Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia
Foto: eraserhead
Originál recept hovorí že na prípravu sa použije celý králik, okrem kože. Takže odvahu.........
Postup
-
1
Na oleji zľahka opražíme celú hlavičku cesnaku a peperoncino, kým nezacítime vôňe. Ja to robím tak že hrniec alebo panvicu nakloním. Originál recept hovorí používať nádobu z terracotta, ja takú nemám.
-
2
Cesnak a peperoncino vyberieme a odložíme si na neskoršie použiie.
-
3
Králika si nakrájame na požadovanú veľkosť, umyjeme vo víne a osušíme. Jednotlivé kusy zľahka opečieme na oleji odložíme na tanier. Takto pokračujeme s celým králikom. Nakoniec dáme všetky kusy naspäť do hrnca. Podlejeme vínom, osolíme a okoreníme. Ako som povedal, tradícia hovorí že králik sa pripravuje celý (kožu, laby a žalúdok potrebovať nebudeme). črevá sa dôkladne prepláchnu a nakrájajú na kusy, z pečene opatrne odstránime žlč. Ak sa rozhodnete použiť všetky vnútornosti, odporúčam tieto aspoň 1 hodinu marinovať v bielom víne, môžete aj celého králika ak máte čas.
-
4
Takže máme králika v hrnci a necháme odpariť všetko víno. Takto upravujeme asi 30 min. Ak by sa víno vyparilo veľmi rýchlo použite daľšie (ak ste ho medzi tým vypili, podlejte vývarom)
-
5
Kým sa vínko odparuje pripravíme si rajčiny. Ak máte veľké zbavte ich šupky a nakrájajte na kocky. Ak máte rajčiny malé iba ich rozštvrťťe.
-
6
Ubehlo asi 30 min (čas prípravy závisí od veľkostí a kvality mäsa) pridáme rajčiny a všetky korenia - bylinky. Bazalku a petržlenovú vňať pridajte asi 10 minút pred koncom varenia. Hrniec zakryjeme a upravujeme do mäkka. Jedno z tajomstiev tohoto receptu je dostať z neho kvalitnú omáčku, dostatočne hustú až sa mäsko z králika prilepuje na dno hrnca. Ak sa omáčka zahusťuje rýchlo a mäso ešte nie je hotové podlievajte horúcim vývarom.
-
7
Hotovo, pripravili sme králika............. Ešte jedna vec, ak by sme sa chceli rigidne držať tradície receptu, potrebovali by sme Králika divého "Orictolagus cuniculus" a nie králika domáceho "Oryctolagus cuniculus domesticus"
-
8
........a hustú a veľmi aromatickú omáčku. Z omáčky si nechajte aspoň časť. Pripravíme si z nej ďalšiu delikatesu. Bucatini con sugo di coniglio all´Ischitana - Bucatini v omáčke z králika z ostrova Ischia
@jamarlen myslim, ze tam su kupele prave na ten ischias :))) takze to by bol o dovod viac tam ist :)))
Samozrejme že si králika pripravte podľa vlastnej chuti a zo surovín podľa vlastného výberu. Hlavu som radšej nefotil ....... aby nebol oheň na streche.
Zaujímavý je aj rozdiel medzi králikom a zajacom vo všeobecnosti. Naučil a ukázal mi to otec ešte v útlom detstve, za čo som mu povďačný
Kdežto samica zajaca poľného vrhá mláďatá ktoré vidia a sú osrstené, veľmi rýchlo po narodení vedia pekne hopkať, taktiež soskajú mliečko
celý králik
Je to však ako u nás s gulášom alebo kapustnicou, každý má ten svoj "pravý a originálny recept".