Kysnutý makový kvet
20
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
hladká múka špeciál
40
g
čerstvé droždie
3
PL
práškový cukor
350
ml
vlažné mlieko
3
PL
olej
50
g
maslo
1
ks
vajce
štipiek
soľ
Náplň
20
PL
mletý mak
10
PL
práškový cukor
2
ks
vanilkový cukor DrOetker
trochu
škoricový cukor DrOetker
trochu
citrónová kôra postrúhaná
200
ml
horúce mlieko
Na potretie
1
ks
vajce
postup
1.
Cesto: pripravíme si kvások zo 100 ml vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru, droždia a necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme olej, zmäknuté maslo, soľ, zvyšok cukru, vajce, vykysnutý kvások a zvyšok vlažného mlieka podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
2.
Náplň: mak, cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor, citrónovú kôru zalejeme horúcim mliekom, rozmiešame a necháme vychladnúť.
3.
Postup: cesto po vykysnutí rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme a každú potrieme polovicou náplne. Zvinieme na roládu, konce odkrojíme. Preložíme na plech vyložený papierom a spojíme do kruhu. Dookola každé 2 cm nakrojíme do 2/3 smerom do vnútra, čiže neprekrojíme celkom. Každú časť pretočíme o 90°, ako je to na fotografii. Tým vytvoríme kvet. Odkrojené konce vložíme do stredu koláča.
4.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme cca 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C. Teplota je orientačná, každý sa musí riadiť svojou rúrou. Necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom a podávame. Náplň si môžeme pripraviť napr. orechovú, tvarohovú, kakaovú podľa svojej chuti. Dobrú chuť!
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
BlazenaSadovska
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.