Domáci macerát na pečené mäso fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 24. augusta 2011
Domáci macerát na pečené mäso (fotorecept)
Foto: tatranka

Dnes som si o päť z čerstvých bylín pripravila svoj olejový macerát,na pečené mäsá.Robím to tak roky a veľmi sa mi osvedčil.

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dcl
2 vetvičky
2 vetvičky
6 strúčikov
6 bobuliek
3 bobulky
4 malinké
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie vložím do sklenej flaštičky do olivového oleja.Nechám macerovať.P o dvoch týždňoch,prisypem lyžičku soli.

    Domáci macerát na pečené mäso (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto nechám vyzrieť a vymacerovať bylinky na svetlom mieste.

    Domáci macerát na pečené mäso (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď potrebujem na mäso macerát,dochutím ho potrebnými koreninami priamo pri pečení mäsa.

    Domáci macerát na pečené mäso (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

cica2
už si viem živo predstaviť ako to bude potom pekne rozvoniavať keď sa bude mäso piecť, páči sa mi ten macerát a supér to vyzerá aj v tej flaške, si velmi šikovná
vini55
No, už ste ma tak nažhavili, že na budúci rok idem vysadiť kúsok biliniek, aby som nemusel len slepo závidieť. Všetkým prajem len hlavu mimo bazénu.
alexdidi
Vyzerá to úžasne, ale s tou trvanlivosťou, neviem, neviem....v augustovom čísle časopisu Apetít som sa okrem iného dočítala:"...dôležité je vybrať chuťovo neutrálny olej(výborne sa hodí repkový)....použiť sa dá aj olivový, ale má výraznejšiu chuť a ochutený má o polovicu kratšiu trvanlivosť....skladujte v chladničke(vydrží až dva mesiace)....ak by ste repkový olej nahradili olivovým, spotrebujte ho do mesiaca...."
astheart
Je pravda, že olivový olej má zvláštní příchuť, která každému není příjemná. Použijete-li řepkový nabo slunečnicový, marináda bude mít chuť jen po bylinkách a koření. osobně řepkový nekupuji kvůli jeho polymolekulárnímu řetězci. Kdysi mi dietolog vysvětlil zdravotní rizika. Slunečnicový a olivový mají jen bimolekulární řetězec, který je zdraví příznivý. Olivový mi nechutná, takže u mě doma jen 100% slunečnicový.
evusik
@alexdidi ja si tiež robím ochutený olivový olej - rôzne kombinácie a vydrží mi aj rok, teraz mi priniesli z Talianska olivový olej s chili papričkami, páli ako čert, a je tam trvanlivosť do roku 2014... aj ten môj mi vydrží celý rok, robím si ho tak aby mi vydržal do ďaľšej sezóny, ak chceš pozri "Ochutený olivový olej"

Na ochutené oleje sa samozrejme používa kvalitný panenský olivový olej, ale nie extra panenský olej, ktorý má výraznú chuť a vôňu a používa sa hlavne v studenej kuchyni. Keďže väčšina ochutených olejov sa používa na tepelnú úpravu (grilovanie, smaženie..) doporučuje sa používať len panenský olivový olej, ktorý zároveň má aj neutrálnu chuť a vôňu
@tatranka tvoj recept je krásny aj vizuálne, takúto kombináciu som ešte nerobila, vyskúšam :-)
tatranka
Ďakujem za prínosné komentáriky.Čo sa týka spotreby.Po vymacerovaní ho používam a míňa sa čo by dup.Nemá sa ako pokaziť,keby aj chcel.
jerica
@tatranka nezaprieš pedantnosť, páči sa mi každý Tvoj recept, priznám sa nerobievam doma macerát , ale čo nebolo môže byť,stojí za "próbu" .
Uložím si do novej kolonky v KK.
palokuchki
@tatranka , uz som sa dlho strojila taketo nieco urobit. Dakujem za pripomenutie, zajtra sa do toho pustim. V tej flaske ten olej vyzera vynikajuco.
tatranka
@jerica @palokuchki vy máte možnosť zo záhradiek si tam dať rôzne bylinky.Pamätám sa,že babička si robila macerát aj z ríbizlových a jahodových listov.Tiež sa dá vložiť aj čerstvý bobkový list.No to už nechám na gazdinky.Ja mám v kvetináči tieto bylinky a ešte mätu a pažitku.No pžitku nepridávajte tá múti olej.
akeber
tak toto ukladám....ďakujem :D nádherne nafotené
marienka44
@Tatranka , citala som v casopise Jednota, ze kupovane oleje su plnene do flias pod dusikom, ktory zabrani preventivne oxidacii oleja. Oxidacia je vlastne starnutie. V Tvojom macerate uz ma pristup vzduch a tak moze zostarnut rychlejsie. Treba ho rychlo minut.
alexdidi
@evusik , ja s tým nemám skúsenosti, robila som len raz ochutený olej s čerstvou bazalkou a bol zakalený, čo som považovala za neúspech a tak som už nerobila...prečítala som si Tvoje recepty a zase som trochu múdrejšia, takže aj ten môj citát z časopisu bol na niečo dobrý - na nvé podnetné komentáre....ááá, teraz teda znovu skúsim nejaký podľa vašich receptov...doteraz som kupovala, ale aj tie mali obmedzenú(a pomerne krátku)životnosť.
tatranka
@marienka44 môj olej je doma vlastne na rýchly konzum.Je tam len dva a pol deci.Keď ho miniem urobím si nový a takýto kolobeh pokračuje.Ďakujem za múdru radu.Ešte som nemala problém s vlastným macerátom.Tak ako píšem,nemá sa kedy ani pokaziť ani zostárnuť.
evusik
olej s čerstvou bazalkou sa skutočne zakalí, ale to vôbec nevadí, treba počkať a on sa pekne vyčistí, alebo dať sušenú bazalku :-)
tatranka
@evusik máš pravdu. No to zakalenie je asi na druhý deň po zložení macerátu.No toto zakalenie trvá len asi 5 hodín a potom sa zase všetko krásne spriehladní.Takže neľakať sa.Ďakujem evusi že si to spomenula.Celkom som na tento moment pozabudla,čo je veľmi dôležité.
tinca
@tatranka šikovný návod, ja si tiež robím do 2,5 dcl fľašiek rôzne príchute, čo ma napadne a nikdy sa mi nepkazil. Trvácnosť je dovtedy dokedy má záruku olej. T.J. pre @marienka44 , predsa olej napr. olivovový nekúpime a nedívame sa naň na zatvorený, ale ho míňame. Ušetrí to prácu pr ivarení. Marti chválim.
nadia56
ja som si minuly rok nalozila do olivoveho oleja saturejku, olej ma vybornu chut, pouzivam ho najma na salaty, vydrzal bez problemov cely rok, nepokazil sa,
@Tatranka , tvoj recept sa mi velmi paci, vsetky bylinky mam na zahrade, este aj cerstvy bobkovy list, tak ukladam do kk, dakujem za inspiraciu a zajtra sa pustim do pripravy tvojho olejceka, pekny den :-)
tatranka
@tinca som rada,že máš tiež skúsenosť s olejovými macerátmi.Ja ich má veľmi rada.Žiaľ byliny mám len v kvetináčoch a to len na určitú dobu.Už teraz nevysievam sama,lebo nie vždy bol výsledok adekvátny.Buď vôbec nevyšli,alebo len málinko.Teraz si bylinky kupujem v kvetináčoch a mám ich celú sezónu.
@nadia56 saturejku som teraz nemala,no ja to kombinujem tak,že dávam spolu byliny ktoré patria na mäsko a potom voňavé byliny do šalátov.Ďakujem za prianie pekného dňa.Nápodobne.
sportak
Tatranka, je to veľmi inšpirujúce. Určite vyskúšam.
marianna76
Martuška... mne sa žiadnemu takémuto krásnemu oleju akosi nedarí a všetko sa snažím vyčistiť, vysušiť... neviem, ako na to? práve som vyhodila bazalkový, lebo sa mi navrchu usadila pleseň... prosím poraď.... prosím
tatranka
Marianka,neviem kde môžeš robiť chybu.Ja ho mám stále pekný priesvitný.Ak ho dám do chladničky,tak mi trochu zatuhne.No v špajzičke je pekný priehladny.Nemám poňatia,kde robíš niečo zle.
marianna76
tak idem si umyť bylinky a nech sa vysušia poriadne... skúsim... ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia