Fantastické mäkké domáce pečivo

yyyyanula - fotkayyyyanula, 21. septembra 2012
Fantastické mäkké domáce pečivo
Foto: yyyyanula

Dlho som hľadala recept na dobré domáce pečivo, ktoré je mäkké a krásne nadýchané. Potom ma napadlo, že vyskúšam upiecť pečivo z cesta, ktoré Zobraziť celý popisDlho som hľadala recept na dobré domáce pečivo, ktoré je mäkké a krásne nadýchané. Potom ma napadlo, že vyskúšam upiecť pečivo z cesta, ktoré používam na pečené buchty. Výsledok ma milo prekvapil a tomuto receptu ostanem verná :)

60 minút
príprava
30 minút
na 200, 180 °C

Suroviny

500  g
250  g
1  ks kocka
1  PL
1,5  KL
135  g alebo rastlinný tuk
400  ml
  na vymastenie plechu
1/2  KL
 celá




Postup

  1. 1

    Do misky si navážime hladkú a polohrubú múku, pridáme soľ a sódu bikarbónu. Urobíme si kvások a to tak, že v pohári zohrejeme mlieko, aby nebolo horúce, primiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Kým kvások trošku nafučí, roztopíme si maslo.

    Fantastické mäkké domáce pečivo - obrázok 1
  2. 2

    Do misky vlejeme mlieko, maslo aj kvások a vymiesime nelepivé cesto. Trošku pomúčime zospodku aj zvrchu.

    Fantastické mäkké domáce pečivo - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme utierkou, môžeme podložiť teplou vodou, aby cesto rýchlejšie vykyslo a necháme kysnúť, cca hodinu, ja ho počas kysnutia ešte raz premiesim.

    Fantastické mäkké domáce pečivo - obrázok 3
  4. 4

    Takto krásne vykysnuté cesto vytvarujeme do žemličiek, pleteniek, rohlíkov, komu sa ako páči, môžeme posypať sušeným cesnakom, makom, rascou, prípadne ten cesnak alebo rascu vmiesiť do cesta. Na obrázku sú 100 gramové "es-ká" posypané cesnakom a 70 gramové žemle, v ktorých je vmiesená rasca.

    Fantastické mäkké domáce pečivo - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Poukladáme na olejom vymastený plech, nechávame aspoň 1 centimetrové medzery, lebo cesto ešte v rúre naberie objem. Keď je rúra pripravená, vložíme do nej pečivo, stiahneme teplotu na 200 stupňov a takto pečieme 15 minút, vytiahneme plech, pečivo potrieme vlažným mliekom a pečieme ešte 10 minút na 180 °C. Ešte raz potrieme mliekom a už iba na chvíľočku (3-4 minúty) vložíme do rúry. Každá rúra pečie inak, musíte si to odsledovať, aby cesto nebolo surové, alebo spečené. Ja pečiem v teplovzdušnej elektrickej rúre na programe "chlieb".

  6. 6

    Pečivo je hotové a dúfam, že Vám bude chutiť rovnako, ako nám doma. Je naozaj výborné a mäkučké :)

    Fantastické mäkké domáce pečivo - obrázok 6

Diskusia k receptu

modrykamen
Neviem prečo, ale tento recept sa mi strašne pozdáva. Akurát, že ja dávam tak ako moja starká a mama miesto masla bravčovú masť.
yyyyanula
Vyskúšajte, určite bude chutiť. Ja ako bývalý vegetarián bravčovú masť nepoužívam, ale aj manželova teta dáva do kysnutého cesta "sádlo", a chutí to dobre, len prídete o tú skvelú maslovú vôňu a chuť :)
afataga
veru, pekne su, ja tiez davam mast a supla by som tam nejake semienka, vyskusam
yyyyanula
Ďakujem :) Nabudúce chcem vyskúšať "zdravšiu verziu" z celozrnnej múky a nejakými semienkami, tak snáď sa podarí...
jarunka
Mas ho pekne, to pecivko. Ja som zrovna vcera piekla a pridala som 3 druhy semienok.
yyyyanula
Ďakujem.Určite bolo fantastické, semienka dajú pečivu úplne inú chuť. Musím vyskúšať aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia