Bryndzové pirohy

jezibabka1 - bez fotkyjezibabka1, 8. apríla 2010

Je veľa receptov na pirohy, dnes vám ponúkam tie, čo robím ja.

Suroviny

Cesto:
4 ks
1  ks
Náplň:
4 ks
125 g
1 PL
1 PL
 štipka
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    zemiaky uvarené v šupke očistíme a prepasírujeme (alebo postrúhame na jemnom strúhadle), pridáme vajíčko, soľ a toľko múky, aby sme dostali jemné, mäkké cesto, ktoré sa nelepí. Necháme odpočinúť

  2. 2

    na náplň si uvaríme obielené a pokrájané zemiaky, scedíme, pridáme maslo, mlieko, bryndzu, kôpor a vymiešame na kašu. (soľ pridáme podľa potreby)

  3. 3

    na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na 4časti, každú časť rozvaľkáme, povykrajujeme kolieska, do stredu dáme náplň, okraje stlačíme a hádžeme do vriacej posolenej vody. Keď vyplávu na "hladinu" dierkovanou lyžicou ich prenesieme do misy polejeme rozškvarenou slaninkou

  4. 4

    podávame s kyslou smotanou

Diskusia k receptu

hanina
Vďaka " ježibabka" isto sú chutné a obľúbené, ale ja zostanem pri liptovských. / Je tam minimálny rozdiel bryndza ako posýpka, varené zemiaky do plnky.../.
jezibabka1
@hanina samozrejme to beriem, každý má to svoje:))) ja som začala robiť tieto pirohy len pred pol rokom:))))))))))))) a určite budem skúšať ďalšie, aby som vedela, ako chutia:)
hanina
Váš názor sa mi strašne páči a niekedy vyskúšam aj ja Vaše. Len musím byť sama doma. Pekný deň! A zas niečo uverejnite ja to mám ako relax po práci.
evusik
vyzerajú ako by ich jedna mater mala .... moc krásne a keďže ja bryndzu môžem - určite vyskúšam aj tieto. Mám recept na pirohy ale moc ich nerobím, príde mi že halušky sú rýchlejšie hotové, ale pirohy sú zase krajšie na tanieri a s kyslou smotankou :-) narobila si mi chute.
cistinka
ja bryndzu môžem v každej podobe...a pirohy milujem...robím ich presne ako ty :-) podávam s kyslou smotanou a bohato posypem slaninkovými škvarkami.........no a než to dopíšem, už slintám jak bernardýn
frezia68
Ježibabka,robím ako cistinka a tiež teraz tak slintám :-)))
nelajsia
veru, mnamky su to,,, aj ja robim tak, ze do plnky ide bryndza so zemiakmi a kopor, a navrch smotanka a oprazena cibula,,,uff,,, do prasknutia
honestka
Zboznujem pirohy, robim s roznymi plnkami.
Velmi mi chutia taketo syrove aj opecene, vela hnedej cibulky, slaninka a kysle mlieko. MNAM!
zornicka5
Ja tie bryndzové pirôžky polievam ešte takou redšou bryndzou rozmiešanou v smotane na varenie a až potom dávam na to vyškvarenú slaninku. Mňam.
zdezda
dík, už aj si ich pridávam k obľúbeným jedlám :)))
jezibabka1
ďakujem za pochvalu aj nové inšpirácie, ale keby nebolo kamošky, ktorá ma ich naučila robiť, tak by som to do dnes jedla len u nej na návšteve (možno aj to bola príčina, prečo ma to naučila, lebo keď som išla k nej, tak som si stále objednala pirohy:))))))))))))))))))
hefi
super tip na sobotný obed. dík
jezibabka1
@evu šik robím ich s tým kolieskom, čo jednou stranou vykrajuješ a na druhej naplníš a "zmačkneš", preto sú rovnaké:)
jezibabka1
@hanina ja by som Vás chcela poprosiť, aj keď som mladšia, či by sme si nemohli tykať, lebo tu na vareche si všetci tykáme.:)
hanina
Drahá ježibabka, pravdaže. Veľmi rada, mňa len tá moja výchova a povolanie nepustia. Budem veľmi rada a teda môžem aj ja každému novému/ lebo nepozerám na profil/ tykať? Ak je to tu takým zvykom - rada si ho osvojím. Mňa nezaujíma vek, ale recepty a zdalo sa mi jednoduchšie všetkým vykať. Ďakujem a teším sa.
cinkla
Aj ja ich robim takto zo zemiakmi , ale zliepam ich tiez tou plastikovou pomöckou - velka uspora casu -ale hlavne - nerozliepaju sa.
A este : TAKE JEDNODUCHE JEDLO A TOOOOOOOOOOOLKO REAKCII NAN. Suuuuuper !!!!!
babulienka
poradte mi ako dostat fotku k mojmu profilu, 2x som odoslala na adresu varechy ale vidim ze nedosla?
jezibabka1
@babulienka vitajte medzi nami, prosím, ak sa dá , môžeme si tykať? Tu si všetci tykáme, ďakujem:) Ale s fotkou neporadím, mne to tiež pridávala dcérka, ale napíšte rovno redakcii, že si s tým neviete rady a oni vám pomôžu:) pekný deň prajem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia