Focaccia z Ligúrie

tizian1cat - fotkatizian1cat, 9. decembra 2010

Patrí k neodmysliteľnej súčasti našej domácnosti, vždy je nejaká čerstvá alebo ako čakateľka v mrazničke. Úplne najlepšia je s bazalkovo-cesnakovým olejom a koktajlovými rajčinkami. Zobraziť celý popisPatrí k neodmysliteľnej súčasti našej domácnosti, vždy je nejaká čerstvá alebo ako čakateľka v mrazničke. Úplne najlepšia je s bazalkovo-cesnakovým olejom a koktajlovými rajčinkami. Ešte horúca z plechu...čo na tom, že potom bolí trochu brucho!

4
porcie
120 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

450 g
1 KL
3 KL
250 ml, teplá
4 PL
2-3  stonky, cerstvy




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku (ja používam svetlú chlebovú) , droždie a 2 kávové lyžičky soli. Postupne pridávame 180ml teplej vody a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Miesime v rukách na mäkké cesto, ak je treba, pridáme ešte teplú vodu - podľa typu múky- aby sa nám vyformoval mäkký, poddajný bochníček. Miesime cca 3 minúty. Zľahka vymažte olejom plastovú nádobu, dajte tam bochníček, prikryte vekom (môže byť aj plastové vrecko) a nechajte v teple vykysnúť cca 1 hodinu. Môžte tiež nechať v chladničke cez noc a ráno pred finálnym spracovaním vyberte von a nechajte postáť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Okrúhly pekáč na pizzu vysteľte papierom na pečenie, preneste do jeho stredu bochník - bez ďalšieho miesenia. Prstami ho jemne roztlačte až k okrajom pekáča. V malej miske zmiešajte 2 PL olivového oleja, 1 KL morskej hrubozrnnej soli a 3 PL teplej vody.Prelejte túto zmes na pripravenú focacciu. Bruškami prstov urobte v ceste drobné jamky. Posypte focacciu natrhaným rozmarínom tak, aby boli ihličky rozmarínu v jamkách. Nechajte ešte podkysnúť pri izbovej teplote 45 minút.

  3. 3

    Predhrejte rúru na 220 stupňov, pečte cca 20minút -alebo pokiaľ vrch nie je zlatohnedastý. Buďte rozumnejší ako ja a nejedzte to úplne horúce...:-)))

Diskusia k receptu

abend
Noo, keby nebolo 18.57, teda už dosť pokročilý čas, tak určite už aj zarábam presne podľa receptu. Napriek pečeniu vianočných dobrôt určite zajtra vyskúšam. Musí to chutiť suuuper. Výborný recept, vďaka.
ailuj82
to musí byť dobré, taký fain osúch, ukladám do KK
babula90
foccaciu doslova zbožňujem, ukladám do KK a vyskúšam:-)
tinca
fantázia, ukladám do KK, vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia