Nepravé indické zemiaky s pravým indickým paradajkovým sambárom

alzbetty - fotkaalzbetty, 20. októbra 2013
Nepravé indické zemiaky s pravým indickým paradajkovým sambárom
Foto: alzbetty

A zase tu mám šošovicu moju milovanú, bez ktorej by moja vegetariánska duša prestala existovať :D

1
porcia
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 ks
1 hrsť
štipka
štipka
Saambar:
2 ks
1 ks
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Šošovicu si vopred namočíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na mesiačiky a uvaríme, ale nerozvaríme. Hotové scedíme. Šošovicu uvaríme domäkka.

  2. 2

    Na olej hodíme všetky koreniny, opečieme, pridáme šošovicu a opražíme. Potom pridáme zemiaky, zľahka poprehadzujeme, aby sa spojili chute.

  3. 3

    Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na tenké prúžky, rovnako aj cibuľu. Zmiešame spolu, pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a posypeme kokosom. Podávame k zemiakom dobre vychladené, zemiaky môžeme podávať s obľúbenými bylinkami.

Diskusia k receptu

methi
@Alzbetty to nie je sambar a uz vobec nie pravy. Neviem odkial mas recept, ale ten kto ti ho takto dal sambar nepozna :) Ako jedlo to nemusi byt zle.
farbuska
@Alzbetty , tvoj vegetariánsky recept môže byť celkom fajn. Sambar je však varené strukovinové jedlo, do ktorého sa pridáva rozličná zelenina, kokos a viaceré druhy korenia, resp. koreninových zmesí (sambhar masala). To, čo ty ponúkaš, je akýsi druh šalátu.
methi
Sambar vyzera takto nejako. Samozrejme nemusis dat moringu, mozes dat napr. baklazan...





A pouziva sa donho aj specialna zmes korenia ako pise @farbuska. Ja si robim domacu.



alzbetty
ďakujem za opravu ja som to našla v nejakej indickej kuchárke veľmi sa do toho nevyznám tak som písala len čo ponúkli iní :D asi musím zavolať do kníhtlače na opravu :D
ajay
"alzbetty" - samozrejme ako methi hovori nie je to sambar.
Spravny nazov ma byt "SAMBAL" - originalne sambal sa robi z cibule (onion sambal). Nakrajas cibulu na tenko, pridas citronovu stavu, chili powder (stiplava paprika) a sol. Nechas trochu odstat aby cibula trosku zmakla.
Ja tak isto pridam niekedy paradajku ale cerstvu.
alzbetty
to vyzerá zaujímavo tá cibuľa určite vyskúšam ďakujem za tip :D