Foto: turistka
Na Liptove v hlbších dolinách, rastie medvedí cesnak, práve teraz je najkrajší a použiteľný na varenie receptov z neho. Takto polievku tradične pripravujem:
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
V hrnci na oleji urobíme zápražku, ktorú po opražení zalejeme studenou vodou, dobre premiešame, aby nám nezhrčkavela. Pridáme čierne mleté korenie, rascu a soľ /dávam zarovnanú PL/. Potom vhodím nakrájané zemiaky, vo veľkosti cca 1-1,5 cm. Dolejeme teplou vodou, do celkového množstva 1- 1,25 l a dáme variť. Varíme dovtedy kým zemiaky nezmäknú.
-
2
Po uvarení zemiakov pridáme rozšľahané vajce s lyžicou studenej vody a vlejeme do hrnca.
-
3
Necháme prevrieť a vsypeme nadrobno pokrájaný medvedí cesnak. Znova necháme asi 5 minút vrieť, okoštujeme či je dosť slaná a ak málo, pridáme podľa chuti ešte soľ. Nie je veľmi hustá , ale robí dobrý základ pre ťažšie, hlavné jedlo.
... JEĎINÝ OĽEJ CO POUŽÍVAM JE OĽIVOVÝ NA ŠALÁTY,
HEJ A EŠČI DO ŇEHO MOČíM BYĽINY A KOREŇINY ...
VARÍM NA ŠMAĽCU ... OVEĽO ZDRAVŠI ...
P.S.: ROZOZNÁM FURT MEDVEĎÁK, KEDZ JE VO VAREŇU ...
... ŇEDÁ ŠE OKLAMAC ... MÁ CALKOM INAKŠI ŠMAK AJ VUOŇU ...