Biskupský chlebík fotorecept

amelie - fotkaamelie, 29. decembra 2011
Biskupský chlebík (fotorecept)
Foto: amelie

Tradičný, ako ho piekla moja mama.

Suroviny

240 g
6 ks
240 g
250-300 g (, orechy, čokoláda)
1 pl
1 vrecúško
1 vrecúško
 alebo bielková poleva
4-6 pl




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame do penista s cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Sušené ovocie - marhule, figy, datle, slivky, brusnice, vločky kokosu, banánu, jabĺčok... - (hrozienka a papáju namočíme do rumu a necháme hodinku odstáť), orechy a čokoládu posekáme a premiešame s trochou hrubej múky (aby pri pečení neklesli na dno). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

    Biskupský chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku s kypriacim práškom, roztopené a vychladnuté maslo a zmes ovocia a orieškov. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.

    Biskupský chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vlejeme do vymastených a múkou alebo jemnou strúhankou vysypaných foriem na biskupský chlebík (alebo srnčí chrbát)

    Biskupský chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C, po upečení necháme vychladnúť 10-15 minút a vyklopíme na podnos.

    Biskupský chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme preosiatym práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou či bielkovou polevou.

    Biskupský chlebík (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

danielas
Spomenula som si na tú moju mamu. Tiež ho často robievala.....chýba mi
dorisa
Toto milujem. Tento rok som piekla chlebík z bielkov, ten bol tiež fantastický.
garanco
Ja som tiež piekla biskupský chlebík iba z bielkov ( ako píše @dorisa ), formu som vyložila papierom na pečenie - neradá sa "džabkám" s masťou - a umýva sa tiež jednoduchšie. Je to naozaj chutné pečivo.
zdenuschka
Každé sviatky u nás musí byť, robím ho podobne. Nezabudla si v surovinách na tuk, resp. maslo?
danculka
Už tých sladkostí bolo ozaj dosť,ale vyzerajú chutne,,,
evanaaa
Och, mne tie sladkosti tu vôbec navadia, ja sa kŕmim čítaním receptov, lebo na sviatky som nepiekla a zjedla som minimum, len čo mi ponúkla známa, aj keď by som si také suché mala upiecť aspoň niečo,len muž sa bojí múčne jesť, stúpa mu cukor aj z ničoho-nič, ja sama by som zasa toľko tiež nepojedla. Tak sa aspoň kochám čítaním receptov.
3sandra3
máš ho krásny.... tiež ho asi upečiem, sušené ovocie ešte mám,,, tak dobre padne na Silvestra
tinca
máš ho veľmi pekný, ja k silvestru len slané, už bolo dosť sladkého:)
remcula
Jsem milovníkem takových chlebíčků a dělám podobný.
amelie
Ďakujem, že ste tak milo ocenili recept mojej mamy, hoci nie je veľmi "vymyslený", dala som ho na Varechu z vianočnej nostalgie.
tatranka
Ja milujem biskupské chlebíky.Každý rok si nejaký upečiem.Tento rok som robila dva.Jeden svoj a jeden od K.Magálovej.Máš ich veľmi pekné.
bozulka
Veľmi pekný a voňavý,cítim až sem!Neviem či ešte niekedy upečiem.Bol to tradičný koláč na jednu Adventnú nedeľu.Manžel ho miloval k čaju alebo varenému vinku.
orchidea
Potešil ma tento recept, pekávala som často biskupský chlebík ale záhadne mi recept zmizol. Už si aj ukladám a určite čo najskôr upečiem.
sneica
krasne su...robievam ale len s kuskamy cokolady lebo sa potom moje deti hraju na poplusku...:)))
elka
vypadá krásne,len sladkého stačilo.skúsim v novom roku:))
cica2
ešte som biskupský chlebík nepiekla ale tvoj si uložím a niekedy by som upiekla :-)
vladkaku
... u nás takto voláme "sušienkový biskupský", kt. je z len z 5 bielkov - sneh, 150 g hl. múky, 150 g pr. cukru, 100 g orechov a do teflonovej formy na 160 °C asi 40 min.,potom zakryť alobalom a po 24 hodinách to natenko nakrájať a v rúre sušiť asi 15 min., nie je to až tak sladké a je to prudko dobré :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia