Francúzsky jablkový koláč

grinchester - fotkagrinchester, 3. mája 2013
45 minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
100 g
100 g
1 ks
2 PL
5 ks
3 PL
50 g
3-4 PL
2 PL
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.

  2. 2

    Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.

  3. 3

    Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.

  4. 4

    Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.

  5. 5

    Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.

  6. 6

    Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.

  7. 7

    Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia