Balatónska špecialita

megdesign - fotkamegdesign, 17. mája 2013
Balatónska špecialita
Foto: megdesign

Dnešná večera :)

120 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 ks
3 ks
1 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Mäso odblaníme, nakrájame na jemné pásiky.

    Balatónska špecialita - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji opražíme do sklovita cibuľu. (Ja cibuľu solím - nezhorí.) Tesne pred dokončením pretlačíme cesnak (pozor - cesnak nepražíme dlho - zhorkne). Pridáme mäso, osolíme, okoreníme, kmín a prikryjeme a dusíme do polomäkka.

    Balatónska špecialita - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si nakrájame na jemno uhorky. Ak je mäso udusené do polomäkka, pridáme uhorky. Prikryjeme a dodusíme.

    Balatónska špecialita - obrázok 3
  4. 4

    Tesne pred dokončením pridáme horčicu. Premiešame. Necháme prejsť varom.

    Balatónska špecialita - obrázok 4
  5. 5

    Ak máme konzistenciu takú, že sa nám omáčka zahustila horčicou (vyvarila sa nám voda), pridáme na jemno nasekanú chilli. Premiešame, odstavíme z ohňa.

    Balatónska špecialita - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s čerstvým chlebom, prípadne v zemiakovej placke, posypanej strúhaným syrom. Bon appetite :)

    Balatónska špecialita - obrázok 6

Diskusia k receptu

sonulienka
áno nie len, že vyzerá ale aj je.Poznám to, otecka som mala z Leopoldova a ešte stále tam chodíme.Síce viac do Hlohovca kde mám sesternice a toto jedlo tam v jednej reštaurácie vzniklo.
elena
Mäso s uhorkami a horčicou? Zaujímavé.
joel
no kamo? tak to musi byť veľmi dobre, a ryhlé, diky.....
afataga
no tak tato fotka fakt nebude na pulitzerovu cenu, sorry ale toto ma nelaka kostovat, inak ja si pestujem cayenne a mam ich cervene, tak neviem, ci ich je viac druhov, kimlo by vedel
marienka44
@Megdesign , musim ta opravit v nejakych detailoch. Ja som z Hlohovca, tak mam to z prvej ruky:-)
Maso sa odporuca na tuto specialitu bravcove zo stehna. Lepsie sa kraja na jemne sliziky, ked je napoly rozmrazene. To je lan rada. Za druhe-specialita sa nerobi na oleji, ale na brav. masti, najlepsie domacej. Ziadna cibula a cesnak sa tam nepridava. Nikdy!
Nakrajane brav. stehno na sliziky 0,5 kg sa prudko osmazi na masti, pridaju sa prisady:2 feferonky /alebo chilli/, 2 kysle uhorky sterizovane nastruhane na jemno na struhaku ako mrkva, 5 min. podusit a potom pridat 2dcl vriacej vody, zovriet a na zaver okorenit, osolit a pridat horcicu asi 1-2PL. To je vsetko. Podavame s makkym domacim chlebom. Fajne.
vierik
Robievam tak ako @marienka44 je to minútkove jedlo,vynikajúce.Ale určite je aj Tvoje veľmi dobré,lebo si si to vylepšil podľa seba :-)
megdesign
@marienka44 Ja som tak isto z Hlohovca. Len byvam uz 7 rokov v Leopoldove. Chodili sme na tuto dobrotu na Viechu Jaster.

Ja zas napriklad nepridavam vodu, ale necham maso, nech si pusti svoju stavu. A cibulu a cesnak, tak tie mozem aj v strudli :) Tak preto aj tutok som dal :)
edward456
ja chodim do Leopoldova aj do Hlohovca a jedol som to v rest .Balaton uz v 1980.a odtial mam recept a robime to aspon 1.krat zamesiac.je to super...............................
1x harpet
megdesign
@letisia Ten recept ma sice podobne suroviny, ale inak nic :) Balatonska specialita by mala mat stavu. Nemala by byt sucha ako je na tom recepte, co si pridala link.... Ale aj to by mohlo byt dobre, len tak opecene maso.
letisia
@megdesign mne všetci moji znami z Hlohovca tvrdia, že to nemá mať šťavu. No asi tak ako komu chutí.
megdesign
Neviem, moze byt. Ako komu chuti. Na "kockovej" ulici (ten kto pozna Hlohovec, vie kde to je) je hore na rohu obcerstvenie. Tam robi teta Bozena - Zemiakovu placku plnenu specilaitou. Taku, aku si pamatam z Viechy Jaster a taku, aku robi moja mama a vlastne aj ja.
margaretka28
@megdesign a pre toho, kto Hlohovec nepozná, je "kocková" ulica Pribinova, alebo po starom Nádražná a ak ma pamäť neklame, kedysi aj Malinovského :-))) Ale tetu Boženu nepoznám :-))
megdesign
@margaretka28 presne tak.. Pribinova :) A teta Bozena je jedna super pani, co ma celkom fayne obcerstvenie "hore na rohu". Este ked som navstevoval Brooklin bar (vedla tety Bozeny na rohu :)) sme tam chodili zajedat alkohol :)))) To boli casy... :))))
megdesign
@marienka44 ako dobre, dokazala si mi, ze teta Urminska (mimochodom poznam ju aj jej oboch synov...) vie varit a nedava tam cibulu... a ani cesnak. :))) A teraz co? :))) Ja som sem pridal recept mojej balatonskej speciality... nie tety Urminskej.... :))) A ja ked si tam aj jahodovy dzem, to je moja vec, nie? :)))) Taku podobnu, co musi mat za ten svet pravdu sme tu uz mali...
marienka44
Ja sa nesnazim nic dokazovat, len uvadzam fakty. Ale s dzemom sa nemoze volat Balat. specialita, len tolko. Sapiendi sat!
margaretka28
@marienka28 , ja som si to video pozrela celé, túto špecialitu robievam aj ja, ale o tom, že by tam šli aj broskyne som ešte nepočula a ani žiadny recept som taký nevidela, neviem si dosť dobre predstaviť kombináciu uhoriek s broskyňami, to už radšej ten cesnak, alebo cibuľu :-)
evanaaa
Vidieť názorne, ako si niekto ten originálny recept prispôsobí. Ale podľa mňa, ak už, tak treba ho robiť ako je na linkoch od @margaretka28 , alebo Jašterská pochúťka od @sovka , na ten som chcela poukázať aj ja.
megdesign
@evanaaa prepac, ale recept Jasterska pochutka neexistuje v Hlohovci. Existuje Balatonska specialita a original recept NEEXISTUJE. Kazda rodina ma svoj vlastny. (Tak ako korejci Kim-Chi :) ) Tak tvrdenie: "... ak už, tak treba ho robiť ako je na linkoch..." je blbost. A preco vlastne by sa nedal recept robit podla mojho navodu? :)))))
eviana
@megdesign , myslím, že do balatónskej špeciality by použili skôr csípos papriku zvanú feferónka ako chilli cayenne :) Balaton je Hungary, nie Guinea :)
Trošku úcty by Ti mladý muž naozaj nezaškodilo... máš sa ešte toho veľa učiť, neber kritiku ako útoky na vlastnú osobu, pouč sa zo svojich chýb, robíme to tak všetci, celý život :)
megdesign
@eviana feferonka stipe 2x, chilli len raz :) Tak preto davam chilli. :)

"máš sa ešte toho veľa učiť,"
uf, tak toto ma zabilo... ako keby sa pozname, ze take odvazne slova :)
ilusa
@magnesing ,ja to urobim podla Teba,vsetko tam sedi podla mojej chuti a z tych komentov si nerob nic,niektore su premudre,prezdrave a co ja viem co este



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia