , krekery atd.

  5. 5

    gado gado omacka: V podstate je to omacka z burskych orieskov. Da sa robit tradicne v maziary alebo v mixery.Dame cesnak ,burske oriesky, krevetovu pastu , trosku cukru a chilli a trochu kokosoveho mlieka rozbijeme alebo rozmixujeme a vytvorime pastu. Dame na panvicu pridame zvysok kokosoveho mlieka , miesame a varime pokial nezmeni konzistenciu na olejovu.Pridame po troche ryzovu muku, prevarime a zahustime.

  6. 6

    Sambal stiplava omacka: V tychto castiach sveta su ine hodnoty co je stiplave .V preklade: Nestiplave = stiplave Mierne stiplave = velmi stiplave Stiplave= nejeditelne V maziari rozdrvime thajske male chilli ( brds eye ) skala stiplavosti 7, ( feferonka madarska 4 ) pridame trosku hnedeho cukru a sol a podavame pre tych ktory maju radi extra stiplave.

  7. 7

    Servirujeme tak ze podla toho kdo co chce sa daju predvarene zeleniny a surove zeleniny a extras u nas to boli zemiaky a vajicka a sa zaleju teplou omackou .Nakoniec prizdobime . A jasne ze pre sebevrahov dame sambal chilli omacku na stranu.

    Gado Gado - obrázok 7
  8. 8

    Mnozstvo nedavam, zalezi co mate doma .Inac Gado gado omacka sa da kupit aziskych obchodoch tak isto stiplava omacka sambal.

Diskusia k receptu

tizian1cat
mnam!!!!! toto urcite vyskúsam, okrem ryzovej muky mam vsetko, skusim podrvit ryzu v maziariku...:-)))
dida99
dobrá inšpirácia na prípravu hocijakého šalátika z varenej aj surovej zeleniny a omáčku zhotoviť z dostupných ingrediencií,
ale treba vyskúšať aj originál :-)
2010
presne preto som nepridal mnozstvo to je len inspiracia miesania surovych a uvarenych surovin plus daco na vyse. Kde sa zo salatu stava hlavne jedlo.
cica2
supér vyzerá, aj teraz by som si dala, mňam:)....na bode sedem, som sa pobavila:))
kavicka
jáj slinky mi tečú :-) len ta gogo omacka ,vsak nemam na to ani veci



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia