Marlenka bez vaľkania

marendacova - bez fotkymarendacova, 24. februára 2011

Áno, táto torta alebo kto chce aj zákusok sa skutočne nevaľká a to značne uľahčuje postup prípravy tohto lahodného zákusku, ktorý mnohí poznajú zvačša Zobraziť celý popisÁno, táto torta alebo kto chce aj zákusok sa skutočne nevaľká a to značne uľahčuje postup prípravy tohto lahodného zákusku, ktorý mnohí poznajú zvačša z cukrární. Ja som si ho pravdu-povediac dokombinovala z rôznych receptom a pridala som si tam aj svoju verziu a teraz Vám ho všetkým ponúkam...

16
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 165 °C

Suroviny

400 g
1 ks
3 ks, celé
1 PL
3 PL
300 g
PLNKA:
1 ks
1 ks
0,5 l
2 ks




Postup

  1. 1

    Vo vodnom kúpely si roztopíme Heru, vyberieme z kúpeľa a pridáme 3 celé vajcia, dobre zamiešame, pridáme cukor, sodu bikarbonu, med, nakoniec hladku múku a všetko dobre zamiešame. Pripravené cesto roztierame v tenkej vrstve lyžičkou na papier na pečenie, na ktorý si predtým perom okreslíme tortovu formu ako predlohu, aby boli všetky pláty rovnako veľké. Rúru predhrejeme na 165 stupňov a pri pečení dávame pozor, lebo cesto sa upečie rýchlo. Tento postup opakujeme cca. 8 x alebo do minutia cesta.Jeden plát rozmrvím najemno a posypem tým na koniec tortu.

  2. 2

    PLNKA:Salko varime 1 hodinu v tlakovom hrnci a nechame vychladnúť. Z mlieka a pudingového prašku uvaríme puding, maslo vymiešame do hladka, v druhej nádobe vymiešame salko s vychladeným pudingom a obe vrstvy pomaly spájame na hladkú masu. Zmes natierame na pláty (cca po 3 PL plnky na jeden plát), posledný plát ukončíme plnkou a posypeme omrvinkami a orechmi. Torta je najlepšia po odstáti v chladničke až na druhý deň, medové pláty zmeknú, moje deti túto tortu milujú, úplne sa rozpúšťa na jazyku...

Diskusia k receptu

mariaklara
Marendacova, prosím ťa, papier netreba natrieť tukom alebo olejom? Pri čítaní tvojho rct-u sa mi až slinky zbiehajú, len veľká škoda, že si ti nezdokumentovala. ale aj tak je už uložený v KK, díík !
egreska
aj ja robím takto isto,mám aj v receptoch "rýchly medovník " ,je super !!
sovka62
Marlenku som ochutnala len raz, v reštaurácii na Morave, kde som si ju dala ako dezert po obede. Bola úplne pokazená, hlavne tá plnka bola tak odporne horká, že tú prvú lyžičku, čo som si vložila do úst som musela vypľuť do obrúska, hanba-nehanba. Druhý raz ju dostali vnučky ako dezert k detskému menu v reštaurácii v Bratislave a opäť bola pokazená a zistili sme to, až keď už jedna prvé sústo zhltla a vyhlásila, že je to odporné. Trnuli sme, čo s ňou bude, našťastie neochorela. Verím, že čerstvá Marlenka môže byť dobrá, ale po týchto skúsenostiach k nej mám averziu.
evanaaa
Hľadala som v rozpise orechy, že kde sú, veď by tam mali ísť, ale vidím, že si ich dávala - sú v postupe. J asom si kúpila len dielik v Bille, tam predávajú okrm celej torty aj zvlášť balené dieliky, ale radšej bx som ochutnala takúto domácu, lebo som bola sklamaná.
Prepáčte,toľko preklepov tam mám......
hamana
Ja som robila klasicku vaľkanú ale som sa dosť narobila, lebo cesto sa trhalo. Bola vyborná všetkym chutila . Vyskúšam je oveľa menej náročná.
hamana
prečítala som si@egre ška tvoj recept , ktorý si už na varechu pridala a súhlasím s tebou- vyskúšam.
marendacova
Nepridala som fotky, lebo som ich nanestastie stihla vymazat, ale planujem piect svagrovy na narodeniny tak ich potom pridam. Ten papier na pecenie som nicim nenatrela, netreba ,lebo plat sapo upeceni pekne odlepi ked mu trosku pomozete.
martaja
vyskúšala som niekoľko receptov marlenky, lebo ju všetci v rodine zbožňujeme... v jednom bola lepšia plnka, v inom cesto a tak som si vybrala tento výborný recept na cesto - môžem všetkým "marlenkárom" iba odporúčať, cesto je výborné, oveľa menej prácne a kedže je v ňom tuk (ja dávam zásadne iba maslo) vôbec sa nelepí, len ho treba odliepať vychladnuté... no plnku robím iba maslo a salko a je výborná :)