Pesto fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 2. júla 2011
Pesto (fotorecept)
Foto: lucylee

Recept Jamieho Olivera. Je výborné a lahodné. Jamie tvrdí, že lepšie je pripravované ručne v mažiari. Je to možno preto, že tlčením a udieraním Zobraziť celý popisRecept Jamieho Olivera. Je výborné a lahodné. Jamie tvrdí, že lepšie je pripravované ručne v mažiari. Je to možno preto, že tlčením a udieraním na listy bazalky sa do pesta uvoľní viac chutí. Ja som bola lenivá a robila som v mixéri :-)

4
porcie

Suroviny

1/4 ks - strúčik
3 hrste
1 hrsť jemne opražené
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Do mažiara alebo mixéra vložíme cesnak a bazalku, roztlčieme alebo rozmixujeme.

  2. 2

    Na suchej panvici si opražíme píniové jadierka. Necháme ich vychladnúť a pridáme k pestu. Znova roztlčieme alebo rozmixujeme.

    Pesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes presypeme do misky a pridáme polovicu parmezánu. Zľahka miešame a pridáme dostatočné množstvo oleja, aby nám vznikla polovlhká hustá zmes.

    Pesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ochutnáme, pridáme soľ, korenie a zvyšok syra.

    Pesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme ďalší olej a znova ochutnávame a dochucujeme podľa vlastnej chuti. Keď sme už s dochucovaním hotoví, môžeme pridať trochu citrónovej šťavy. Je to dobré na zvýraznenie bazalkovej arómy.

    Pesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do fľašky alebo nádoby a šup s ním do chladničky. Používame do cestovín, pečenému mäsu, či k zelenine.

Diskusia k receptu

mikat
Tiež mám tento recept, len bez korenia a citrónovej šťavy. Skúsila som, chuť je výborná, ale zdá sa mi to riadne ťažké (kvôli tomu parmezánu - je to riadna tuková bomba). Aspoň môj žalúdok sa ozval :/ Tak hľadám alternatívu... @Lucylee , nevieš o nejakej? :)
janger
@lucylka , ja som este lenivsia, kupujem hotove :-). Ale asi tak doma robene je najzdravsie...
lucylee
@mikat mne to az take kaloricke nepripada....parmezan by som asi nenahradzala inym syrom, mozno grana padano by bol ste vhodny. Skus bez parmezanu
@jangerka mas pravdu, ja som si minule kupila v obchode a nebolo take dobre...Inak ocino vcera robil aj bazalkove pesto a aj pesto z petrzlenovej vnate, tiez je vyborne.
frezia68
Vyskúšam tým tlčíkom,uvidím,či ho tak vypracujem...:-)))mixér môžem zapnúť kedykoľvek,ak bude bolieť ruka :-)))
ajrin
Ja ho tiez robievam ale piniove oriesky neopekam a miesto parmezanu davam pecorino romano-je chutovo vyraznejsi.Niekedy do mixera pridam anchovicku.
ajrin
Ja ho tiez robievam ale piniove oriesky neopekam a miesto parmezanu davam pecorino romano-je chutovo vyraznejsi.Niekedy do mixera pridam anchovicku.
lucylee
@ajrin ocino dal napriklad do pesta grana padano. Kazy si moze dat, co ma odskusane a co mu chuti.
lucylee
No, ja ho pouzivam dost casto, tak mi tam dlho nevydrzi, ale mesiac v pohodke si myslim. Alebo ho zasterilizuj. Ja som mala len jednu flasticku, tak som ho len supla do chladnicky, ale ak urobis vacsie mnozstvo, tak sterilizuj. Nedavno som ho pouzila do hraskovej polievky, bolo to mnam!
babidka
@lucylee , skoda sterilizovat , strati uplne chut ! Ja si ho robievam naraz aj niekolko flasticiek naraz a staci ho na vrchu zaliat kvalitnym olivovym olejom asi 1cm vrstvu a skladujem v chladnicke . Vydrzalo mi vyse roka - skutocne neprehanam! Uz som ho robila aj bez syra a bez orieskov lebo som ich prave nemala a potrebovala som ho do cestovin a v podstate splnilo svoju ulohu :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia