Citrónová pena

zofynka - fotkazofynka, 1. mája 2012
Citrónová pena
Foto: zofynka

Osviežujúca kyslo-sladká pena na horúce dni (no mne chutí aj v zime :))

45 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
250 g
1,5 bal
3 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Cca 400 ml vody si dáme variť s kryštálovým cukrom. Vo zvyšku vody vymiešame jeden a pol balíčka Zlatého Klasu. Keď voda s cukrom začne vrieť, pridáme kôru z citróna (používam kupovanú), každý nech si pridá podľa chuti, ja dávam cca 1 čajovú lyžičku tej sušenej zo sáčku, a hneď pridáme zvyšok vody, v ktorej sme predom rozmiešali Zlaté Klasy. Varíme ako puding, t.z. zo jednu dve minútky necháme prevrieť, odstavíme zo šporáka a necháme "puding" úplne vychladnúť.

    Citrónová pena - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si šťavu z troch citrónov, oddelíme si 3 žĺtka od bielkov.

    Citrónová pena - obrázok 2
  3. 3

    Keď máme pudingovú masu vychladnutú, vyšľaháme si tuhý sneh z troch bielkov.

    Citrónová pena - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutého "pudingu" vmiešame 3 žĺtka, šťavu z troch citrónov.

    Citrónová pena - obrázok 4
  5. 5

    A postupne pridávame sneh, zľahka ho premiešavam vareškou a na koniec penu zopár sekúnd premiešam aj mixérom (nemám rada keď nie je sneh dokonale zapracovaný do peny).

    Citrónová pena - obrázok 5
  6. 6

    Penu dáme na pár hodín do chladničky a podávame s tortovými oblátkami, ktoré do peny namáčame. Skladovať v chladničke.

    Citrónová pena - obrázok 6

Diskusia k receptu

domci4
krásne :) vážne na osvieženie... už uložené :)
valeri
tak toto sa mi fakt páči, uložila som si recept
marienka44
@Zofynka , tie zltka su surove, takze vajicka musia byt max. cerstve a z domaceho chovu. V lete je to nebezpecne. Napriek tomu ukladam do KK. :-)
zofynka
jem to od mala a zatiaľ žijem ;) ale pravdaže je treba dávať pozor na vajíčka, keďže sa konzumujú surové no to isté platí aj pri tatarákoch a pod.. Každý podľa svojho gusta :)
martamm
Aj mne sa recept páči, svieži citrónový, ukladám
janet
marienka44 vajíčka treba dať do osolenej vody a ak nevyplávajú na povrch tak sú čerstvé-aj do tiramisu sa dávajú surové,viem to z receptu (Matus113...Domáce tiramisu)