Domáce bagetky
4
porcie
108
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
450
g
hladká múka
1
KL
soľ
1
balíček
sušené droždie
3
ks
vajce
1
kg
med
2
PL
slnečnicový olej
podľa chuti
soľ
podľa chuti
rasca
podľa chuti
mak
postup
1.
Múku preosejeme do misy, primiešame soľ s droždím a uprostred urobíme jamku. V inej miske rozšľaháme 2 vajcia s medom aj olejom a zmes vlejeme do jamky v múke.
2.
Do zmesi v mise primiešame asi 200 ml vlažnej vody a všetko v miesiči spracujeme na lepkavé cesto.
3.
Dosku jemne pomúčime, dáme na ňu cesto a rukami ho dôkladne spracúvame a miesime asi 10 minút, kým nie je elastické a neprestane sa lepiť na ruky. Cesto vrátime do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 40 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
4.
Na doske cesto ešte trochu premiesime, sformujeme na valec, ktorý rozkrájame na 12 približne rovnakých kúskov. Z každého kúska ušúľame asi 20 cm dlhý valček, ktorý spojíme do kruhu. Konce mierne navlhčíme a stlačíme, aby dobre držali pohromade.
5.
Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň krúžky pečiva, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút.
6.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť mierne posolenú vodu a bagetky do nej postupne vkladáme (napríklad dierkovanou lyžicou) a každú povaríme asi 20 sekúnd. Potom ich vyberieme z vody a vrátime na plech.
7.
Tretie vajce rozšľaháme a zľahka potrieme predvarené bagetky. V predhriatej rúre ich pečieme dozlatista 14-15 minút, potom vyberieme a dáme vychladnúť na drôtenú mriežku. Môžeme ich podávať vlažné alebo aj úplne vychladnuté. V uzavretej nádobe vydržia čerstvé až 3 dni.
8.
Servírujeme ich s prílohou podľa chuti.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.