Dezert Bibingka dvojfarebná

2010 - bez fotky2010, 21. mája 2010
Dezert Bibingka dvojfarebná
Foto: 2010

Dostal som do daru kokosovy lekvar ale som nevedel co snim .Tak mi tu varechacka z Hong Kongu pred tym zijuca na Filipinach poradila Zobraziť celý popisDostal som do daru kokosovy lekvar ale som nevedel co snim .Tak mi tu varechacka z Hong Kongu pred tym zijuca na Filipinach poradila tento exoticky recept Bibingka. Takze cierna a biela lepkava ryza s kokosovym mliekom a kokosovym lekvarom. Hkbarbie este raz dakujem, ked sa to zapekalo pod grillom tak ten karamel s kokosom asi vonal az do Hong Kongu...

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnceky
2 hrnceky
2 a 1/2  hrnceka
1  hrncek
1/2 hrnceka
1/4 lyzicky
2 1/2  hrnceka




Postup

  1. 1

    Tento recept je z takzvanej lepkavej ryze , je to v podstate povodna lacnejsia kratka ryza ktora ma lepivu konzistenciu.( pouziva sa vela krajinach kde sa je rukami ).Bola vytlacena novymi variantami dlhozrnymi z tejto sa to neda spravit , ryza sa len rozvari ale nelepi. Tieto druhy ryze, specialne tu ciernu treba dat najprv namocit tak ako fazulu, cez noc. Pozor ona je v skutocnosti tmavo cervene purpurova a velmi lahko vsetko zafarbi. Tu bielu som dal namacat podla navodu na 4 hodiny.Vola sa oficialne "glutinous rice".

  2. 2

    Varil som tie ryze v dvoch mensich panviciach. Pridal som do nej hrncek vody a kokosoveho mlieka pri miesani som na vyssom plameni to dostal do varu .Znizil plamen zakryl a nechal pomaly varil cca. 20 minut. Pridal trochu soli a hnedy cukor a vmiesal do ryze., dal som o trochu menej ako si ziadaju v recepte. Robil som to prvy krat a viem ze dakedy davaju az moc vela cukru tak isto ako arabske recepty.

  3. 3

    Povodny recept ziada dat na dno bananove listy, davaju dobru aromu ked sa to pecie a ryza to absorbuje ale hlavne sa to da vybrat lebo kolac je lepkavy. My sme zvolili klasiku papier na pecenie .Na dno aj na boky. Dali sme rovnomernu vrstvu ciernej ryze a zarovnali. Na to sme dali vrsvu bielej ryze a zarovnali. V miske sme rozmiesali rovnaky diel kokosoveho lekvaru a kokosoveho mlieka a touto polevou poliali kolac.

  4. 4

    Dali do truby a piekli na cca 30 minut na 180 C. Poslednych 5 minut sme prepli na grill a dali zapiect vrch, pozor aby nezhorel karamel ale len nech bubla.( pozor aby sa papier nezapalil -co sa nam stalo)

  5. 5

    Servirovali sme to s nakrajanym mangom zaliatym stavou s passionfuit. Myslim ze sa to vola coulis. Tak isto vyborne to bude aj s mangovym kompotom. PS: O pekne krajanie sa nepokusajte, len tak pre zaujmavost mi sme pouzili extremne ostry japonsky sushi noz a kolac bol schladeny a potom sme ho strcili zohriat pod grill.

  6. 6

    PS: tu je prilozeny link na video co poslala hkbarbie s postupom: http://www.youtube.com/watch?v=EAhIMUVfjmc

Diskusia k receptu

babidka
@marlen , neviem odkial mas taky prehlad co sa vari v slovenskych domacnostiach , ale nezda sa mi vhodne aby si svoje posmesne poznamky prezentoval prave pri takom peknom dezerte ako nam tu pripravil @2010 :-((((((( Otvor si k tomu diskusiu ....
cistinka
@marlen ja zírám! @babidka máš pravdu...nech si unudený dietár otvorí o tých našich "gebuzinách" diskusiu......teda ak má na to odvahu
sovka62
Ja chcem ten kokosový džem! Aj ja chcem spraviť takýto koláčik! Veľmi pekný a určite veľmi dobrý. Že by som sa vysťahovala tam , kde takéto dobroty mávajú? Pouvažujem. A na záver: passionfruit je po slovensky mučenka a predávajú sa tu jej semená, len sa veľmi nekonzumuje, hoci je jedlá.
hannah22
som nadšená , vyzerá to skvelo má to svoj príbeh a iste je dobrý hoci z nezvyklých surovín (pre nás), som rada že si sa podelil o skúsenosť a keď niekde natrafím na uvedený lekvárik, tak sa nebudem báť ho kúpiť a vyskúšať, ďakujem ... :))
2010
Dakujem,
Ono to vyzera hutne ale nie je , je velmi makke a lepkave so zapecenym vrchom.
Hkbarbie sa asi cuduje ako sa nam to podarilo take lepkave makke nakrajat ,,,japonska sushi technika.
martamm
Mám otázku, čo je čierna a biela ryža? Myslí sa tým naturálna a obyčajná?

lubjak
Už som hľadala v bio obchodoch kokosový lekvár,bohužiaľ,treba sa popozerat inde.Recept je veľmi zaujímavý,realizácia nadherná .
evusik
@2010 je mi jasné že takmer na 100% tento recept doma nevyskúšam, tie ingrediencie?! ale vieš že mi to vôbec nevadí? Máš úžasné recepty, perfektná prezentácia, krásne fotky. Tvoje recepty sa výborne čítajú - vidno že varíš srdiečkom, takže sa teším na daľšie a daľšie :-)
hkbarbie
@2010 prepac az teraz som uvidela recept. Je u nas na navsteve svokra a tak nestiham sledovat varechu. Ale vobec si ma nesklamal! :-) ako vzdy vyborne spracovanie a nadherna prezentacia! A mas pravdu, vonalo to az k nam! :-). Ja som to vyjedala s lyzicou z bananoveho listu :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia