Foto: eraserhead
Kurča pečené..........
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Z deci bieleho vína, 3 PL oleja, jalovca, rozmarínu, tymiánu, cesnaku a sušených rajčín spravíme marinádu.
-
2
Pridáme kurča a marinujeme podľa potreby a dostupnému času, minimálne však hodinu. Ja som marinoval 24h
-
3
Dno plechu vystelieme natenko nakrájanými zemiakmi ktoré jemne posolíme. Je vhodné použiť plech s roštom. Výhod to má hneď niekoľko: zemiaky sa neprilepia, nebude to plávať v tuku čo sa vytaví z kurčaťa ......
-
4
Na zemiaky naukladáme kúsky kurčaťa a podlejem ostatkom vína. Zvyšok cesnaku ktorý nelúpeme iba ho naklepneme s plochou stranou noža. Pridáme zvyšný rozmarín, zľahka posolíme a poprášime čerstvo zomletým korením a na záver polejem zvyšnou marinádou. Drobná rada: cesnak ktorý bol v marináde vložíme pod mäso aby sa počas pečenia nespálil.
-
5
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 250ºC na 40 minút. Zo začiatku môžete prikryť alobalom, dole ho dajte keď zacítite vôňu mäsa.
-
6
Keď je kurča upečené oceníme ďalšiu výhodu roštu. Tento vyberieme z plechu aj s mäsom a položíme na vhodnú podložku, servírovací podnos alebo ako ja na väčšiu dosku na krájanie. Výhodu je to že to môžeme priamo servírovať a každý si vyberie kúsok a množstvo podľa vlastnej chuti.
ale aj tak odkladam.... Super