Čokoládový dezert
Čokoládový dezert

Čokoládová kupola s prekvapením

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 10. marca 2022
Čokoládová kupola s prekvapením
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií

Suroviny

500 g (54 %)
Čokoládový korpus:
200 g
4 ks
40 g
1 PL
90 g
Krém:
500 g
6 ks
9 PL
2 PL
Kávový gél:
250 ml
250 ml (33 %)
70 g
6 g
Kávový kaviár:
300 ml
50 g
100 ml (33 %)
5 plátkov




Postup

  1. 1

    Čokoládové kupoly: Natemperujeme čokoládu, a to tak, že ju najprv zohrejeme na 46 stupňov, potom schladíme na 27 stupňov rozotieraním na ploche (u profesionálov sa na to používa mramorová alebo kamenná doska). Opätovne zahrejeme na 32 stupňov a vylejeme do formy s tvarmi pologúľ. Naplnenou formou poriadne pobúchame o stôl, aby sme odstránili bublinky, a nadbytočnú čokoládu vylejeme z formy. Necháme stuhnúť a zatiaľ pripravíme zvyšok.

  2. 2

    Čokoládový korpus: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista, potom prilejeme čokoládu a na záver kakao. Vymiešame a nalejeme na plech. Pečieme pri 160 stupňoch 18 minút.

  3. 3

    Kávový gél: Všetky ingrediencie dáme zovrieť, vymixujeme tyčovým mixérom, necháme v miske vychladnúť prikryté fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Po vychladnutí rozmixujeme dohladka.

  4. 4

    Krém: Všetko suroviny spolu vymiešame, dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a necháme schladiť v chladničke 5 hodín.

  5. 5

    Kávový kaviár: Do vysokej nádoby nalejeme olej (2 litre) a necháme v chladničke vychladiť. Želatínu namočíme do vody. Smotanu, kávu a cukor dáme do hrnca, pridáme vyžmýkanú želatínu a zahrievame. Keď sa želatína rozpustí, dáme zmes dole z ohňa, prelejeme do fľaše a necháme chvíľu vychladnúť. Do studeného oleja pomaly kvapkáme kávovú zmes, vytvoria sa tak guľky „kaviáru“. Potom scedíme a môžeme použiť.

  6. 6

    Z upečeného vychladnutého korpusu povykrajujeme kolieska s takým priemerom, aký majú čokoládové pologule. Na ne nanesieme gél, nastriekame krém a naukladáme kaviár. Prikryjeme čokoládovými pologuľami. Pri servírovaní na ne poklopeme lyžičkou.

    Čokoládová kupola s prekvapením - obrázok 6
  7. 7

    Alebo ak chceme dosiahnuť wow efekt, nalejeme pri servírovaní na stred trochu horúceho espressa.

    Čokoládová kupola s prekvapením - obrázok 7
  8. 8

    A prekvapenie bude odhalené :)

    Čokoládová kupola s prekvapením - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia