Medvedia cesnačka

turistka - fotkaturistka, 5. mája 2013
Medvedia cesnačka
Foto: turistka

Na Liptove v hlbších dolinách, rastie medvedí cesnak, práve teraz je najkrajší a použiteľný na varenie receptov z neho. Takto polievku tradične pripravujem:

4
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 lístkov
2 PL
2 PL
1 čl
1/2 čl;
podľa chuti
2 ks
1 ks
0,5 l
0,5 l
1 PL




Postup

  1. 1

    V hrnci na oleji urobíme zápražku, ktorú po opražení zalejeme studenou vodou, dobre premiešame, aby nám nezhrčkavela. Pridáme čierne mleté korenie, rascu a soľ /dávam zarovnanú PL/. Potom vhodím nakrájané zemiaky, vo veľkosti cca 1-1,5 cm. Dolejeme teplou vodou, do celkového množstva 1- 1,25 l a dáme variť. Varíme dovtedy kým zemiaky nezmäknú.

    Medvedia cesnačka - obrázok 1
  2. 2

    Po uvarení zemiakov pridáme rozšľahané vajce s lyžicou studenej vody a vlejeme do hrnca.

    Medvedia cesnačka - obrázok 2
  3. 3

    Necháme prevrieť a vsypeme nadrobno pokrájaný medvedí cesnak. Znova necháme asi 5 minút vrieť, okoštujeme či je dosť slaná a ak málo, pridáme podľa chuti ešte soľ. Nie je veľmi hustá , ale robí dobrý základ pre ťažšie, hlavné jedlo.

    Medvedia cesnačka - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
K medvediemu cesnaku sa nedostanem a receptov z neho je tu neúrekom.Aj ten Tvoj by som vychutnala s chuťou,ale musí nahradiť hlávkový šalát,mrazený špenát.........:-)
turistka
@frezia68 , veď aj z hlávkového šalátu je výborná polievka, či prívarok, dáš k nemu rozotretý cesnak a budeš to mať k nerozoznaniu proti tejto mojej . To vie tiež pochutiť.
jokoviny
DOFRASA ... ŽÁDNY OĽEJ ... TREBA DAC ŠMAĽEC ...
... JEĎINÝ OĽEJ CO POUŽÍVAM JE OĽIVOVÝ NA ŠALÁTY,
HEJ A EŠČI DO ŇEHO MOČíM BYĽINY A KOREŇINY ...
VARÍM NA ŠMAĽCU ... OVEĽO ZDRAVŠI ...
P.S.: ROZOZNÁM FURT MEDVEĎÁK, KEDZ JE VO VAREŇU ...
... ŇEDÁ ŠE OKLAMAC ... MÁ CALKOM INAKŠI ŠMAK AJ VUOŇU ...
turistka
@jokoviny , :-) P.S. čo narobíš, musíš si pomôcť ako vieš. A máš krásne nárečie. U nás sa zas používa ô - dobrô, zlô, milô. Tiež sa mi to páči. A tak je pre niekoho niečo dobrô a niečo zlô, zdravím.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia