Bratislavské rožky moje fotorecept

sladkacokolada - fotkasladkacokolada, 25. februára 2012

Bratislavské rožky po stý krát. Robila som z jeden a pol dávky, preto je na obrázkoch toho troška viac.

Suroviny

1 kg
250 g (hera)
4 ks
1 ks čerstvé
1-2 dcl vlažné
5-6 KL
1-1,5 KL
Plnka:
300-400 gr
podľa chuti
1 dcl vlažné
troška




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Na dosku nasypeme múku, posolíme, pridáme cukor, kvások, žĺtka. Zmiesime a vypracujeme vláčne cesto. Necháme nakysnúť. Po pol.hodine cesto prepracujeme a znova necháme nakysnúť.

    Bratislavské rožky moje (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, pridáme rum a dolejeme mliekom. Vypracujeme na hustú hmotu.

    Bratislavské rožky moje (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na tenko, pokrájame na obdĺžniky, alebo kocky. Na okrajoch môžme cesto narezať. Naplníme plnkou, stočíme a vytvarujeme rožky.

    Bratislavské rožky moje (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme žĺtkom a necháme pod-kysnúť na plechu, vyloženým papierom.

    Bratislavské rožky moje (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozohrejeme rúru na 210°C . Pečieme 10minút na 210°C, potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme do ružova.

    Bratislavské rožky moje (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
krásne sú.-) robila som ich už aj ja, plnka bola z lieskových orieškov a sú vynikajúce, veru.-)))
hralka
sú krásne,aspoň pohľadom zaženiem chuť.
mamatata2
Prekrásne, moja mamka robila na pohľad presne takéto, mali vždy veľký úspech, len myslím,že miesto masla dávala sadlo, to ani neviem, či sa dá niekde zohnať, ak nechováme svinku doma. Utešené ich máš a musia chutiť jedna báseň.
dorisa
krásne rožteky, zajtra by sa hodili na raňajky:)
elisticka
wau nadherne!! pozeram ci si to nefotila moje:-)) ja robim presne ako ty :-)) musim zas urobit muzovi makove...
jerica
@sladkacokolada Krásna práca,ako by ich jedna mater mala,vydarené,pekne upečené,určite k raňajkám ako stvorené,pamätám si ako sme chodili na tvarohové a makové hrebene (tak sme ich volali)do pekárne na Vajnorskej v BA,:-)
jerica
aj som zabudla,doplním, foto popis ukážkový:-)
zdenka1009
dnes sa tu objavili koláčiky všetky podľa môjho gusta, aj s tohto by som sa ponúkla,ďakujem..)
bejgi
tie sú krásne, pamätám sa keď ich predávali v potravinách a ja som si ich kupovala na desiatu :))) keďže sú pečené stý krát tak to je 100% overený receptík a to je pre mňa na vyskúšanie :)
marijanka712
tak tieto sa ti mimoriadne podarili až lákaju a potom, že človek má chudnúť ked tu takéto dobroty servirujete človek neodolá , aby to nevyskúšal a potom bežne zaradil do svojho sortimentu koláčov... krása aj postup je fantastický...
sladkacokolada
ďakujem dievčatá za komentáre, tento recept je určite overený aj sto krát, lebo ho robievala ešte moja mamina a fotopostupom som sa snažila aj vám uľahčiť troška prácu pri príprave
klaura
@sladk ácokolada práve som si zamiesila cesto, ale s tým 1 dl mlieka sa mi to ani nedalo zamiesiť, cesto je veľmi hutné tvrdé ... stále som mlieko dolievala, aby bolo ako-tak vláčne a aby sa mi vôbec dalo rozvaľkať ... uvidím, čo z toho teraz bude ... ide tam skutočne 1 dl mlieka ?
sladkacokolada
@klaura , určite dolej mlieko na vláčne cesto, ja som mala 4 veľké žĺtka, neviem aké si použila ty, ale určite 3/4 l mlieka tam nemože ísť
klaura
žľtka som mala krásne, veľké ... a mlieka som prilievala hodne ... a všetky suroviny som dala podľa receptu ... uvidím, ako to dopadne, dám vedieť ...
klaura
no podľa toho, aké má byť to cesto hutné ... či tvrdšie, alebo vláčne, ktoré sa ľahko rozgúľa ...
joel
to nie je možné aby z tychto surovin ako sú uvedené v recepte niekto urobil vlačné cesto
helca103
ten fotopostup je veľmi ukážkový a tvoje sú ako by ich jedna mater mala - poznám ich ako hrebene
cica2
wau, rožky sú krásne a aj fotky, radosť pozerať :-))
joel
to už je iné kafe, ja som pridal viac ne 1 dcl mlieka a aj tak nie je až take vlačné na aké som zvyknutý, no uvidím, čo z toho bude
klaura
gúľam ... gúľam ... cesto mám veľmi tvrdé, aj napriek prilievaniu mlieka počas miesenia ... určite som nepridala dokopy 2 dl ... skúsim nechať podkysnúť ... uvidíme ....
sonijamt
@Sladkacokolada sú krásne, ako maľované:-)) ale jedna otázočka: nie je preklep vo veku? ani sa mi veriť nechce, aby 9 ročné dievčatko také úžasné a ešte k tomu kysnuté rožky upieklo:-) potom sa hlboko pred tebou skláňam:-)))
tinca
mhm strašne krásne,vydarené ako z pece...
joel
tentoraz môžem potvrdiť, že sú ozaj pekné aj chutné, ale na každy pád je potrebne dať 2 až 2,5 dcl mlieka pretože to cesto namôže podkysnúť lebo je suché alebo tvrdé
klaura
tak, aj ja hlásim, že som to dokočírovala do úspešného konca ... rožky sú chutné, krehké ... ale cesto mi teda dalo zabrať ... ešte do vymieseného a nakysnutého som pridávala mlieko ... ako hovorí @joel , treba dať 2 - 2,5 dl mlieka ... :)
danielas
Zaujal hneď obrázok. Krááásne. A hodné vyskúšania, šups do kk
sladkacokolada
@klaura @joel tak sa mi nechcelo veriť, že by som sem vložila zlý recept, tak som ho znova zomiesila. tento krát som spravila z 1/3 celkového množstva. robila som to s kalkulačkou aj odmerkou:) aby to bolo na mm presne.tak toho mlieka ja tam treba do celej dávky najviac 1,8dcl., nie viac, už je to potom obyčajný koláč.ale som rada, že ste vyskúšali. všetkým ďakujem za komentáre
medovnicek
veľmi sa ti vydarili, máš ich krásne vypečené, až sem cítim ich vôňu
mariadra
Ja dávam na 1 kg múky cca 3dcl mlieka, cesto nenechám kysnúť, iba tam dám nakysnutý kvások, zamiesim a nechám stáť asi 1 hod v chlade. Namiesto margarínu používam kačaciu alebo bravčovú masť, podľa toho akú mám doma. Ale nepečiem rožky, natenúčko rozgúľam cesto a urobím z toho závin, makový alebo orechový, ktorý má plnku 2 až 3x tak hrubú ako cesto. A potom si odkrajujeme kúsky asi tak po 1cm, lebo tej plnky je tam skutočne veľmi veľa.
Ale klobúk dole pred Tvojimi rožkami, len zahryznúť !
lia66
Krásne sa Ti vydarili-milujem tieto rožteky!!!
kika39
strašné cesto,tuhé .....a to robievam kysnuté cesto často,ale takéto som ešte nemala,musela som doliať mlieko,to mi pripadalo skôr ako ked robím linecké,nie kysnuté....kysnuté má byť vláčne nie tuhé
sladkacokolada
@kika39 veľmi sa čudujem, že sa ti chcelo zaregistrovať sa na varechu iba kvôli tomuto komentáru. Ja viem čo je kysnuté cesto, kľudne si prejdi moje recepty, nájdeš ho tam. Ale miesto toho aby sme sa tu poúčali o cestách, môžem ti poradiť iba to, keď si tu už zaregistrovaná, určite pridáš množstvo úžasných receptov, ktoré nám prinajmenej vyrazia dych. Takých kritikov ako si ty, tu už bolo do aleluje a pomaly sa vytratili, nezostal tu po nich ani smrad.
mata3636
@sladkacokolada - v tom videu ide na 600g múky 1,5dl mlieka a 250g tuku. ked to prepočítaš na 1kg múky, tak mlieka treba 2,5dl a tuku 416g. nechcem vyrývať, neskúšala som tvoj rcp, ale asi niečo nebude dobré, ked traja ľudia to skúšali a mali tvrdé cesto. inak, tvoje hrebene sú omnoho krajšie
intuicia
ani mne sa nelenilo zaregistrovat len preto, aby som napisala svoj nazor. cesto sa podla uvedenych prisad prvych 5 minut miesenia nechcelo vobec spojit a potom z neho vznikol jeden tuhy hrckaty dzgan, ktory nemal s vlacnym cestom nic spolocne. ani nasledne pridanie mlieka cestu nepomohlo, po vykysnuti vobec nepripominalo vlacne cesto a po vygulani to bola jedna sucha placka. preto by bolo fer, keby ste mnozstvo prisad v recepte uviedli v spravnom pomere, pretoze ja som si duskusiu precitala az po zamieseni (a rozculeni) a boli to vyhodene peniaze za pouzite suroviny.
naja
mnammmmm .. okostovala by som .. chutky robis



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia