Batát so špenátom a vajíčkom

frezia68 - fotkafrezia68, 30. marca 2011
Batát so špenátom a vajíčkom
Foto: frezia68

Kúpila som jeden batát a chcela som ho upiecť v rúre.Ale listovala som Nový čas a našla recept na zemiakové hniezda a ten ma Zobraziť celý popisKúpila som jeden batát a chcela som ho upiecť v rúre.Ale listovala som Nový čas a našla recept na zemiakové hniezda a ten ma inšpiroval k tomuto výsledku,aj keď je tento pozmenený.Ani som ho nemienila pridať na Varechu a preto len výsledok a nie fotorecept.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
4 ks  uvarené natvrdo
1 ks
2 ks  - strúčiky
200 g  mrazené listy
trocha :-)))
trocha
trocha




Postup

  1. 1

    Z uvedeného množstva je asi 6 placiek-záleží od veľkosti.Ja som robila z batátu,ktorý mal 250 g a mala som 4 placky.Teda,batát som ošúpala,nakrájala a dala variť cca na 15 min., po vychladnutí nastrúhala nahrubo. Množstvo surovín je uvedené z receptu na zemiaky,pre 4 ososby. Ja som si ho prispôsobila a nahradila batátom.

  2. 2

    Uvarila som vajíčka-podľa počtu osôb.Postrúhané zemiaky /batát/ som premiešala s trochou hrubej múky a celozrnnej,pridala MČK a trocha soli a hotové cesto( asi ako na lokše,teda málo múky a bez vajíčka) rozdelila na 4 placky,ktoré som na troche oleja opiekla na panvici a udržiavala v teple.Neudávam množstvo múky,hustotu si každý posúdi.

  3. 3

    Medzitým som na olej dala popražiť tenké pásiky prerastenej slaniny a upraženú vybrala.Pridala som na drobno pokrájanú cibuľu 1/2,alebo 1 malú a pridala nakrájaný cesnak.Pridala mrazené listy špenátu,podliala trocha zeleninovým vývarom a dusila a potom opekala pár minút.

  4. 4

    Na teplé placky som dala špenát a vajíčka,ktoré som postrašila troškou opečenej slaniny,pridala zeleninku podľa chuti každého. Ak vyskúšate,nech Vám chutí !

Diskusia k receptu

jatanika
batáty som nikdy nejedla...tak to veľmi posúdiť nemôžem... ale zo zemiakov by to bolo iste fajn...
honestka
tieto zemiaky su v nasej kuchyni casto vacsinou pecene, alebo v kombinacii s inou zelenionou aj varene. ako placky som ich takto varene este nerobila iba v surovom stave, ale tvoju kombinaciu vyskusam.
frezia68
@honestka :použila som batáty len druhýkrát( u nás sú drahé) a len kvôli betakaroténu,lebo na jar treba...a tak som skúšala.Ešte nedávno som ich nepoznala :-)
frezia68
@enerrgizer :ak trocha neuvaríš,môžeš robiť placky,nie lokše.Trocha sú sladkasté a zemiaky sú lepšie,lebo sme zvyknutí....,bol to pokus :-)
kuchticka
@frezia , uviedla si pekny a zdravy recept a mne by to asi chutilo i bez slaninky. Ak sa nemylim, bataty su u nas Yam (je to ruzove a nasladle, ma to podlhovasty nepravidelny tvar?). Z tychto sladkych zemiakov mozes spravit vyborny salat ako prilohu k masu, alebo len tak samotny. Ja ho robievam casto.
palokuchki
Prave som sa chcela spytat, ci batat je sladky zemiak. No, ale vyzera,ze je. @frezia , dobry recept aj ja niekady pouzivam sladke zemiaky.
sjuz
frezia - ja ti s radosťou GRATULUJEM!!! :))
dúfam, že ešte nemáš jarné upratovanie za sebou...:)))
honestka
Ano BATATY su na Slovensku menovane ako "Sladke zemiaky /Sweet potato"/ avsak vo vacsom pripade v predaji sa vsak jedna o tie vacsie a mohutnejsie hluzy, ktore sa na zapade predavaju pod menom "YAMS".
= Kvalitou sa odlisuju iba tym, ze sladke zemiaky nikdy nedosiahnu velkost tych druhych a su ovela jemnejsie aj strukturalne, naviac ich dostat kupit aj v kremovom prevedi oproti jednemu druhu yams.
Obidve sa doporucuju kvoli vysokemu obsahu ako povedala @Frezia , naviac su vyborne v roznych upravach aj v kombinacii s inymi zeleninami a zemiakmi. K pecenym sa ako doplnok hodi cokolvek, najviac asi su tu zauzivane brusnice ako kompot.
frezia68
@sjuz :okrem toho,že dnes som poumývala všetky(až 3 ) okná,aj zasklenenú loggiu a byt je prevoňaný čistými záclonami,veru nič viac,ale sa teším na výhru a ďakujem :-)))
jerica
gratulujem k výhre , okná máš za sebou , ja mám maľovku pred sebou:-(
kuchticka
@frezia , recept na ten salat som uviedla uz asi pred rokom ako: Pikantny velkonocny zemiakovy salat. Najdes ho v mojich receptoch, bohuzial bez foto. Ak ho nenajdes napisem odznova. Ja ho robim casto prave k voli tomu, ze v nom najlepsie zjem tie sladke zemiaky. Inak mi nechutia. Daju sa robit na rozny sposob na sladko, ale to sladke jest nechcem. Ak ho budes robit, je lepsie pridat tie stiplave papricky do limetkovej stavy, ktoru som v tom recepte uviedla.
babidka
blahozelam :-) mam vela restov na Vareche , ale tento receptik sa mi paci a dnes idem hladat do obchodu sladke zemiaky...:-)
tizian1cat
velmi sa tesim, ze ti fenikel chutil, batát som este nikdy nerobila, teraz si ma zase ty nakopla..:-))) Krásne sviatky!!!



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia