Cesnačka s domácou harissou

Ladislav Gányiovics
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 5. marca 2013
Cesnačka s domácou harissou
Foto: Ivan Majerský
2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks jemne nasekaná
2 ks jemne nakrájaná
4 PL
25 strúčikov nakrájaných na tenko
1 PL jemne nasekaný
1 štipka veľká
1 l alebo voda
3 ks
100 ml
50 ml
Harissa:
2-3 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
3 strúčiky
0,5 PL
100 ml
1/4 ks




Postup

  1. 1

    Šalotku a zeler na oleji restujeme 7–8 minút. Z času na čas pridáme lyžicu vody. Pridáme cesnak a ďalších 5 minút dusíme na malom ohni. Nakoniec pridáme zázvor a šafran a dusíme minútu. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list, soľ a varíme 10 minút.

  2. 2

    Vyberieme bobkový list, pridáme zelené korenie a ponorným mixérom rozmixujeme. Dochutíme harissou, soľou a citrónovou šťavou a zjemníme zmesou jogurtu a smotany.

  3. 3

    Harissa: kapiu grilujeme šupkou nahor do čierna. Necháme ju vychladnúť, ošúpeme a odstránime jadrovník. V mažiari pripravíme pretlak. Rascu, rímsku rascu a koriander na suchej panvici opražíme, kým necítime vôňu korenín. V mažiari ich rozdrvíme. Feferónky a cesnak dohneda opražíme. Necháme vychladnúť a s olejom opražené feferóny a cesnak rozmixujeme. V mažiari pomiešame a pridáme soľ.

Diskusia k receptu

huck
Pastu Harrisu mám vždy doma, aj ked nie domácu. Tým viac ma potešil recept na jej prípravu doma :) A polievočka vyzerá tak straaašne jedlá! :)
Zajtra je 100 percent u nás doma na programe - určite sa oznámim ako zapôsobila.
huck
* pardon! Chcela som povevedať , že sa ozvem ako nám chutila... no prsty boli rýchlejšie a stal sa lapsus linguae - nechtiac vyšlo to "sa" naviac , namiesto - určite oznámim :) Prepáčte!
huck
Po dnešnom obede tvrdím, že táto polievka nielen že vyzerá, ale naozaj aj je vynikajúca. Ako stvorená na chladné zimné dni podávaná horúca, no viem si predstaviť ako chutí v teplých letných dňoch podávaná za studena. Prídu jej na chuť hlavne milovníci pikantných jedál. Určite ju zaradím do stálic našej rodiny. Ja kupujem Salsu Harrisu El manara de Djerba, alebo ako ju volaju aj pasta, alebo hot sos v obch. reťazcoch . No odteraz budem vedieť ako ju pripraviť doma. Skúste pripraviť túto chutnú polievku - nebudete ľutovať!
angast
@huck
a ty si tu sama švitoríš? Trpíš samomluvou ? Musím sa teda pripojiť.
Keď si to odskúšala , tak teraz to skúsim aj ja. Cesnačku mám rád,
ale dávam do taniera trocha masla , rozrobím s červenou paprikou, ale keď bude harisa tak s ňou a zalejem polievkou. Šafrán nemám, naposledy som hodil za hrsť do gulášu, no dobrá bude aj bez neho .
marikafil
to fakt že 25 strúčikov cesnaku na dve porcie? verím, že môže byť dobrá, vyskúšam, ale asi to bude na viac ako dva taniere... na staré kolená som prišla na chuť štipľavostiam:-)
huck
:))) môj @angast čo už - treba nejako začať. :) To mi asi ostalo zo ZDŠ-ky z nástupov dramatického krúžku - Pokloň sa a začni! ... niekto sa určite pridá :))) Polievka je super. Urob, tak ako je v recepte, bez masla, bez červenej papriky - skratka tak ako je "oridžiddži" v recepte - neoľutuješ!. Neskôr, po vyskúšaní originalu , môžeš robiť event. experimenty. Tá štipka šafranu je skôr na prifarbenie.
@marikafil25 strúčikov cesnaku je na 1 liter vody a 1 a pol dcl jogurtu a smotany. Neviem aké veľké porcie vo vašej rodine servírujete :) A faktom je, že tých 25 strúčikov cesnaku spolu s ostatnými ingredienciami sa po uvarení pretvoria na božské jedlo. Zabudla som spomenuť, že som do tejto krémovej polievky pri podávaní dala chlebové krutony.
mijaita
Polevka je vic nez super! Tolik cesneku jsem sice doma nemela, ale strouzku velikych bylo 10 a je přijemně česneková. Jednoducha, slozite to jen vypada. Urcite ji budu vařit a řadím mezi česnečky.