Minestrone podľa Jamieho Olivera fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 19. marca 2011
Minestrone podľa Jamieho Olivera (fotorecept)
Foto: lucylee

Existuje nespočetné množstvo verzií tejto polievky, ja vám ponúkam verziu Jamieho Olivera.

Suroviny

10 ks zrelé veľké/paradajky z konzervy bez šťavy
3 ks stredne veľké
2 ks stredne veľké
5 stoniek
2 ks
1 ks /červená/kel
1 PL
2 strúčiky
1 PL čerstvý posekaný
podľa potreby zo šunky/údeného mäsa/zeleninový
1 hrsť
170 g
 strúhaný
Kurací vývar:
2 kg surové posekané
1/2 hlávky
5 stoniek
2 ks stredne veľké
2 ks veľké
2 ks
3 ks
3 výhonky čerstvý
5 byliek
5 vetvičiek čerstvý
5 zrniečok
6 l studená




Postup

  1. 1

    Paradajky nakrojíme a na chvíľu vložíme do vriacej vody. Potom ich ošúpeme, zbavíme semiačok, a pokrájame na väčšie kocky. Mrkvu nadrobno nakrájame, pór poriadne umyjeme, odstránime vonkajšie listy a pokrájame, Zo zelerových býľ odstránime vláknité časti a pokrájame. Cibuľu ošúpeme a pokrájame. Umyjeme a nahrubo nakrájame kapustu. Do zohriateho hrnca dáme olivový olej, pridáme mrkvu, pór, zeler, cibuľu, cesnak a rozmarín a dusíme na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne. V tomto štádiu môžeme pridať slaninu alebo údeninu, ale ja som nedávala.

    Minestrone podľa Jamieho Olivera (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme pokrájané paradajky alebo dve 400g konzervy celých paradajok bez šťavy a dusíme 1-2 minúty.

    Minestrone podľa Jamieho Olivera (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vývar, necháme zovrieť a povaríme asi 15 minút.

    Minestrone podľa Jamieho Olivera (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme kapustu, prikryjeme a varíme ďalších 10 minút, potom pridáme potrhanú bazalku a cestoviny. Varíme ďalších 5 minút, alebo, ak je treba, aj viac. Dochutíme. Polievka má byť hustá, silne aromatická, a kapusta by nemala byť prevarená. Podávame s extra panenským olivovým olejom a čerstvým parmezánom.

    Minestrone podľa Jamieho Olivera (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vývar si pripravíme tak, že kuracie kosti, cesnak, zeleninu, bylinky a čierne korenie vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Po zovretí zmiernime plameň a varíme na slabšom ohni. V originál recepte sa píše 3-4 hodiny, ale ja som varila v tlakovom hrnci do mäkka. Ak treba, zbierame penu. Vývar precedíme cez sitko, necháme 1/2 hodiny chladnúť a dáme do chladničky. Keď je vývar studený, mal by byť priezračný a mať jemný jantárový odtieň. Rozdelíme do nádob a zmrazíme. V chladničke vydrží 4 dni, v mrazničke 2-3 mesiace.

Diskusia k receptu

julica
Naozaj zaujímavé minestrone, čudujem sa tej kapuste - ako to s ňou chutí, neprebije ostatnú zeleninu? (páči sa mi, určite vyskúšam)
lucylee
@julica nie, neprebije, zabudla som ale napísať, že som použila malinkú hlávku kapusty, ak je veľká, tak radšej dať polku.
tornadolue
Aj ja dávam do minestrone kapustu. Skoro vždy. Väčšinou bielu. Raz som dala aj fialovú a mali sme krásne fialovú polievku aj jazyky :)
babidka
to je nieco pre mojho draheho - zeleninove polievky este nikdy neodmietol a vzdy si da aspon dve porcie :-0)))))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia