Marhuľová tortička z piškótového cesta

ethanel - fotkaethanel, 9. apríla 2012
Marhuľová tortička z piškótového cesta
Foto: ethanel

Už dlho som si nič nepiekol nakoľko moja manželka je alergická na lepok a piecť niečo pre jedného sa mi nechce ale keďže som Zobraziť celý popisUž dlho som si nič nepiekol nakoľko moja manželka je alergická na lepok a piecť niečo pre jedného sa mi nechce ale keďže som mal naozaj veľkú chuť na niečo z piškótového cesta upiekol som ho z bezlepkovej múky ,, aj keď neznášam piecť z týchto múk ,,

6
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Piskotove cesto:
5 PL velke
5 PL
5 PL
1/2 sacku
4 PL
Plnka:
 - zbytky
125 g
1 ks
150 ml
150 g
Marhuľové želé :
70 g
2-3 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marhuľové želé, do malého hrnčeka si dáme marhuľový džem, prilejeme vodu a trochu citrónovej šťavy, privedieme k varu. Takto nachystanú tekutinu precedíme cez gázu do misky a necháme mierne vychladnúť, primiešame agar agar, prehrejeme a dobre rozmiešame, vylejeme na pripravenú formu 25x15 cm a necháme zatuhnúť, neskôr budeme vykrajovať. Treba dávať pozor v akom množstve agar agar požijete, ak pridáte veľa prášku želé ostane tvrdé a pevné. Prosím Vás, ja viem že v niektorých receptoch používam agar agar ale nemusíte želatínu pripravovať podľa mňa kľudne použite želatínu v prášku, či akú koľvek želírovaciu hmotu.

    Marhuľová tortička z piškótového cesta - obrázok 1
  2. 2

    Upečieme si piškótové cesto, ja ho pečeme podľa seba ale gazdinky majú svoje recepty takže recept tu písať nebudem nakoľko toto cesto pripraví aj dieťa. Ja som musel použiť bezlepkovú múku ... Z upečeného a vychladnutého cesta vykrajujeme koliečka s vykrajovačkou o priemere 7cm, na každú tortičku budete potrebovať 2x koliečko z cesta a jedno koliečko želatíny.

  3. 3

    Plnka opäť jednoduchá, zbytky cesta rozmrvíme a dáme do misy, pridáme rozmiešaný marhuľový džem s Jules Gautret Extra Cognac ,, keď že som nič iné doma nemal musel som použiť jeden z mojej zbierky :) " vy môžete použiť lacnejšiu verziu akého koľvek koňaku ci rumu .... ja prilievam vždy trocha do džemu a neskôr prilejem ešte do plnky ale len toľko aby to bolo podľa mojej chuti, pridáme nastrúhanú Tonku ,, nemusí byť ,, asi ju na SK nezoženiete. Pridáme uvarené marhuľe v koňaku ktoré nakrájam na pásiky a pridám do plnky, dobre premiešame.

  4. 4

    Do vykrajovacích foriem vložím vykrojené cesto, postriekam jemne koňakom, nanesiem plnku a vyhladím uzavriem ďaľším kúskom vykrojeného a postriekaného cesta. Takto postupujeme až nevytvoríme 6 kusov tortičiek ,, z mojej dávky a veľkosti pekáču vyšlo 6 ks ,, ... Tortičky vytiahneme z foriem a obalíme v aromatickom cukre ,, ja si ho vyrábam sám ,, Na každú tortičku položíme vykrojenú želatínu a dozdobíme marinovanou marhuľou. Podávame ku káve ...

    Marhuľová tortička z piškótového cesta - obrázok 4

Diskusia k receptu

adkas
tak som sa dockala aj receptiku. Pocuvaj, ty tu davas take , ze tonka apod. Nezabudaj, ze vacsina z nas sme amateri, ktori o takych veciach v zivote nepoculi:)))) asi aj to kupujes v tom tvojom speci obchode? a agar tiez? ja som ho tu este nikde nevidela. este si mohol dat aj postup na ten aromaticky cukor a marinovanu marhulu. Velmi pekny dezertik a ani nie je az taky velmi narocny na pripravu ako sa zda z obrazku. este by ma zaujimala ta ozdoba z tenkych pasikov , to je tiez z povrenej marhule, potom na pasiky a potom aromaticky cukor? ci? No a fotecky, tak tie su uuuuuuuuuuuzasneeeeeeeee, tak ako vzdu u teba. Well done! :-))))
ethanel
@adkas , tie pasiky su vlastne uvarene supky z citronu ktore boli varene v cukrovom sirupe dosklovita, nasledne scedene a zasypane krystalovym cukrom, nechas postat 1-2h potom rozlozis v susicke na ovocie a nechas schnut. Po uschnuti das do pohara alebo ,, tu v UK predavaju take sklenne pohare na marmeladu, je na fotke v recepte hubove pate ,, a skladujes, mozes si takto pripravit aj pomarancovu, vanilkovu ... prichut, takto mozes pouzit cukor na dekoraciu, ci varenie a supky ktore v gastro. volame ovocne dekoracne crystals ... Tonka bean kupujem v tom mojom obchode ale 150g ti vystaci aj na cely rok :) Agar agar kupujem v tom istom obchode, problem pri agare je ze zele ostava tuhsie ak nevies pomer uz sa mi stalo ze som na zaciatkoch s nim pripravoval zele a bolo ako gumenna podrazka :) zalezi aj ake prisady pouzivas...
havino
veľmi krásny, nádherný koláčik, pri tom ozaj nie náročný, nádherne naservírovaný, agar dostať u nás kupiť, mám doma,ale nerobila som s ním ešte, síce do tvarohu som ho už dávala, šikovný chlap si ty
medovnicek
už podľa fotografie som tušila, že je to receptík od teba, ako vždy excelentný, škoda, že nie sme v susedstve, chodila by som sa k tebe učiť fotografovať a podučiť z tvojho kulinárskeho umenia a na oplátku by sa u mňa vždy pre teba nejaký ten koláčik našiel:)
cica2
prekrásne a poriadne lákavé! :-)
pikolko
Nič v zlom,ale ti fakt závidím tvoj talent.Prajem ti veľa úspechov a dobrých nápadov s ktorými sa určite podelíš aj s nami varecháčmi.Už sa teším na tvoj ďalší receptík



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia