Naše oškvarkové pagáče fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 1. júla 2015
Naše oškvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: stanci11

Tak ešte jeden lokálny receptík sem šupnem :) Kto má rád poctivé pagáčiky, tak odporúčam vyskúšať aj náš domaci recept, je mi jasné že Zobraziť celý popisTak ešte jeden lokálny receptík sem šupnem :) Kto má rád poctivé pagáčiky, tak odporúčam vyskúšať aj náš domaci recept, je mi jasné že ich je tu viacej :) Ja teda naň nedám dopustiť, aj keď príprava je zdĺhavejšia... a podľa toho, že vždy zmiznú ultrarýchlo a bezo zbytku, usudzujem, že sú asi fakt dobré... a tá vôňa keď sa pečú... ja vždy do nich skočím ešte za tepla a dúfam že to bruško rozchodí :D

90
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

21 g
2 dl vlažné
400 g
570 g
0,5 dl
1 dl
2 ks uvarené
1 ks na potretie
4 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Deň/ráno vopred si dám uvariť dva zemiaky...alebo šľohnem dva uvarené od obeda :D Pripravíme si kvások - v mierne ohriatom mlieku rozmiešame 1/2 kocky droždia spolu s 1 ČL cukru (stačí zarovnaná, netreba kopčisko)... a necháme vzísť kvások...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzičasom si namelieme škvarky... v tomto kroku skúsi Stanči nevyžierať škvarky po ceste do mlynčeka, že áno? :D

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď vzíde kvások, tak ho zmiešame s múkou a soľou a do cesta pridáme aj nahrubo nastrúhané zemiaky a kyslé mliečko. Riadne premiesime a necháme pod utierkou nakysnúť (cca 20 min)... Máme s maminou odskúšané, že netreba nechať cesto kysnúť dlho..stačí aby začalo pracovať a hneď ho môžme vyložiť na pomúčenú pracovnú dosku...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prepracujeme a rozvaľkáme na celú plochu...hrúbka do toho 1/2 centimetra povedala by som, aj menej...ono sa to cestíčko bude ešte prekladať, takže to nie je až také smerodatné...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Namleté škvarky si potom vidličkou pokladieme na cesto...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a roztrieme po celej ploche (treba mať trošku trpezlivosti a opatrnosti, inak by to cesto mohlo skončiť také trošku natrhnuté :D )

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A teraz príde ten, podľa mňa, najťažší krok...preložiť cesto, no a neurvať ho samozrejme :D Moje super pomôcky vidíte na fotke.... podberiem pravé krídlo a prehodím do stredu, potom ľavé krídlo a prehodím do stredu...akoby som robila štrúdľu z dvoch strán...okraje potom treba vždy pevne zatvoriť, cestíčko potľapkať že sme to zvládli a nechať 20 min kysnúť...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V ďalšom kroku túto "štrúdličku" zase prevaľkáme a opäť zložíme, sprava aj zľava do stredu... a zase necháme 20 min kysnúť...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A už už sme skoro na konci :) Cesto rozvaľkáme a môžeme vykrajovať pagáčiky... hrúbku volíme podľa chuti... príliš malé budú placaté a moc nenarastú, príliš veľké zase narastú až moc a budú sa váľať po celom plechu... také šikmé veže z nich budú :D ..takže od oka toho pol centimetra tipujem, že je akurát...

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plech na ktorom ideme piecť najskôr vypláchneme studenou vodou. Potom naukladáme pagáče a ostrým nožom vytvoríme navchu mriežku (pre parádu samozrejme :D)... Potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme sezamom, rascou, makom alebo necháme bez posypu :) Ako vidíte na pagáčoch, my máme tento rok takéto krásne žltožlté vajíčka...neviem čo tie naše sliepky začali žrať :D

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a pečieme...na tých 180 °C... čas vám ale nepoviem, treba strážiť...strašne rýchlo prejdú z fáze "už skoro sme" do fáze "haha zhoreli sme" :D naozaj veľmi odporúčam sledovať pečenie a nezakecať sa so susedkou napríklad :D A finále je famózne, rozvoňaná chalupa a môžte baštiť kým vládzete...mne z tejto dávky vyšli 3 plechy pagáčov...a neostal ehm ani jeden :D

    Naše oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

babkamt
tvoje pagáčiky vyzerajú chutne. Receptov na ne mám dosť, no ukladám si aj ten tvoj. Tiež do nich dávam zemiak. Zostanú vláčne.
frezia68
Áno,niečo som sa ich napiekla a sú výborné.Ale za vtipné komentovanie a radosť z pečenia máš ***** a chválim šikovnosť :-)))
junior
Ej, veru aj ja by som si dal. Toto sú tie pravé pagáče. Podarené komentovanie ;-)
stanci11
Jeeeej diky všetkým za komentáre :) Neviem čím to len môže byť, ale prepadla ma chuť na pagáčik :D
kukulienka71
si šikovné mladé žieňa, aj v kuchyni aj vo vtipnom podaní receptu. Bezprostrednosť je asi tiež tvoja dobrá vlastnosť:-) recept je dobrý, pagáčiky pekné, aj ja mám na ne chuť;-) poklona maminke, že ťa takto vedie v kuchyni.
klaudia968
@staci11 veľmi pekné pagáče, perfektná prezentácia. Ja by som si dala tie sezamové. Ale navnadila si ma, určite v blízkej budúcnosti upečiem. 5*
stanci11
ďakujem žienky :) som rada že sa vám páči ako recept, tak ie moje počarbaníčka ku tomu :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia