Ovocný koláč z kysnutého cesta

janadelfi - fotkajanadelfi, 6. marca 2010
Ovocný koláč z kysnutého cesta
Foto: janadelfi

Po revízii pozostatku zaváranín po zime som zistila, že mi zostali len hrušky a čerešne - pravdepodobne preto, lebo sa ich urodilo najviacej.....

12
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
180 ml
20 g
1/4  ČL
720 ml
40 g
40 g
40 g
trošku




Postup

  1. 1

    Z múky, mlieka, droždia a soli si zarobíme základné cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 30 min. Medzitým si na tenšie plátky nakrájame hrušky (môže byť aj iné ovocie) ja som použila jeden celý pohár doma kompótovaných, ktoré necháme v cedníku stiecť. Vymastila som zapekaciu misu okrúhlu Ø 29cm, cesto som dala do misy a vytlačila až k okraju. Naukladala som si hrušky, posypala škoricou a navrch dala mrveničku (po našom žmolenku).

  2. 2

    Chvíľu som to nechala ešte odpočinúť a šup do vyhriatej rúry...

Diskusia k receptu

kucharronald
Hm...vyzerá to naozaj super, ako to cistinka napísala...aj ja to niekedy spravím... A tá mrvenica mala by byť odkiaľ?
kucharronald
Nemôže sa z takéhoto receptu spraviť tá mrvenička:
hrubá múka, maslo, žĺtok a práškový cukor???
jozefj
janadelfi ...Ja mam zaváranin dosť , tak ten koláčik vyskúšam . Díky za recept .
cistinka
Rony máš to v tom recepte mrvenička: a suroviny, len to rozmrvíš rukami a nasypeš na koláč :-)
sovka62
Určite vyskúšam, páči sa mi. Len ho nebudem robiť v jednom kuse. Vždy keď som piekla kysnuté koláče ako osúch na celom plechu, objedli mi kraje kolom dokoola a stredné kúsky, ktoré kraj nemali, tam zostali. Tak som s nimi vybabrala a všetky takéto koláče pečiem tak, že cesto rozdelím na rovnaké kúsky, zaguľatím, roztlačím, potriem vajcom a obložím- ovocím, tvarohom, džemom, smotanou a pod. Ak je treba, navrch dám i posýpku a vnučkám, ktoré majú radi koláče neplnené, len posypem hojne posýpkou, do ktorej pridám škoricu. Všetky koláče majú chrumkavý okraj a všetky sa zjedia.
evia
Dobrý nápad, neskúšali ste niektorá dávať aj mrazené ovocie? Mám v mrazničke namrazené marhule a čerešne - vykôstkované, ktoré obvykle dávam do ryžového nákypu a žemlovky.
janadelfi
Myslím že môže byť aj mrazené, veď keď nevyskúšame tak nezistíme.... SOVKA62 - Ja som to robilla do okrúhlej zapekacej misy, takže dostali výkroj..... Inak "konce" a "okraje" milujem aj ja....
bozulka
Tie okraje máme radi aj my s mužom,pokial bol doma mladší syn bolo všetko OK lebo on vyberal iba stred koláča.Keď som chodila do práce a večer som upiekla koláč na plech,kým som sa vrátila domov ostali pre moju a mužovu radosť len okrajové časti.Dlho som takéto koláče nerobila lebo sme ich nestačili pojesť,ale toto je dobrý nápad.
kucharronald
Dnes babka robila krémeš :) Moja rodenina sme išli k nej ochutnať :) zjeedli sme všetky okraje a potom ostal len stred...ja milujem okraje...sú dobre prepečené, chutnejšie a chrumkavé...no ale ostáva tu jedna chyba :D už skoro rok mám zubný strojček, takže musím si s ním dávať pozor :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia