Nedeľná klasika

eraserhead - fotkaeraserhead, 3. júla 2011

Kurča pečené..........

24 h minút
príprava
40 minút
na 250 °C

Suroviny

1 kg
6 vetvičky
1 vetvička
1 hlavička
4 ks
8 bobuliek
0,3 l
4 PL
4 ks




Postup

  1. 1

    Z deci bieleho vína, 3 PL oleja, jalovca, rozmarínu, tymiánu, cesnaku a sušených rajčín spravíme marinádu.

    Nedeľná klasika - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme kurča a marinujeme podľa potreby a dostupnému času, minimálne však hodinu. Ja som marinoval 24h

    Nedeľná klasika - obrázok 2
  3. 3

    Dno plechu vystelieme natenko nakrájanými zemiakmi ktoré jemne posolíme. Je vhodné použiť plech s roštom. Výhod to má hneď niekoľko: zemiaky sa neprilepia, nebude to plávať v tuku čo sa vytaví z kurčaťa ......

    Nedeľná klasika - obrázok 3
  4. 4

    Na zemiaky naukladáme kúsky kurčaťa a podlejem ostatkom vína. Zvyšok cesnaku ktorý nelúpeme iba ho naklepneme s plochou stranou noža. Pridáme zvyšný rozmarín, zľahka posolíme a poprášime čerstvo zomletým korením a na záver polejem zvyšnou marinádou. Drobná rada: cesnak ktorý bol v marináde vložíme pod mäso aby sa počas pečenia nespálil.

    Nedeľná klasika - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť do rúry vyhriatej na 250ºC na 40 minút. Zo začiatku môžete prikryť alobalom, dole ho dajte keď zacítite vôňu mäsa.

    Nedeľná klasika - obrázok 5
  6. 6

    Keď je kurča upečené oceníme ďalšiu výhodu roštu. Tento vyberieme z plechu aj s mäsom a položíme na vhodnú podložku, servírovací podnos alebo ako ja na väčšiu dosku na krájanie. Výhodu je to že to môžeme priamo servírovať a každý si vyberie kúsok a množstvo podľa vlastnej chuti.

    Nedeľná klasika - obrázok 6

Diskusia k receptu

lucylee
Dakujem za vyborne rady a opat-vsetko co mam rada-bylinky, susene paradajky, cesnak...keby moj manzel vedel tak varit, skacem od radosti!
egreska
klasika trochu inak -správny slovák tam vysype celý sáčok grilovacieho korenia :-))
2010
To nemoze byt dobre! chyba tam Vegeta , grilovacie korenie , kecup atd.
ale aj tak odkladam.... Super
jody
Toto sa mi páči a s tými borievkami to zaváňa divinou. :-)
tatranka
Paráda.Takáto klasika po novom,sa mi veľmi páči.Ukladám do KK.
jamarlen
už sm raz upiekol skvelé kura podľa varecháčskeho receptu, marinovanom slano-sladkom páci. bolo skvelé a toto tvoje vyskúšam určite tiež. okrem skvelých prísad a neveľkého množstva zemiakov má tú výhodu, že netreba kupovať celé, stačia iba niektoré časti.ďakuem za jemnučký, netučný receptík.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia