Bábovka špaldovka celozrnka

irenaw - fotkairenaw, 9. novembra 2012
Bábovka špaldovka celozrnka
Foto: irenaw

S lieskovými orieškami a čokoládou. Sladená stéviou.

20-30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

suché prísady:
1 šálka
1 ks
1 bal.
1 čl
1,5 šálky
25 g
mokré prísady:
2 ks
1/3 šálky
1,5 šálky
na zafarbenie cesta:
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Za túto bábovku špeciálne ďakujem varecháčke s nickom @evk. Kúpila som stéviové sladidlo, ktoré mi odporučila a skúsila som niečo upiecť. Je najlepšia zo všetkých múčnikov, ktoré som doteraz so stéviou upiekla. Takže dia múčnik na sviatočné ráno už mám. Vďaka.

    Bábovka špaldovka celozrnka - obrázok 1
  2. 2

    Rúru dáme vyhrievať na 180°C. Lieskovce opečieme na sucho. Zbavíme šupiek a necháme vychladnúť. Posekáme na hrubo. Čokoládu posekáme na malé kocky. Pridáme ostatné suché prísady a premiešame. Stéviové sladidlo, ktoré som použila má uvedenú sladivosť 1:10 (1 g sladidla = 10 g cukru). Pridáme roztopené maslo, jogurt a celé vajcia. Premiešame. 3/4 cesta vlejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Do zvyšného cesta pridáme kakao a jogurt. Navrstvíme do formy na biele cesto a trochu premiešame špajdľou. Dáme do rúry a pečieme asi hodinu. Skúsime prepečenie ihlicou. Necháme chvíľu chladnúť vo forme a potom vyklopíme. Môžeme poprášiť stéviovým práškom so sladivosťou 1:1. Necháme celkom vychladnúť. Vlažná sa trochu mrví, ale vychladnutá sa dá krájať veľmi dobre.

Diskusia k receptu

medulienka122
monnikka ma predbehla:-))) fakt vyzerá šťavnato, rýchlo ukladám do kk. zajtra riadne preštudujem...
kuchticka
@irenaw , navnadila si ma na tuto babovku. Ja poslednou dobou nepeciem, ja to jest nechcem, jem viacej zeleniny, ale manzel-diabetik ma VELMI rad vsetko sladke. Upeciem pre neho, len nemam steviu v ziadnej podobe (u nas nie je dostupna, zakazana), tak skusim s inym sladidlom pre diabetikov (splenda) v rovnakom pomere ako so steviou. Tiez je urcena i na pecenie. Skusim, drz pace nech sa mi podari ako tebe. Vdaka za recept.
marianne
Ty mi vies tiez ist po chuti,spravim si urcite.Budem ju jest sice sama,ale aspon viac ostane:-DDD Bombova babovecka.
irenaw
ďakujem vám všetkým za komentáre ;-) @kuchticka budem držať palce. ak má tvoje sladidlo uvedený pomer v akom nahrádza cukor, tak si vypočítaj koľko by išlo namiesto 250 g cukru. malo by sa to podariť. bábovka nie je veľmi sladká, možno budeš chcieť prisladiť.
marikafil
No vyzerá to dobre, aj stéviový prášok som už videla v obchode - len zatiaľ ešte čokoládu so stéviou nie...budem musieť lepšie popozerať...
irenaw
@marianne možno ani na to neprídu, že takúto bábovku nemajú radi ;-) si predstav, že moji "ne-dia" ochutnávači už ju "zachránili pred pokazením". @marikafil myslím, že čokoládou s vysokým podielom kakaa nič nepokazíš. v tej nebýva až tak veľa tuku a cukru. doteraz som ju používala a mame to cukor dramaticky neovplyvnilo.
jamarlen
krásna, dnes som tiež piekol so stéviou, ale máme aj celiatikov, takže miesto múky boli varené lisované gaštany. aj pre diabetikov sú vhodné, obsahujú menej sacharidov, ako múka biela, či celozrnná. používam aj fazuľu, či cícer. vyskúšaj, milá @irenaw , cesto jeľahučké a jemné...
irenaw
@jamarlen ďakujem za tip, skúsim. nepodelíš sa s nejakým odskúšaným receptom? mail mám v profile :-).
evanaaa
Bábovku si ukladám zas medzi Dia recepty, ale nei so stéviou, ale so Xylovitom, alebo iným sladidlom, inak, mám rada sladšie, radíš prisladiť. Aj tú od @lucuska1234 mám uloženú. Kúpila som si tabletkové sladidlo zo stévie, skúšala som len do kávy ale bola som sklamaná, chutilo mi ako sacharín, neviem prečo, dlho som sa nevedela zbaviť sladkastej pachuti, ako býva aj po sacharíne, pila som vodu, až po čase mi prešla, už som si myslela, že falšovali stéviu.....ale nie, to by nešlo. Možno osladím čaj a ešte vyskúšam, či to nebol len taký dojem.
evanaaa
@irenw , ten stéviový prášok obsahoval čiste len stéviu, nebol pridaný žiaden cukor ( taký som videla v Bille, preto sa pýtam).
marianne
uz sa pecie,ta vona..... a bude len mojaaaa...:-))) steviu som nahradila z casti javorovym sirupom.. @irenka moja vsetky tvoje recepty si poctivo tlacim,lebo keby si mi ich zbalila,tak mam mas nonstop na krku na gmail:-))) chystam sa aj na tvoje spaldove listkove cesto...
irenaw
@marianka teším sa, že si vyskúšala. dúfam, že sa vydarila a hlavne že chutí. máš pravdu, pre nás tiež sladím sladom, medom alebo sirupmi, to len mame takto so stéviou. nič sa neboj, nechystám sa napchať recepty do šuplíka ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia