Domáce makové rezance fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 15. marca 2010
15 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
2  dl




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny pripravíme.

  2. 2

    Na dosku dáme múku, urobíme do nej jamku, osolíme, pridáme vajcia a toľko vody, koľko budeme potrebovať. Všetko spracujeme. Rozdelíme na 2 bochníky, ktoré prikryjeme utierkou. Necháme 10 minút stáť.

  3. 3

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 až 2.5 mm. Cesto potom jemne pomúčime, pokrájame na pásy široké asi 5 cm, poukladáme ich na seba a pokrájame. Šírka rezancov môže byť rôzna.

  4. 4

    Pripravené rezance dáme do vriacej osolenej vody, zamiešame a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, alebo varechou. Necháme dobre odkvapkať, pomastíme a premiešame. Na koniec pridáme maku, alebo tvarohu (podľa chuti) a všetko dobre ešte raz zmiešame :)

Diskusia k receptu

milan2
Ronald, si frajer. Presne takéto slíže robím aj ja - hrubé a široké, čím sú väčšie, tým sú lepšie. Len maku ja dávam požehnane, slíže skoro nevidím, až mám z toho niekedy koliku. Len tak ďalej, bude z Teba perfektný kuchár, pardon, už si.
milan2
Ešte k receptu - ja dávam vždy zásadne hrubú múku, tá je na slíže najlepšia, hoci veľa klasických kuchárskych kníh uvádza hladkú múku, ale to je blbosť. A vajíčka do týchto slížov nedávam, tie dávam len do polievkových rezancov. Toť takto to robím ja, ale netvrdím, že to tak má byť.
kucharronald
ďakujem :D:D:D Aj ja ľúbim dobré ,,hrubé" ...Tie zbožňujem...a mak som už nemal len toľko, a som chorý, tak som do obchodu nechcel ísť, keby ma uvideli zo školy....ostalo mi toľko, tak som to dal....chutili vynikajúco! :D
kucharronald
Hrubú som nemal u seba :D babka robí vždy z hrubej...ale na minulé cesto som minul...a ako som spomenul, nemohol som ísť von...takže musel som z toho, čo mi bolo doma :D mal som menšiu smolu :D
martina34
U nás sa makové rezance zásadne jedávali s karamelovou vodičkou. Všetkým to radím skúsiť, mňam, to je dobrota. Trocha kryštáľového cukru necháš upáliť na karamel, zaleješ vodou a necháš na sporáku, kým sa rozpustí karamel a začne to vrieť. Potom si tým poleješ makové rezance, no neviem, zajtra to asi urobím, takú chuť som na ne dostala.
kucharronald
:D alebo veľmi dobré sú vajcové rezance :D mňam...s upečenou slaninkou alebo klobáskou :D
martina34
no to už je na slano, keď začneme tu spomínať všetky dobroty, skončíme pri klobáske... :-) Teraz je pôst tak si dajme radšej tie makové.
martina34
ale určite vyskúšaj na ne tú karamelovú vodičku, uvidíš, že ti bude chutiť:)
kucharronald
ja kapustu varenú nemám rád....blé...raz v škôlke spravili takú, že celá školka vracala...fuj...odvedy ani cítiť nechcem varenú...ale ako čerstvú kapustu mám rád :) Som malý zajačik :D
martina34
škoda, že ti ju vtedy znechutili, dúfam, že aspoň kyslú môžeš. Také halušky s kyslou kapustou.... mňam.
milan2
Ja keď som bol o takých 45 rokov mladší, babka mi polievala makové slíže cukrovou vodičkou, veľmi som to mal tak rád, len môjho otca išlo rozhodiť od zlosti, čo za sprostosti babka vymýšľa.
milan2
A keď už spomínate s čím všetkým sú slíže dobré, nezabudnite ani na holé, len osolené, aj tie sú fantastické.
kucharronald
Holé osolené má moja sestra rada :) ale len moje...neviem prečo, asi preto, že robím také hrubé :) u nás v rodine mám len ja a sestra radi hrubé...babka robí iné :)
sovka62
Holé osolené, ešte teplé z hrnca sú najlepšie na svete. Je to vôbec moja prvá spomienka na detstvo. Musela som byť veľmi malá, lebo namiesto tanierika som ma v ruke obrátenú pokrievku s uškom (aby som nerozbila), na nej horúce osolené, omastené slíže a sedela na vysokom kuchynskom prahu. A maminka pri sporáku vyberala z vody ďalšie slíže. Tú chuť mám doteraz na jazyku. Ako staršia som mala rada, keď nám nerozkrájané pásy cesta opiekla na platni, omastila a posolila, alebo ich nalámala, obarila horúcim miekom s medom a posypala makom.
kucharronald
Ja mám najradšej také (ale to už nie sú rezance, ale je to z tohto cesta, názov neviem), ktoré nenasekáme, ale naplníme džemom. Sú to 2 obdĺžniky dané na seba a vnútri je džem. A tieto tak-isto posypeme makom a aj cukrom.
milan2
Tak toto jedlo zas robieva moja manželka, nie často, asi raz za rok, lebo je to piplačka a ona na to nemá nervy a ja som ich zatiaľ ešte neskúšal. Volajú sa perky. Niekto robieva zas pirohy, ale tie majú iný tvar - kolieska, naplnené, preložené napoly a pozatláčané.
martina34
akurát som dovarila makové s karamelovou vodičkou... výborné, mňam



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia