Britvovka gratinovaná

eraserhead - fotkaeraserhead, 19. apríla 2015

Ensis directus.

2
porcie
10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 krajce




Postup

  1. 1

    Mušle musia byť živé (musia reagovať na dotyk). Najskôr mušle namočíme na 3 hodiny do studenej a osolenej vody aby sme ich zbavily piesku (úplne sa to aj tak nepodarí takže nejaké to zrnko Vám aj tak zaškrípe pod zubom).

    Britvovka gratinovaná - obrázok 1
  2. 2

    Mušle otvorte a rukou alebo s nožom oddeľte mäkkýša tak aby ostal iba na jednej časti mušle, druhú časť mušle odstráňte. Takto pripravené ich dôkladne umyte studenej tečúcej vode.

    Britvovka gratinovaná - obrázok 2
  3. 3

    Striedku chleba nastrúhajte, zmiešajte s nasekaným petržlenom, pažítkou, trochou soli, práve zomletým čiernym korením a olivovým olejom. Pripravenou zmesou naplňte-prekryte mušľu. Dajte piecť do rúry na 200°C a 10 minút. Podávajte teplé

    Britvovka gratinovaná - obrázok 3
  4. 4

    Tento ulitník okrem toho že vynikajúco chutí aj zaujímavo vyzerá .......

    Britvovka gratinovaná - obrázok 4
  5. 5

    Ok, nezabudnite že gratinovať sa dajú aj iné potvory ..........

Diskusia k receptu

bembo
Použijem vojenský výraz,pretože ako sa na vojne hovorilo:Viděl sem moc.viděl sem hada chcát,viděl sem kone blít,viděl sem převrácenej komediantskej vúz,ale nikdy som nevidel takéto mušle,a to už mám na chrbte šiesty krížik.rád by som Tvoj recept vyskúšal,len neviem,kde zohnať tieto mušle.ak mi poradíš potešilo by ma.zatiaľ ukladám do KK
eraserhead
bembo
úplne najlepšie je keď si tieto a iné mušle môžeš nachytať sám, ak by si náhodou bol pri mori skús to (len si najskôr over či v tom ktorom štáte nie sú chránené).
ako som už písal ja chodím k moru do úplných zapadákovov a varím pre celú skupinu z potravín ktoré sú v danej lokalite k dispozícii
bembo
@eraserhead ,vďaka za radu,ale do Metra v Nitre to mám 38 km,a k moru troška ďalej.ale už som si pozrel radu od @andreac .dúfam,že v Metre ju budú mať,lebo zatiaľ je nedostupná
tiginko
mňa by tiež zaujímalo, čo bolo nevhodné na tých videách. To je tu odkedy zakázané?
radox1
Tu je toho uz viac zakazaneho,tie videa boli uplne ok a poucne.
eraserhead
....taliani majú také slovíčko ktoré použijú keď nevedia prečo sa niečo deje, pričom skrivia ústa a hlesnú "Boh" (vyslovia to ako krátke "bo" s otáznikom)

Každopádne, dalo by sa to pochopiť ak by išlo o nejakú formu reklamy .....
Dva odkazy však dokresľovali recept a dve možnosti ako si mušle chytiť sám.
Tretí odkaz bol odkaz na domovskú stránku (môj vlastný recept na vareche) s tým že gratinovaním sa dajú pripraviť aj iné mušle.
Štvrtý odkaz bol na web counter (už som ho použil viackrát, nevadilo im to a dodnes počíta pri niektorých receptoch).
1x radox1
radox1
a prave preto ma aj tieto zasahy odradzaju sem pridavat nove recepty.
afataga
tieto musle som videla v mori iba raz v Grecku pred par rokmi, bolo ich na dne plno, naozaj vyzeraju velmi zaujimavo :-), nenapadlo ma vtedy, zeby sa dali jest, skoda. U nas v Metre ich nemaju. Urcite by sa takto dali pripravit aj slavky, len neviem, ako by som ich zive otvorila.
eraserhead
slávky sa dajú otvoriť aj živé, chce to ostrý nôž a primeraný tlak
ale ak ich chceme pripraviť ako tento recept, stačí ich otvoriť v hrnci na ohni 1-2 minúty a dalej postupovaž ako je popísané v tomto recepte