Jablká v ceste
4
porcie
nízka
náročnosť
ingrediencie
Tukové cesto
250
g
maslo
100
g
hladká múka
1
ks
vajce
Závinové cesto
150
g
hladká múka
štipiek
soľ
1
ks
vaječný žĺtok
1
PL
ocot
100
ml
vlažná voda
Plnka
10
ks
jablko
100
g
cukor
100
ml
biele víno
50
g
hrozienka v rume
10
g
mandle
postup
1.
Tukové cesto: Stuhnuté maslo postrúhame na hrubšom strúhadle s preosiatou hladkou múkou spracujeme na cesto. Sformujeme do tvaru kocky a odložíme na chladné miesto.
2.
Závinové cesto: V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme z toho vláčne cesto. Cesto sa nesmie lepiť. Sformujeme ho do tvaru bochníka, prikryjeme kastrólom a necháme 15 minút odležať. Potom závinové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca a do jeho stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ako obálku a necháme 15 minút na chladnom mieste.
3.
Potom závinové cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca a do jeho stredu položíme tukové cesto. Všetky štyri cípy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ako obálku a necháme 15 minút na chladnom mieste. Skladanie cesta zopakujeme ešte dva razy v 15 minútových intervaloch a zakaždým necháme v chlade odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a nakrájame na také veľké štvorce, aby sme do nich mohli zabaliť polovičky jabĺk. Do stredu štvorca dáme celé rozpolené jablko, preložíme cez vrch jablka a v strede popirechneme mandľou. Jablká poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené poprášime práškovým cukrom
4.
Plnka: Jablká ošúpeme, prekrojíme a zbavíme jadrovníkov. Vodu uvaríme s cukrom a vínom, vložíme do nej jablká a pri miernej teplote varíme 10 minút. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať a do jamky po jadrovníku vložíme hrozienka.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.