Makové šulance

tom1372 - bez fotkytom1372, 26. augusta 2013
Makové šulance
Foto: tom1372
5-6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g
350 g
350 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Na začiatok som si uvaril zemiaky v šupke. Následne som ich očistil. Po očistení som zemiaky prelisoval.

  2. 2

    Z zemiakov, krupice, múky, vajíčok a štipku soli som si pripravil cesto. Potom som cesto vymiesil až kým cesto bolo tuhé. Z cesta som si následne urobil dlhy plat ktorý som následne nakrájam na male kúsky, ktoré som šúľam do podbi šúľancov.

  3. 3

    Šúľance potom uvarime vo vopred pripravenej o solenej vode. Po uvarení šúľance podávame s makom, mliekom a cukrom.

Diskusia k receptu

paeva
a nemal si ani žiadnu asistentku? a môžu byť aj orechové? ešte som to neskúšala.
venusa
To luuubim. No nezabudol si na maslo ? Ja ich musim mat poliate maslom. Skus, nepokazis nic :) A do zemiakoveho cesta nedavam vajce. Tiez skus, su krehkejsie.
anka246
tej múky tam neni veľa ? ja ich robievam od oka, na jbližšie budem vážiť
daguska
Aj ja by som si prosila poliat maslom, ale sikulka si, to teda hej.
petosmeto
Mam rad sulance, ale tej muky tam mas neskutocne vela. To musia byt tvrde. Zemiakov by malo byt na vahu 3x viac ako muky, vtedy su dobre a makke. Ty mas dokonca viac muky, ako zemiakov. Niekde som dokonca videl recept, kde bolo 4x viac zemiakov ako muky, ale to je uz urobit majstrovstvo.
Inak zemiaky treba idealne typ C, ktory je najviac mucny. Ked som robil z typu B, cesto nebolo take dobre, a A sa uz vobec nehodi.
Cize, ja by som na 600 g zemiakov dal 200 gramov hrubej muky, respektive 133 gramov hrubej muky a 66 gramov krupice.
marta23
Oprav si niektoré slová v texte: u šušlal dlhý plát, ktorý.... do podoby....lebo budeš mať kritiku.
frona
Teda klobúk dolu pred Tebou! Ale tie rady od skúsených varecháčiek by si mohol akceptovať.... Uvidíš, že budú šúľance lahodnejšie, keď tam bude menej múky.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia