Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia

eraserhead - fotkaeraserhead, 11. júla 2011

Originál recept hovorí že na prípravu sa použije celý králik, okrem kože. Takže odvahu.........

Suroviny

1,8 kg
10 ks
1 hlavička
0,3 l




Postup

  1. 1

    Na oleji zľahka opražíme celú hlavičku cesnaku a peperoncino, kým nezacítime vôňe. Ja to robím tak že hrniec alebo panvicu nakloním. Originál recept hovorí používať nádobu z terracotta, ja takú nemám.

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak a peperoncino vyberieme a odložíme si na neskoršie použiie.

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 2
  3. 3

    Králika si nakrájame na požadovanú veľkosť, umyjeme vo víne a osušíme. Jednotlivé kusy zľahka opečieme na oleji odložíme na tanier. Takto pokračujeme s celým králikom. Nakoniec dáme všetky kusy naspäť do hrnca. Podlejeme vínom, osolíme a okoreníme. Ako som povedal, tradícia hovorí že králik sa pripravuje celý (kožu, laby a žalúdok potrebovať nebudeme). črevá sa dôkladne prepláchnu a nakrájajú na kusy, z pečene opatrne odstránime žlč. Ak sa rozhodnete použiť všetky vnútornosti, odporúčam tieto aspoň 1 hodinu marinovať v bielom víne, môžete aj celého králika ak máte čas.

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 3
  4. 4

    Takže máme králika v hrnci a necháme odpariť všetko víno. Takto upravujeme asi 30 min. Ak by sa víno vyparilo veľmi rýchlo použite daľšie (ak ste ho medzi tým vypili, podlejte vývarom)

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa vínko odparuje pripravíme si rajčiny. Ak máte veľké zbavte ich šupky a nakrájajte na kocky. Ak máte rajčiny malé iba ich rozštvrťťe.

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 5
  6. 6

    Ubehlo asi 30 min (čas prípravy závisí od veľkostí a kvality mäsa) pridáme rajčiny a všetky korenia - bylinky. Bazalku a petržlenovú vňať pridajte asi 10 minút pred koncom varenia. Hrniec zakryjeme a upravujeme do mäkka. Jedno z tajomstiev tohoto receptu je dostať z neho kvalitnú omáčku, dostatočne hustú až sa mäsko z králika prilepuje na dno hrnca. Ak sa omáčka zahusťuje rýchlo a mäso ešte nie je hotové podlievajte horúcim vývarom.

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo, pripravili sme králika............. Ešte jedna vec, ak by sme sa chceli rigidne držať tradície receptu, potrebovali by sme Králika divého "Orictolagus cuniculus" a nie králika domáceho "Oryctolagus cuniculus domesticus"

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 7
  8. 8

    ........a hustú a veľmi aromatickú omáčku. Z omáčky si nechajte aspoň časť. Pripravíme si z nej ďalšiu delikatesu. Bucatini con sugo di coniglio all´Ischitana - Bucatini v omáčke z králika z ostrova Ischia

    Coniglio alla Ischitana - králik z ostrova Ischia - obrázok 8

Diskusia k receptu

sandratamer
Toto je absolútne dokonalé jedlo... Musím zohnať králika... Je rozdiel variť a VARIŤ. A ty teda s absolútnou istotou VARÍŠ :-D
lucylee
Ja nie som odvazna a na niektore experimenty s jedlom dost fajnova a precitlivela, takze pre mna bez vnutornosti prosim :-D
jamarlen
skutočné varenie, ako ti už sandramater napísala. dal by som si aj z divokého, nuž a z toho domáceho vynechám tie črevá, pľúcka:)))srdiečko môže byť, pečeň- delikatesu urobím inak , v sobotu...
julica
Fajnotka, k sladkastému zajacovi sa kyslá chuť rajčín náramne hodí, vyskúšam
jerica
tak to si ukladám , hoc ho budem jesť sama :-) posúvam pre nevestu tam zajac na rôzne spôsoby môžu:-)
jamarlen
biokráličie mäsko /teda domáci králik, kŕmený nechemizovanou zelenou stravou/ je najobľúbenejšie mäsko našej malej dcérenky, takže, chvála, aj my sa pri nej radi zvezieme:))) na takto ochuteného si však malá bude musieť ešte rôčik počkať:)
evusik
králika môžem na každý spôsob a tento nepoznám.... keď budem mať králika rada tvoj recept vyskúšam, ale bez čriev :-)
jamarlen
och, a ešte na tú ischiu, kým nemáme ischias, ako sa smeje moja žena:))))
celeblith
kralika by som nejedla, ja by som radsej na tu Ischiu, minuly rok som tam bola a je tam krasne :)
@jamarlen myslim, ze tam su kupele prave na ten ischias :))) takze to by bol o dovod viac tam ist :)))
alexdidi
Králika mám veľmi rada, ale nechováme ich, takže nie je často na našom stole, žiaľ, najbližšie bude podľa Tvojho dokonalého receptu....
eraserhead
sandratamer ďakujem, ináč jamarlen ti zaujímavo zmenil meno (13:18).
Samozrejme že si králika pripravte podľa vlastnej chuti a zo surovín podľa vlastného výberu. Hlavu som radšej nefotil ....... aby nebol oheň na streche.
Zaujímavý je aj rozdiel medzi králikom a zajacom vo všeobecnosti. Naučil a ukázal mi to otec ešte v útlom detstve, za čo som mu povďačný
sandratamer
@eraserhead :-D A aký je ten rozdiel medzi králikom a zajacom? babka chovala zajace, ale nikdy som celkom neprišla na to, v čom sa odlišujú od králikov....
eraserhead
Prvý a zásadný rozdiel je v tom že samica králika (domáceho aj divého) vrhá mláďatá slepé a holé - bez srsti, ktoré pijú materské mlieko.
Kdežto samica zajaca poľného vrhá mláďatá ktoré vidia a sú osrstené, veľmi rýchlo po narodení vedia pekne hopkať, taktiež soskajú mliečko
lkubicova
Aj my chováme a tento recept nepoznám. Vyzerá zaujímavo/až na tie črevá/ to som nepochopila. KK
eraserhead
@lkubicova tradícia hovorí že na prípravu sa používa
celý králik
Je to však ako u nás s gulášom alebo kapustnicou, každý má ten svoj "pravý a originálny recept".
nbert
Postup je napisany ukazkovo a hlavne ido DO HLBKY. Takych receptov treba viac. Super.
jerica
hehehe , ja mám v mrazáku králika, vynikajúce @ už si v mojej KK:-))
ajrin
Vynikajuci recept,mam rada kralika a takto ho robim casto ale bez criev,pecen,pluca, srdce a hlavu rozdelenu napoly po uduseni vyberiem ,masko s z hlavy spolu s ostatnymi vnutornostami nasekam na jemno a pridam do omacky a este chvilu povarim,nedavam petrzlen,matu a borievky ale za hrst ciernych oliv a uplne na konci struhnem troska muskatoveho orieska.Takto som sa to naucila od mojeho svokra v Toskansku.Hlavne je dusit to velmi pomaly,ked nie je terracotta aj liatinovy hrniec je dobry ale ja ho robim niekedy aj v kuchte a je vyborny