Pridať recept

Malá vianočná vianočka

ingrediencie

250 g
polohrubá múka
50 g
maslo
3 ks
vajce
1/2 kocka
droždie
2 PL
med
1,5 dl
mlieko
1 štipka
soľ
2 ks
vanilínový cukor
1 ks
vanilka
trochu
rum
1/2 hrsť
hrozienka
1/2 hrsť
lúpané mandle
1/2 hrsť
sušené brusnice
1/2 hrsť
orechy
1/2 hrsť
mleté lieskové oriešky

postup

1.
Dáme si namočiť hrozienka a sušené brusnice do rumu a necháme, aby nám pekne nasiakli rumom.
 
2.
Do hrnčeka som dala zohriať trochu mlieka, aby bolo vlažné - viac teplé ako studené, pridala som trochu medu, poriadne zamiešala a nadrobila asi pol kocky droždia. Kvások som odložila na teplé miesto.
3.
Medzi tým som si do rýchlokysky pripravila múku, štipku soli, vanilkový a vanilínový cukor, vydlabala som vanilku, poriadne som premiešala, vymiešala som si aj jedno vajíčko s medom a keď bol kvások hotový, tak som suchú zmes, vajíčko so zvyškom medu a kvások pekne spolu spracovala. Nechala som kysnúť asi 1 a pol hodiny na teplom mieste.
4.
Následne som rukou cesto premiešala, pridala som namočené hrozienka a brusnice, posekané orechy a lieskovce, (nie na príliš malé kúsky) znova som cesto spolu spracovala.
5.
Na pomúčenej doske som si cesto rozdelila na polovicu a potom každú polku na 3 časti. Z každej časti som ušúľala valčeky, 3 ks a zaplietla, to isté som spravila aj s druhou časťou. Takže som mala z troch prameňov zapletené 2 časti. Tú širšiu som dala dole a na to som položila tú menšiu.
6.
Prikryla som to utierkou a nechala som to ešte dobrú pol hodinu odpočívať a kysnúť. Pôvodne som chcela 4+3+2 zapletať, ale cesta bolo naozaj máličko a ako tam boli tie orechy a hrozienka s brusnicami, ťažšie sa spracovávalo.
7.
Po pol hodine som vianočku preložila na vymastený plech, potrela vajíčkom a posypala lúpanými mandľami. Vianočku som dala do vopred vyhriatej rúry (vyhrievaná na 200 stupňoch), potom som to stiahla na 150- 170 stupňov a piekla cca 45 minút. Keď bola pekne zlatistá, odskúšala som cesto špáradlom. Ešte teplú som ju potrela maslom, aby nebola suchá.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
julow
29.1.2013 11:33 | |
+0 -0
vynikajuca vianocka :) (y)
Podobné články
Vanilkový cukor
Vanilkový cukor verzus vanilínový cukor. Aký je medzi nimi rozdiel?
Vanilínový cukor sa na vanilkový len hrá, preto je podstatne lacnejší, ale vôňu pravej vanilky z neho nezískate.
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách: Struk, pasta, mletá, vanilkový cukor, extrakt
Vanilka je jedinou z príchutí, ktorá v dobre vybavenej kuchyni nesmie nikdy chýbať. Je to najuniverzálnejšia...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.